A Jackass önkínzásból élő tagjainak egy részén máig maradandó nyomot hagyott a tévéműsor

2021. augusztus 31. – 13:55

frissítve

A Jackass önkínzásból élő tagjainak egy részén máig maradandó nyomot hagyott a tévéműsor
Részlet a Jeff Tremaine rendezte 2002-es Jackass: The Movie filmből. A képen Dave England, Chris Pontius, Jason Acuña, Ryan Dunn, Ehren McGhehey, Johnny Knoxville, Steve-O, Bam Margera – Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 2000-es évek volt a televíziózás utolsó aranykora, mielőtt a streaming és az internet letarolt volna mindent. Ebben az időszakban indult el az alapvetően zenetévéként induló MTV-n a Jackass is, ami arról szólt, hogy emberek magukat és a haverjaikat szivatják néha egészen durva módon. Több mint 20 év telt el az első adás óta, és amíg ma már egy egész generáció emlékszik vissza nosztalgiával a stábra, annak több tagja máig nem heverte ki a forgatásokkal és a műsorhoz szükséges életmóddal járó megpróbáltatásokat.

Jackass Forever címmel októberben jön nyolc év után az új Jackass-film. Bár a trailer alapján látszik, hogy a stábot kénytelenek voltak fiatal vagy legalább új arcokkal feltölteni, de így is felbukkan benne pár ismertebb figura, mint Johnny Knoxville, Steve-O vagy Jason 'Wee Man' Acuña. Aki viszont nem lesz benne, az a műsor egykori oszlopos tagja, Bam Margera, aki egy egészen bizarr szerződésszegés miatt kezdett pereskedésbe az alkotókkal. Margera esete rámutat arra is, hogy amíg a tévék előtt milliók röhögcséltek a stáb szenvedésein, többek maradandó fizikai és mentális károkat szereztek a műsor alatt.

Házivideókból az egyik legnépszerűbb MTV-műsor

A Jackass hátterét és létrejöttét először is két részre kell bontani. Az egyik része maga Johnny Knoxville, aki újságíróként és íróként kezdte a karrierjét, és Hunter S. Thompson gonzó újságíró nagy rajongójaként egyszer arról akart cikket írni, hogy letesztel saját magán egy csomó önvédelmi eszközt. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy lefújta magát paprikaspray-vel, megrázta magát sokkolóval, illetve golyóálló mellényben még rá is lőttek. A cikkötletét egy magazin sem akarta bevállalni, így jutott el a Big Brother gördeszkás magazinhoz, aki meglátták a fantáziát Knoxville bevállalósságában, és videóval vették fel a tesztet.

Ennek a magazinnak volt a szerkesztője Jeff Tremaine, a Jackass későbbi producere, aki akkoriban figyelt fel egy másik érdekes produkcióra is, amelynek Bam Margera gördeszkás volt a vezetője. Margera és haverjai 1999 és 2002 között adtak ki gördeszkás videókat CKY (Camp Kill Yourself) néven, és annyiban tértek el a megszokott deszkás videóktól, hogy trükkök és ugrások mellett az is belefért, hogy a szereplők tujákba vetették magukat, bevásárlókocsival gurultak le a hegyről, és más őrültségeket csináltak, amelyek már bőven túlmutattak a gördeszkázás sportértékén.

Tremaine, Knoxville és Spike Jonze rendező (az ő nevéhez fűződik többek között A John Malkovich menet, A nő vagy az Ahol a vadak várnak című filmek is) ebből a két adalékból összerakott egy pilotot, és úgy tűnt, hogy a Saturday Night Live állandó szegmensként meg is vette volna magának a sok őrültséget. Aztán beszállt a Comedy Central és az MTV is a versenybe, és végül utóbbi mellett döntöttek, mert a zenecsatorna teljes kreatív szabadságot és egy félórás epizódokból álló műsort ajánlott. Ebből született meg a Jackass, ami még Magyarországon is annak a szinonimája lett, amikor unatkozó fiúk vagy fiatal férfiak baromságokat csinálnak puszta kedvtelésből.

Ha kicsit belegondolunk, a Jackassnek az volt a legnagyobb szerencséje, hogy még pont az internet, a közösségi média és rövidvideók elterjedése előtt találták ki. Így évekig működött az a formula, hogy gyerekek és fiatalok röhögve nézik a tévét, ahogy pár túlkoros óvodás rommá töri magát egy gyerekbiciklin vagy télapónak öltözve gördeszkáznak. A műsor az első pillanatoktól kezdve hatalmas siker volt,

már a második epizód megdöntötte az MTV mindenkori vasárnapi nézettségét 2,4 millió nézővel a 12–34 év közötti korosztályban.

Végül mindössze három évad után befuccsolt a műsor, mert az MTV egyre többször akart beleszólni a tartalomba, sok helyen cenzúrázni akartak, és egyre nagyobb nyűg lett nekik a saját határaikat epizódról epizódra feszegető őrültek tévéműsora. Arról nem is beszélve, hogy hiába volt tele az adás figyelmeztetésekkel, hogy „ezt semmiképp se próbáld ki otthon” vagy „a felvételeken látható szereplők profik”, rengeteg sérüléssel és halálesettel hozták összefüggésbe a Jackass-részekben látott jeleneteket. Bár a műsor jóval korábban megszűnt, mint a népszerűsége indokolta volna, a legismertebb arcok később még évekig folytatták különböző spinoffokban, más tévéműsorokban, sőt mozifilmekben. Knoxville volt talán a legsikeresebb, aki franchise filmek (Hazárd megye lordjai) és blockbusterek (Men In Black 2) mellett komolyabb filmekben (Elvis & Nixon) is megfordult, illetve rengeteg tévésorozatos és szinkronos munkát kapott azóta.

De a többieket sem kellett félteni. Bam Margera több műsort is kapott az MTV-n, az egyikben (Viva La Bam) a saját családját szívatta folyamatosan, a másikban pedig újdonsült felesége (Bam's Unholy Union) volt az állandó potenciális áldozat. Ketten Wildboyz néven kísérleteztek azzal, hogy hagyták, hogy veszélyes állatok támadjanak rájuk, de volt olyan is, aki alternatív házátalakítós (Homewrecker) műsort kapott. Arról nem is beszélve, hogy a Jackass után évekig tűntek fel olyan műsorok, amelyeket (Nitro Circus, The Dudesons, Loiter Squad) egyértelműen Johnny Knoxville-ék inspiráltak. Ráadásul a Jackass egyértelműen fontos részévé vált a 2000-es évek amerikai popkultúrájának, készült belőle videójáték is, de a Tony Hawk-videójátéksorozatra is hatással volt, sőt, Bam Margera maga is játszható karakter volt. Mindent elmond róla, hogy Margera különleges trükkje az volt, hogy csúszás közben zöldet hányt. Az extrémsportok legismertebb figurái pedig örömmel adták a nevüket a Jackasshez, így egy-egy részben felbukkant Tony Hawk, Mat Hoffman és Eric Koston is.

Steve-O, Johnny Knoxville és Bam Margera a 2002-es MTV Video Awardson – Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Steve-O, Johnny Knoxville és Bam Margera a 2002-es MTV Video Awardson – Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

A sok nevetés hátterében tragédiák állnak

Egy fehér, középosztálybeli srácnak viszonylag könnyű volt azonosulni a Jackass stábjával, hiszen annyit látott, hogy egy csomó haver baromi jól szórakozik egymás nyomorán, amelyeket ráadásul ők maguk idéztek elő szándékosan. Azonban csak évekkel később lehetett először arról hallani, hogy a szereplőket mennyire megviselték a hosszú évek önszívatásai, és hogy többen közülük nagyon komoly drogproblémákkal küzdenek. Különösen Bam Margera, a produkció talán legsikeresebb tagja az, aki máig nem jött igazán helyre, de ehhez hozzájárult egy tragédia is.

A Jackasshez csatlakozó CKY csapatnak több oszlopos tagja is Margerával tartott, ilyen volt például Ryan Dunn is, akivel iskoláskoruk óta barátok voltak. Dunn arról volt híres, hogy ha egy szívatás már mindenkinek túl sok volt, akkor ő volt az, aki végül bevállalta. 2011-ben, mindössze 34 évesen halt meg, a Porsche sportkocsiját kigyulladva találták meg egy fának ütközve, mellette a Jackass 2 című film 29 éves produkciós asszisztensével. Később kiderült, hogy Dunn vérében a megengedett alkoholszint kétszeresét találták, a vizsgálatok során pedig kiderült, hogy a baleset előtti pillanatokban 212–225 km/órás sebességgel repesztettek az éjszakában.

Dunn halála az egész stábot megrázta, de azon belül is Bam Margerát. Margera már a 2000-es években is súlyos alkoholproblémákkal küzdött, gyakran lehetett látni tök részegen a saját MTV-műsorában is. Végül 2009-ben elküldték rehabra, de a helyzet nem lett jobb később sem. Barátja halála és amiatt, hogy egy sérülés miatt abba kellett hagynia a gördeszkázást, nem tudta letenni az alkoholt, amit azzal magyarázott, hogy csak az állandó unalom miatt iszik. A 2010-es évektől pedig tele volt az amerikai sajtó a különböző balhéival. Izlandon tök részegen összetört egy bérelt terepjárót, a saját bárja előtt baseballütővel verte meg egy nő, és ki-be járkált az alkoholelvonókra. Később több interjúban is arról beszélt, hogy mentális zavarai vannak, amelyeknek mániás szorongás és kényszeres evés lett a következménye. Emiatt annyira meghízott, hogy még a gördeszkázást is újra kellett tanulnia.

A csapat 2014-ben – Fotó: Jackass / Facebook
A csapat 2014-ben – Fotó: Jackass / Facebook

Nagyjából 2018-tól elkezdett magáról videókat feltölteni az Instagramjára, amelyeken zavarodottan beszél, a saját rokonait szidalmazza, és sokszor tört és zúzott az otthonában. Tele van a YouTube olyan később törölt videókkal, posztokkal és felvételekkel, amelyek egyértelműen jelezték, hogy Margera nagyon rossz mentális állapotban van. A barátai összefogásának köszönhetően bekerült egy mentálhigiénés klinikára is, de ez sem ért semmit, és végül eljutott oda, hogy a híres tévés pszichológus, dr. Phil segítségét kérte egy többvideós kirohanás során, ahol bevallotta, hogy teljesen elhidegült a saját családjától és barátaitól.

Margera fizikai és szellemi leépülése a legkirívóbb eset, de a többiek sem úszták meg teljesen. A korábban bolhapiaci bohócként dolgozó Steve-O-t 72 órás, majd 14 napos kórházi felügyelet alá kellett vonni, mert öngyilkosságot kísérelt meg. Steve-O masszív alkohol- és kábítószer-fogyasztó volt évtizedekig, és saját bevallása szerint bipoláris zavarban szenved. A mindig nagyon őszinte Steve-O később bevallotta, hogy azért szorult rendszeres klinikai kezelésre, mert annyit kokainozott, angyalporozott (PCP), ketaminozott és kéjgázozott élete során, hogy az már érezhető agykárosodással járt nála is. Most már jó 10 éve viszont teljesen tiszta, és azóta indított egy saját YouTube-csatornát is, amelyet 6 millióan követnek.

Drog- és alkoholproblémákkal a stáb több tagja is küzdött, az ilyen önkínzó forgatásokon szerzett fájdalmakat és más sérüléseket sokszor így akarták tompítani. Vagy egyszerűen a fiúbuli része volt, hogy két egymásra hányás és egy kiadós tökön rúgás után ki is ütik magukat, kivételesen nem szó szerint. Azonban a Jackass-hatás miatt sok szereplő fizikailag is megsínylette a dolgokat. Steve-O és egy másik oszlopos Jackass-tag, Chris Pontius a Wildboyz nevű MTV-műsorában Tony Hawk bevállalt egy trükköt, amit eredetileg nem is neki szántak. Gyakorlatilag egy csavart kellett megtennie, amelynek részeként pár pillanatig fejjel lefelé halad a gördeszkájával. A veszélyes trükköt az akkor már bőven világsztárnak számító, de a teljes stábbal jó barátságot ápoló Hawk simán bevállalta, amelynek élete legkomolyabb sérülése lett az eredménye, ami majdnem az egész karrierjét derékba törte.

Hawk eltörte a medencecsontját, az egyik ujját, megrepedt a koponyája, és agyrázkódást is szenvedett. Saját bevallása szerint egész pályafutásának ez volt a legsúlyosabb sérülése. Ennél még lelombozóbb az a Johnny Knoxville-lel készült Vanity Fair-videó, amit még 2018-ban vettek fel. Ebben Knoxville a rá jellemző kaján vigyorral részletezi a Jackass során elszenvedett legdurvább sérüléseit, és ugyan ő is igyekszik nevetni saját magán, ennyi év távlatából érezni, hogy nem tett jót neki fizikailag a többévnyi önkínzás.

A fiúk visszatérnek egy utolsó ámokfutásra

Ahogy az elején említettük, az októberi Jackass Forever című filmben visszatérnek a régi arcok, de már maga Knoxville is csak úgy vállalta, ha új embereket vonnak be a produkcióba, mert az alapszereplők ma már a 40-es, 50-es éveikben járnak, és nem bírják már úgy a strapát, mint régen. Így csatlakozik a brigádhoz Tyler the Creator, Machine Gun Kelly vagy Eric Andre is, illetve visszatér több veterán extrém sportoló is. Aki viszont nem tér vissza, az Bam Margera.

Margera nélkül Jackass sem lenne, és a hírek szerint a készítők azért ragaszkodtak egykori társukhoz, mert ezzel szerették volna kicsit kihozni a folyamatos önpusztításából. Aztán a gyártás során elkezdtek kiszivárogni a hírek, hogy Margerával képtelenség együtt dolgozni, végül kitették a projektből, ő pedig több, azóta törölt videóban fakadt ki egykori barátaira. A videókon az is látszik, hogy Margera valószínűleg továbbra sincs túl jó mentális állapotban.

Azóta kiderült, hogy az alkotók egyetlenegy dolgot vártak el Margerától a forgatás alatt: végig maradjon józan. Ezt olyannyira komolyan gondolták, hogy még a szerződésébe is beleírták kikötésként. Azóta Margera pert indított a filmet gyártó stúdió és volt munkatársai ellen többek között szerződésszegés és érzelmi sérülések okozása miatt.

A Vice mélyebben is elmerült az ügyben, és a cikkükből kiderül, hogy Margerát napi háromszor szondáztatták, heti kétszer kellett vizeletmintát adnia, illetve hajmintát is vettek tőle. Margera szerint a – saját bevallása szerint 5 millió dolláros – szerződésnek az is a része volt, hogy egy Paramount Studios által meghatározott orvos szeme láttára (videótelefonon) kellett minden reggel gyógyszereket bevennie. Ha csak egy tesztje pozitív, vagy elmulasztja valamelyik vizsgálatot, esetleg nem veszi be a felírt gyógyszereket, akkor automatikusan felbonthatják a szerződését. Margera 2020 márciusában kezdett el dolgozni a Jackass Foreverön, de már augusztusban kirúgták az egészségére vonatkozó szerződéses kitétel megsértése miatt.

Fotó: Jackass / Facebook
Fotó: Jackass / Facebook

Margera azt állítja, hogy Adderallt találtak a szervezetében, amelyet az orvosa tanácsára szed évek óta, hogy így kezeljék az ADHD-ját. Mivel a gyógyszert az orvos írta fel Margerának, ezért ügyvédje szerint jogtalanul bontották fel a szerződését. Az más kérdés, hogy erről a bizonyos egészségügyi kitételről a szerződésben egyelőre nem tudott Margera bizonyítékokat bemutatni, és korábban ő maga is beszélt arról, hogy egy alkalommal Adderall-függőség miatt kellett elvonóra mennie.

Egykori társai sem a mártírt látják Margerában. A már 13 éve teljesen tiszta Steve-O Instagramon beszélt arról, hogy az egész baráti körük összefogott, hogy bekönyörögjék őt a filmbe, és neki mindössze annyit kellett volna tennie, hogy nem üti ki magát. És ez sem sikerült. A hírek szerint Jeff Tremaine producer a végletekig is elment a Paramountnál (ezt maga Margera állította egy podcastben korábban), hogy Margera maradhasson a filmben, ehhez képest pár hónappal később már távolságtartási végzést kellett kérnie rá, mert folyamatosan zaklatta őt és Knoxville-t Instagramon. A három évig tartó távolságtartási végzést kiterjesztették Tremaine családtagjaira is, ugyanis Margera állítólag őket is halálosan megfenyegette.

Margera annyira mélyen volt, miután kirúgták a Jackass Foreverből, hogy az instagramos kifakadása során a film bojkottjára szólította fel a rajongóit, a saját felesége pedig később úgy talált rá, hogy éppen azt nézegette az interneten, hogyan kell felkötnie magát. Aztán másnap letörölte a már többször említett videókat, mindenkinek sok jót kívánt, és elmondta, hogy mentális problémákkal küszködik, ezért tényleg segítségre van szüksége. Majd később fogta magát, és beperelte a produkciót a fentebb vázolt részletek miatt.

A Jackass története kicsit olyan, mint amikor valami teljesen őszinte, baráti hülyéskedés egyik pillanatról a másikra milliós biznisszé változik, az egyszerű figurákból pedig sztárok lesznek. Ez sokszor azzal jár, hogy ekkora figyelemre és bevételre nincs mindenki feltétlenül felkészülve, pláne akik 30-40 éves korukra sem ismerik fel, hogy az ilyen szintű mentális és egészségügyi önpusztításnak kell, hogy legyen határa. A Jackass oszlopos tagjainak a nagy része egész tisztességes életet rakott össze magának (Wee Man például élete legboldogabb éveit éli, mióta a többmilliós házából egy kisbuszba költözött), aki nem színésznek vagy műsorvezetőnek ment, az ma már vlogger, influenszer, vállalkozó, de sokan profi szinten is megélnek már a kaszkadőrködésből is. Azonban Ryan Dunn vagy Bam Margera példája azt is megmutatta, hogy a végeláthatatlan hedonizmus súlyos károkat okozhat egyesekben, ha éveken át azt látják, hogy ezzel dollármilliókat lehet keresni.

Az MTV Video Music Awards díjátadóján 2010. szeptember 12-én Steve-O, Ryan Dunn, Wee Man, Preston Lacy, Bam Marjera, Dave England, Johnny Knoxville és Ehren McGhehey – Fotó: Frederick M. Brown / Getty Images / AFP
Az MTV Video Music Awards díjátadóján 2010. szeptember 12-én Steve-O, Ryan Dunn, Wee Man, Preston Lacy, Bam Marjera, Dave England, Johnny Knoxville és Ehren McGhehey – Fotó: Frederick M. Brown / Getty Images / AFP
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!