A legtöbb európai országban megszűnik az HBO Max saját tartalomgyártása

2022. július 4. – 15:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kétségtelenül az elmúlt hét egyik legfontosabb történése volt az, amikor az HBO Maxról váratlanul lekerült több saját gyártású sorozat, köztük olyan produkciókkal, mint az itthon hónapok óta töretlen népszerűségnek örvendő A besúgó vagy éppen a Martin Scorsese által jegyzet Bakelit. A miérteknek ebben a cikkben próbáltunk utánajárni, és bár konkrétumokat nem tudtunk meg, minden jel arra utalt, hogy spórolás állhat a háttérben. Hétfőn aztán ennél is meglepőbb fejlemény érkezett, kiderült ugyanis, hogy egy nagyon komoly átstrukturálás miatt két kivételtől eltekintve a továbbiakban Európában egyáltalán nem készülnek majd saját gyártású tartalmak az HBO Maxra – írja a Variety.

A Warner Bros. Discovery a laphoz eljuttatott közleményében azt írta, jelenleg is zajlik az HBO Max és a discovery+ egyetlen szolgáltatássá történő összeboronálása, ennek keretében pedig megvizsgálják a jelenlegi tartalmakat a már létező platformokon. Ez eddig nem is volt újdonság, ahogy az sem, hogy ennek keretében egyes saját gyártású tartalmak eltávolítása mellett döntöttek, éppen ugyanezt írta megkeresésünkre múlt héten a magyarországi HBO is. A közleményből ugyanakkor egy új, meglehetősen nagy horderejű fejlemény is kiderült:

a Discovery és a WarnerMedia áprilisban lezárult összeolvadása után létrejött konglomerátum leállítja a saját tartalmak gyártását a skandináv országokban és Közép-Európában, és az elmúlt évben megkezdett török és holland projekteket is beszünteti.

A közleményben leszögezték, hogy továbbra is elkötelezettek az érintett piacok felé, a hozzájuk tartozó csatornák továbbra is fognak helyi tartalmat gyártani, és továbbra is vásárolnak majd külső féltől. Mindez röviden összefoglalva azt jelenti, hogy a Warner Bros. Discoveryhez tartozó csatornákon továbbra is lesznek magyar tartalmak, az HBO Maxon pedig lesznek a cég által megvásárolt magyar filmek, de a továbbiakban nem fognak születni A besúgóhoz vagy az Aranyélethez hasonló, saját gyártású sorozatok a régióban.

A gyártás a mai nappal végleg le is állt, de ez a már folyamatban lévő projekteket nem érinti, a Variety értesülései szerint pedig néhány, egyelőre be nem jelentett, de már engedélyezett projekt gyártása is megkezdődhet még. Nincs kizárva ugyanakkor, hogy ezeket más platformoknak adják majd el. Pinczés-Pressing Ádám, az HBO Max tulajdonosának hazai PR-menedzsere a Telexnek úgy fogalmazott, hogy a Warner Bros. Discovery jelenleg teljesen új alapra helyezi az egész céget, így a korábbi stratégiák is teljesen újraértelmeződnek.

Ezt az átstrukturálást csak Spanyolország és Franciaország úszta meg. Előbbi azért, mert a spanyol nyelvű tartalmakat könnyedén tudják terjeszteni Latin-Amerikában és az Egyesült Államokban is, utóbbi pedig azért, mert az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló EU-s irányelvben foglalt kvóták miatt valószínűleg nem engedhetik meg maguknak a francia piac elvesztését. Itt tehát a továbbiakban is lesznek majd saját gyártású tartalmak, mindenhol máshol viszont több ilyen nem fog születni. A Warner Bros. Discovery egyébként idén hárommilliárd dollárt akar megspórolni, a költségcsökkentés érdekében pedig úgy tűnik, nemcsak a már legyártott sorozatokat hajlandóak beáldozni, hanem magát a tartalomgyártást is.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!