68,5 milliárd forintnak megfelelő büntetést kapott Kína egyik legmenőbb influenszere

2021. december 20. – 21:38

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási, 68,5 milliárd forintot jelentő büntetést kapott a kínai adóhatóságtól az ország egyik legismerteb influenszere, Viya. A jüanban 1,34 milliárdos bírságot azután kapta Viya, hogy 2019-ben és 2020-ban is eltitkolta valós, meglehetősen jelentős mértékű bevételeit, holott több tízmilliós követőtáborának csomó dolgot reklámozott és adott el. Az influenszer Weibo-oldalán közölte, sajnálja a dolgot, és elfogadja a büntetést.

Viya a Taobao platform egyik legismertebb arca – ezen a piactéren a bemondóként alkalmazott influenszerek élő adásban kínálják a termékeiket. Viya árucikkei között kozmetikai termékek, tésztaételek, házak és műholdak űrbe juttatására alkalmas rakéta is szerepelt már, írja a BBC.

A SupChina cikke szerint 2020 májusában 37 millió nézője volt Viyának, amivel simán lenyomott több világszerte népszerű tévésorozatot, és volt olyan nap, amikor több pénz keresett, mint amennyit az Aston Martin autógyártó egy év alatt profitált – Viya a 2019-es szinglik napján 385 millió dollárnak megfelelő pénzt szedett össze a platformon.

Viya 2019-ben – Fotó: Stringer / Imaginechina / AFP
Viya 2019-ben – Fotó: Stringer / Imaginechina / AFP

A mostani, adóelkerülés miatt kiszabott büntetés kínai elemzők szerint annak a jele, hogy az állam szeretné minél jobban ellenőrzés alá vonni az elmúlt években óriási méretűre növő belföldi internetes kereskedelmi szektort.

via 444

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!