A széles körű felháborodás után már újra az ikonikus jelenettel végződik a Harcosok klubja Kínában

2022. február 7. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Visszaállították a Harcosok klubja eredeti bejezését Kínában, írja a Guardian. A kínai Tencent Video streamingszolgáltató januári döntését változtatta meg, melyben a kultfilm végéről kivágták az antikapitalista felhangokat tartalmazó jelenetet.

Az eredeti befejezésben a névtelen narrátort alakító Edward Norton megöli képzeletbeli alteregóját, Tyler Durdent (Brad Pitt), majd megérkezik Marla Singer (Helena Bonham Carter), akivel együtt nézik a környéken lévő toronyházak felrobbanását, utalva arra, hogy Tyler anarchista elemekkel tűzdelt tervének végrehajtása elkezdődött.

Ezt a jelenetet a szerkesztett verzióban teljesen kihagyták, helyette a képernyő elsötétült, és a következő felirat jelent meg rajta: „A rendőrség gyorsan felderítette az egész tervet, letartóztatta az összes bűnözőt, sikeresen megakadályozva a bomba felrobbanását.” Az eredetileg csak a narrátor fejében létező Tyler pedig elmegyógyintézetbe került, ahonnan 2012-ben szabadult.

Az eset széles körű felháborodást váltott ki a nemzetközi sajtóban és kínai filmkedvelők körében egyaránt. Előbbiek a világ egyik legszigorúbb cenzúráját alkalmazó rezsim disztópikus mivoltát hozták fel, míg utóbbiak arról panaszkodtak, hogy jelenetek rendszeres kivágása mellett most már filmek egész cselekményét is megváltoztatják.

Kínai közösségi médiás beszámolók szerint hétvégén már az eredeti befejezéssel lehetett megnézni a filmet, a cenzúra visszavonása néhányakban azonban újabb kérdéseket vetett fel. Egy hozzászóló például azt feszegette hogy amennyiben az eredeti verzió is vetíthető, akkor minek kellett azt egyáltalán módosítani.

Az is igaz viszont, hogy Chuck Palahniuk 1996-os regényében, amelynek alapján a Harcosok klubja 1999-ben elkészült, Tyler Durden tényleg egy elmegyógyintézet-szerű helyen végzi. Szabadulásáról a könyvben nincsen szó, viszont a civilizáció pusztulásáról igen.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!