Kárpátaljáról igazolt kelet-európai szupersztárt az X-Faktor

Legfontosabb

2022. május 5. – 11:58

Kárpátaljáról igazolt kelet-európai szupersztárt az X-Faktor
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Herceg Erika lesz az X-Faktor 2022-es évadának új mentora. Az énekesnőt itthon valószínűleg kevesen ismerik, pedig Magyarországtól keletebbre nagyon népszerű a VIA Gra nevű lánycsapat frontembereként. A kárpátaljai születésű magyar énekesnő épp az X-Faktor mentorcastingjára készült, amikor kitört a háború. Azt tervezi, hogy ha lehet, akkor hosszú távon maradna Magyarországon.

Óriási titoktartás övezte az új X-Faktor mentorának személyét, nem véletlenül. Herceg Erika neve itthon valószínűleg keveseknek mond egyelőre bármit, Ukrajnában, Oroszországban, Belaruszban vagy Kazahsztánban viszont hatalmas sztárnak számít a kárpátaljai énekesnő. Az RTL Klub kérésére nem egy kávézóban találkozunk, hanem olyan helyen, ahol remélhetőleg nem ismerik fel. A székére úgy ül le, hogy a táskáját a háta mögé teszi, és amikor mondjuk neki, hogy nyugodtan rakja át egy másik székre, kicsit szabadkozni kezd.

„Régen, amikor a lányokkal együtt dolgoztunk, soha nem volt sehol hely, és mindenki a háta mögé rakta a kis cuccait, táskáját meg a telefonját”

– meséli az interjú első percétől az utolsóig mosolygó Herceg, utalva a VIA Gra nevű lánycsapattal eltöltött időszakára.

Herceg egészen váratlan karriert futott be ahhoz képest, hogy egy 2000 fős kis kárpátaljai faluból, Kisdobronyból jött. Beregszászon járt főiskolára, utána költözött az akkori barátjával Kijevbe úgy, hogy magyar anyanyelvén kívül nem beszélt más nyelvet. Kijevben modellkedni kezdett, majd 5000 jelentkező közül – egyedüli magyar indulóként – bekerült egy tehetségkutató/valoságshow-ba, ahol a jövő lánycsapatát építették.

A VIA Gra (bizonyos országokban Nu Virgosként ismertek) a 2000-es évek eleje óta népszerű lánycsapatnak számít a keleti blokkban, a tagjai az elmúlt húsz évben folyamatosan cserélődtek attól függően, hogy ki szerepelt jól a tévéműsorban, ahol mindig a következő új énekeseket keresték. Herceg annyira bevált, hogy 2013-tól egészen 2020-ig a csapat tagja maradt, miközben körülötte cserélődtek az énekesek.

Mint beszélgetésünk során kiderült, Herceg egyáltalán nem a háború miatt került képbe az RTL Klubnál, hanem már évekkel korábban, pontosabban egy róla szóló indexes cikk után felfigyelt rá az X-Faktor szenior kreatív producere, Verebély Marcell.

„Három évvel ezelőtt Marci felvette velem a kapcsolatot, és elhívott az X-Faktor mentorcastingjára, de akkor én még a VIA Gra együttesben dolgoztam. A producerem figyelmeztetett, hogy egy ilyen műsor rengeteg munkaidőt igényel, és nem összeegyeztethető a koncertjeinkkel. Így végül kénytelen voltam nemet mondani. Aztán jött a covidos év, és nem volt X-Faktor. Ezután újra megkerestek, de akkor meg nagyon beteg lettem, és azért nem tudtam vállalni.”

Mint Herceg meséli, nagyon komoly egészségügyi problémái akadtak a Covid miatt. Több mint egy hónapig volt beteg, a tüdeje 70 százalékban roncsolódott, és fél évébe telt teljesen felépülnie. Verebély viszont nem mondott le róla, és idén januárban ismét felhívta az énekesnőt, hogy jöjjön el az X-Faktor mentorcastingjára. Az RTL nyitott kapukat döngetett, mert Herceg már három éve is nagyon vágyott rá, hogy az X-Faktorban dolgozzon, csak a korábban említett esetek miatt egyszerűen nem tudott összejönni éveken át a közös munka.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az énekesnőnek azért is jött nagyon jól a megkeresés, mert az utolsó időszakban kezdett kiégni, nem érezte, hogy az együttes képes lenne zeneileg fejlődni. Valami újra vágyott, valami frissre.

„Hét éven át vágytam arra, hogy egyszer magyarul adhassak interjút, hogy magyarul beszélhessek, hogy magyarul fejezhessem ki magam. Az orosz–ukrán ebből a szempontból teljesen más, nemcsak a nyelv, hanem a mentalitás is. Az első két évben folyamatosan sértőnek vettem bizonyos dolgokat, pedig senki sem akart megsérteni”

– utal itt Herceg arra, hogy vannak olyan orosz és ukrán mondatok, amiket ők viccnek szánnak, de ha nem beszéli valaki jól a nyelvet, akkor bizony félreérthető. Aztán ahogy jobban megtanulta a nyelvet, rájött, hogyan működik az orosz és ukrán mentalitás. Nagyon hiányzott neki a magyar nyelv és a magyar közeg, édesapjával például mindennap magyarul beszélt.

Arra a kérdésre, hogy magyarnak tartja-e magát, elsőre kissé kitérő választ ad.

„Alapvetően világpolgár vagyok, egy világi ember, aki mindenhol jól érzi magát, aki minden közegben meg tudja találni a helyét. Egy nagyon egyszerű, falusi családból jövök, és soha sem gondoltam volna, hogy ennyi mindent el tudok majd érni, és bekerülök 5000 lányból a VIA Gra együttesbe. Úgy, hogy én voltam az egyetlen magyar, miközben nemcsak Ukrajnából voltak jelentkezők, hanem Belaruszból, Oroszországból és Kazahsztánból is. Alig beszéltem oroszul, először álltam rendesen színpadon, és először énekeltem orosz dalt”

– majd arra is kitér, hogy a magyarsága miatt sohasem érte hátrány sőt, inkább szexinek számított a tévéműsorban, ahol először megismerték. A külseje, az akcentusa, a lobbanékonysága, a szókimondása mind olyan sajátosság, amit a magyar származásához köt, és ami szerinte megkülönböztette a többi versenyzőtől. Ami hátrányt jelentett szerinte, az a 25 éves kora volt. A producere meg is mondta neki, ha két-három évvel idősebb lett volna, biztosan nem válogatják be az együttesbe.

Beszélgetésünk első perceiben engem is meglepett, hogy Herceg mennyire tökéletesen beszél magyarul, alig van akcentusa, pár eltolódott hangsúlyból és félreragozásból derülhet csak ki, hogy határon túli. Az őszinte, lobbanékony személyiségével kapcsolatos állításokkal is nehéz vitatkozni, az interjú során alig kell megszólalnom, perceken át mesél és mesél kinti karrierjéről, az érzéseiről, a világlátásáról és a munkájáról.

Abszolút érezni rajta, hogy tényleg évek óta arra várt, hogy végre az anyanyelvén adhasson interjút, és ezt most jól ki is használja. Hiszen kisgyerek korától arról álmodott, hogy ő legyen a következő Britney Spears, és ez végül össze is jött neki Kelet-Európában.

A VIA Gra együttessel bejárta a világot, megfordult Oroszországban, Belaruszban, Grúziában, Dubajban és Monacóban is. Nyugaton főleg olyan eseményeken és helyeken léptek fel a VIA Grával, ahol sok orosz élt, és azt mondja, a Szovjetunió volt tagállamaiban mindenhol ismerik az együttest.

„Volt, hogy hónapokig nem voltam otthon, annyit koncerteztünk a lányokkal. Amikor a repülőgép végre leszállt Ukrajnában, szinte a földet csókolgattuk, hogy végre itthon vagyunk, és tudunk, mondjuk, aludni egy kiadósat.”

Magyarországon azonban sosem léptek fel. Pedig Herceg alapvetően itt szeretett volna befutni, az X-Faktor korai éveiben még jelentkezett is a műsorba, ahová behívták, de végül pénz- és önbizalomhiány miatt nem utazott el a castingra. Maga is nézte a műsort a korai években, édesanyjáék pedig máig megnéznek minden évadot. Gáspár Lacival régen is szimpatizált, ByeAlex zenéit viszont csak most ismerte meg, és saját bevallása szerint rögtön rajongó is lett. Azt is mesélte, úgy érkezett először az RTL Klubhoz, hogy nem tudta, hogy rögtön bedobják a mély vízbe, és már az első alkalommal ki kell próbálnia magát a mentorok között.

Az már most látszik, hogy valószínűleg nagyot húzott vele az RTL. Herceg az utolsó években már a háttérből segítette a VIA Gra munkáját, felkészítette a nála jóval fiatalabb előadótársait, mentorálta őket, ő foglalkozott a ruhákkal és részben a tánckoreográfia kitalálásával is. Ilyen szempontból teljesen más vonalat képvisel, mint az alapvetően zenészként és előadóként ismert másik három zsűritag, ByeAlex, Gáspár Laci és Puskás Peti. Aztán amikor a magyar zenei hátterére térünk, elkezdi énekelni a Republictól a Szállj el, kismadárt, ami saját bevallása szerint az első dal volt gyerekkorában, amit megtanult.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Viszont az elmúlt években kicsit lemaradt a magyar könnyűzenével kapcsolatban, hiszen neki az orosz és ukrán piacra kellett koncentrálni, azokba a zenékbe beleásni magát. Magyar nyelvű száma soha nem jelent meg, mindössze egy olyan dala van, ahová becsempészett pár magyar kifejezést. Régen még verseket is írt magyarul, és érezni a hangján, hogy alig várja, hogy Magyarországon végre magyarul is énekelhessen majd.

„Én nagyon szeretnék itt zenét csinálni. A magyar nyelvet imádom, szerintem gyönyörűen hangzik, főleg énekelve. Ráadásul nagyon nagy a szókincsünk is. A magyar nyelv nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően nagyon jó dalokat és szövegeket lehet írni.”

Ezután bukik ki belőle igazán, hogy mennyire örül a magyarországi lehetőségnek. Keleten több országban is felismerik az utcán, de ő mindig is arra vágyott, hogy Magyarországon ismerjék. Viszont mióta Budapesten él, csak az ukrajnai menekültek szólítják le az utcán, a magyar embereknek valószínűleg még fogalma sincs, kicsoda ő.

„Arra sohasem vágytam kifejezetten, amit elértem a VIA Grával. Én magyar lány vagyok, magyar iskolába jártam, magyar közegben nőttem fel, magyar zenéket hallgattam és magyar médiát fogyasztottam. Magyar irodalmat olvastam, Kazinczy-versenyre jártam, magyar népdalokat énekeltem, én itt képzeltem el a jövőmet, fogalmam sem volt még akkor, mi történik Kijevben. Ilyen szempontból egy csoda, ami velem történt.”

Mint mondja, az a célja, az az álma, hogy akár hosszú távon Magyarországon maradjon, itt folytassa a karrierjét, és betörjön a hazai könnyűzenébe. Immár magyar nyelvű dalokkal.

„Innen már hova tovább? Amerikáról nem álmodozok. Ha itt tudok jó zenét csinálni, itt van egy jó csapat, itt van az RTL, akkor én miért akarnék már máshová menni? Már el is kezdtem írni dolgokat és dalrészleteket énekelni a telefonomra.”

Rátérünk az orosz–ukrán háborúra, amellyel kapcsolatban Herceg nem szeretne egyértelmű állásfoglalást tenni, de azt elmondja, hogy az egészet egy katasztrófának tartja; az X-Faktorra azonban már azelőtt igent mondott, hogy megtámadták volna Ukrajnát az oroszok.

„Azt mindenképpen szeretném elmondani, hogy nem azért tartom katasztrófának a háborút, mert nekem korlátozza a lehetőségeimet, és nem tudok fellépni. Engem csak az érdekel, hogy béke legyen, és az emberek ne haljanak meg. Azt akarom, hogy úgy éljünk, mint régen, korlátozások nélkül, és hogy az emberek úgy szeressék egymást, ahogy eddig. Mindenki testvériesen állt egymáshoz, teljesen mindegy, hogy orosz, ukrán, magyar vagy kazah. Én előadó vagyok, zenét csinálok, ami az embereket összekötni, és nem elválasztja.”

A családját is érinti a háború, van olyan rokona és ismerőse, aki Kijevben maradt a háború idején. Neki szerencséje volt, mert az invázió idején pont nem volt Kijevben, ahol a párjával eddig éltek, pont az előző nap látogatott el a szüleihez Kárpátaljára, hogy eltöltsön egy hetet. Ezután készült Budapestre jönni a mentorcasting miatt, vagyis pont a magyarországi karrierje kezdetének köszönheti, hogy teljesen elkerülte őt az ukrajnai háború.

Herceg szerint Kárpátalján még minden rendben van (az interjúnk azelőtt készült, hogy rakéta csapódott volna be a magyar határtól 100 kilométerre – a szerk.), egyedül Ungváron szokták bekapcsolni a légvédelmi szirénákat, de a falvakban nyugalom van.

„Sokan lejöttek fentről Kárpátaljára a háború idején, mert ott sokkal jobb azért a helyzet”

– mondja Herceg, majd hozzáteszi, hogy ha akarná, se tudná Kisdobronyból Magyarországra menekíteni a családját, mert ők egyelőre ott szeretnének maradni a saját otthonukban. Édesapja úgy véli, nincs értelme idő előtt átjönni határon, úgy érzi, az a kötelessége, hogy ott maradjon, és hogy az ember a sorsát nem kerülheti el.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!