A járvány utáni első nagy fesztiválon több tízezren buliztak együtt egy szerbiai erődben

2021. július 10. – 23:43

A járvány utáni első nagy fesztiválon több tízezren buliztak együtt egy szerbiai erődben
Fotó: Marjanovic Mira / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az idén a 20. évfordulóját ünnepli az újvidéki Exit Fesztivál, az évforduló mellett viszont azért volt igazán érdekes, mert a július 8-tól 11-ig tartó Exit az első igazán nagy, nemzetközi fesztivál Európában a járvány óta. Az országba egyszerű bejutni, az Exitre viszont kell oltás vagy teszt, a fesztiválszervezők célja ugyanis példát mutatni, hogy biztonságosan is lehet már bulizni: fesztivál maszk nélkül, több tízezres tömegben, egy erőd közepén.

A járvány miatt még az idén is elmaradt több nagyobb fesztivál, Magyarországon sem tartják meg például a Szigetet, a Balaton Soundot vagy a Voltot, Szerbiában viszont szép sorjában jelentik be az idei fesztiválokat.

Újvidék júliusi Exit fesztiválja afféle fesztivál-oázisnak számít: habár tavaly elmaradt, idén a szervezők már februárban leszögezték, hogy szerintük lesz Exit. Lett is, a fesztiválok hiánya pedig erősen meglátszott azon is, hogy hamar elkelt a jegyek nagy része, és az Exit első napjára 42 ezer ember látogatott el.

Átjutni Szerbián

A nagy fesztiválok hiánya érezhető a közönségen is, a fesztiválozók között sok a magyar, mellettük vannak például csehek, belgák, németek, franciák, illetve nyilván szerbek is. A nemzetközi közönségre már egyébként a határon állva is lehet számítani, ha az ember tanulmányozza a mellette álló autók rendszámait. Márpedig erre van idő, a kishatárok kinyitásának ellenére a fesztivál első napján órákat kellett állni Röszkén. Sanjin Đukić, a fesztivál PR-igazgatója szerint a francia, mellettük pedig a török és a német közönség volt a leglelkesebb:

„Idén sokkal több a nemzetközi közönség, összességében nézve több külföldi látogatónk van most, mint amennyi helyi.”

,Sanjin Đukić, a fesztivál PR-igazgatója – fotó: Marjanovic Mira / Telex
,Sanjin Đukić, a fesztivál PR-igazgatója – fotó: Marjanovic Mira / Telex

A határátlépés oltással gond nélkül kivitelezhető Szerbiába, több országból viszont – így Magyarországról is – oltás és teszt nélkül is be lehet utazni. Emiatt egy darabig Magyarországon úgy élt a fesztiválra vágyó köznyelvben az Exit, mint a buli, ahova minden nélkül átmehetünk: ez azonban nem igaz. Az országba lépéshez tényleg semmit nem kérnek tőlünk a határon, a fesztiválbelépés viszont

„attól függően változik, hogy melyik országból érkezik az ember, más vonatkozik azokra, akik Szerbiából jönnek és más azokra, akik például Magyarországról. A vírus megelőzésénél a fókusz a belépésen van: kell hozzá oltás, negatív teszt, vagy annak az igazolása, hogy átestél a víruson. Enélkül a bérleted sem tudod átvenni.”

– fogalmazott Đukić. Az országban még életben van a beltéri maszkviselés szabálya is, habár ezt viszonylag kevesen tartják be, többször hallani azt, hogy „á, hagyd azt a hülyeséget”, mint azt, hogy „kérlek vedd fel a maszkod”. Ez pedig a fesztiválon is érződik, az Exiten lenni olyan, mintha a járvány sosem lett volna, mintha az az egy-két maszkot viselő fesztiválozó is csak valami fura divathóbortból fedné el arcát FFP2-vel.

Taxiba ülve is ki lehet fogni egyébként olyan sofőrt, aki a negyedórás autóúton kifejti elméletét a populációt sterilizáló vakcinákról és Bill Gatesről: azt még áprilisban mutattuk be, hogy Szerbiában habár gyorsan indult az oltási hajrá, a hazainál is erősebb volt az oltásellenesség, felbukkantak a vírustagadó egészségügyi dolgozók, az általános elégedetlenség. A szerb átoltottság stagnálni is kezdett 50% körül nyárra, enyhítések azért jöhettek, mert ezeket a felnőtt lakosság felének beoltásához kötötte a kormány.

2021, a DJ-k kora

Az Exiten szinte mindenki az őt érdeklő zenét, van itt ugyanis külön színpad a technónak, a hardcore-nak, a hip-hopnak, hallani popot, dubstepet, d&b-t és reggie-t is. A fellépők is pont ilyen sokszínűek, sok a helyi banda, játszanak szerb folkot, van viszont mellette főszínpados metálbanda (Sabaton) és David Guetta is. A lineup húzónevei Guetta mellett DJ Snake, DJ Topic, Robin Schulz, Paul Kalkbrenner, szóval alapvetően rengeteg DJ. Ez főként a járvány miatt van: mint ahogy arról Đukić, illetve a fesztivál egyetlen magyar zenekara, a Fran Palermo is beszélt nekünk,

a járvány miatt a nagyobb zenekaroknak egyszerűen nem éri meg hatalmas stábokkal turnézni indulni. Az idei év a sokkal könnyebben leszervezhető és mozgatható DJ-k kora.

Fotó: Marjanovic Mira / Telex
Fotó: Marjanovic Mira / Telex

A meglehetősen sokféle zenei felhozatal a Petrovaradin erődben gyűlik össze ebben a négy napban. Az Exitet szokás magyar példával élve a Szigethez hasonlítani (ami helytálló nagyságát, felhozatalát tekintve), mégis ki merném jelenteni, hogy egy magyar fesztiválhoz sem hasonlítható az, amikor macskaköveken kell felsétálni egy színpadhoz, az erőd alagutain keresztül lehet helyszínt változtatni, non plus ultraként pedig még fegyveres őrök is figyelik afféle modern erődvédők gyanánt a fesztiválozók lépteit. Ahogy a Fran Palermo frontembere, Henri Gonzo is kifejtette nekünk,

„A Szigethez hasonlítani az Exitet szerintem hülyeség. Nem hozza azt a színvonalat, igényességet, mégis sokkal bensőségesebb és barátságosabb. Ahogy lement a nap, és elkezdett pörögni az este, megjelent 40 ezer ember és az egész nagyon jól be is indult.”

Ha az ember először megy az Exitre, számos akadályt kell legyőznie addig, míg eljut a fesztiválra: először is szereznie kell egy hostelt (jobb esetben a fesztivál oldalán keresztül), mert a fesztivál területén sátrazni nem fog tudni. Ezután el kell jutnia az erődbe, ez autóval és tömegközlekedéssel nagyjából lehetetlen, így marad a taxi – mivel azonban Újvidéken nem adnak számlát a taxisok, érdemes figyelni, hogy a taxiárat előre leegyeztessük a vezetővel. Ezután jön az utolsó lépés, feljutni a fesztiválra, az út viszont itt nincs kitáblázva, így lehet, hogy csak néhány eltévedés után sóhajthatunk fel nyugodtan, hogy hát végre, megérkeztünk.

Fotó: Marjanovic Mira / Telex Fotó: Marjanovic Mira / Telex
Fotó: Marjanovic Mira / Telex
Fotó: Marjanovic Mira / Telex

Erődbe zárt forradalom

Az Exit fesztivál 2021-ben szinte olyan, mintha a járvány soha nem történt volna meg. Estétől hajnalig hatalmas tömegek a színpadok előtt, nyomorgó sorban állások, egymást lökdösve átvágások az egyik helytől a másikig, minden, ami másfél évnyi távból elfeledettnek tűnt (és nem is biztos, hogy tényleg hiányzott). Mindez ráadásul egy hatalmas erődben elzárva, a világtól távol valami olyan fura közegben,

ahol a váron belül megy a techno meg a tucc-tucc, a városba letekintve pedig még hajnal 1-kor is főtt kukoricával próbálnak kínálgatni.

A fesztivál hangulatát fokozza egyébként annak múltja is. Az Exit fesztivál létrejöttét eredetileg politikai motivációk indították 2000-ben, ekkor fiatalok gyűltek össze, hogy Újvidéken tüntessenek Szlobodan Milosevics, a korábbi szerb elnök ellen. Az első Exit 100 napig tartott, zenével és demonstrációkkal lázadva Milosevics ellen.

Fotó: Marjanovic Mira / Telex
Fotó: Marjanovic Mira / Telex

A politikai vonal 20 év alatt (plusz Milosevics távozása után) finomabb lett, de a „revolution”, „freedom” jelszavak még ma is ékesítik a fesztivált, ami ad azért a résztvevőknek egy olyan hangulatot, hogy valami ellen mi azért még egy kicsit mindig lázadunk. Ebben a közös nyelv a zene, azt pedig, hogy például a balkáni zene összehoz, mi sem bizonyítja jobban, minthogy töltött szájú lányok pocakos férfiakkal és rasztákkal együtt ugrálnak a lassan terjengő toi toi-szagban, miközben a szerb felkonfokból egy részük vélhetőleg semmit nem ért.

De az nem is baj, elég azt érteni, hogy „hvala” (köszönöm), hisz ha ezután az énekes még le is indul a színpadról, valószínűleg vége a koncertnek.

Mire számítsunk az Exiten?

Nézzük az árakat. A négynapos bérlet (ami sold out is lett) 26 500 forintba kerül, míg a VIP-változata 96 500 forintba, ennek birtokában például jobban ráláthatunk színpadokra. A szállásban kétágyas hostelekkel segít a fesztivál, a 10-15 perc sétára lévő épületekben fejenként 15 ezer forintba kerül aludni. Ha valaki nem akar/tud autóval menni a helyszínre, annak egy elég jó lehetőséget ad a fesztivál, van ugyanis retúr fesztiválbusz: ez 22 500 forintért visz oda-vissza Budapest és Újvidék között. A belváros-fesztivál letaxizása pedig a fővárosi áraknál is barátibb, kb. 1200-1500 forintnak megfelelő dinárba kerül.

A fesztiválon a korsó sör átszámítva kb. 700 forintba kerül itt, a 0,33-as cider ugyanennyibe, vizet 180 forintnyi dinárért tudunk vásárolni, ha viszont sokkal drágább jegyet váltottunk a fesztiválra, akkor magasabb árakkal kell számolnunk: a VIP-részeken ugyanis minden ár a duplája vagy triplája a sima fesztiválárnak. Az alkoholt műanyagpohárban kapjuk szívószállal, ha vizet szeretnénk, akkor PET-palackban. A környezettudatosság jegyében szelektív kukák vannak azért, így a műanyag-szemeteinket, ha még nem rúgtunk be annyira, gondosan külön kukákba dobálhatjuk. Repoharas rendszer nincs, a szelektív pedig elvétve működik, pénteken például már az első koncertek után műanyagtengerben úszott a főszínpad.

Az ételek között találkozni lehet a jól ismert fesztiválkajákkal, van hamburger kb. 1000 forintért, a vegetáriánus 1500 körül mozog, a hotdog 750 forint, a pizzaszelet nagyjából 600. Van emellett kínai egytálétel kb. 1500 forintért, corndog kb. 600-ért, 900 forintnyi dinárba kerül a pleskavica és a „kurtoš kolač”. Fizetéshez kizárólag az Exit fesztiválkártyáját fogadják el, ezt külön bódékban kell feltöltenünk bankkártyával vagy készpénzben dinárral. Arra pedig érdemes számítani, hogy az estéhez közeledve egyre nagyobb sorokat generál az egyesével feltöltögetős fesztiválkártya rendszere.

A fesztivál, ami hajnalra húz bele

Az Exit apróságokban, de nagyon tud különbözni a megszokott magyar koncertektől. Bent szinte sehol nincs egy ülőhely, ahol sörözgetve meg lehetne pihenni, emellett a fesztiválprogram is jóval később kezdődik, mint ahogy azt az átlag magyar fesztiválozó megszokhatta: itt hajnal 4-ig simán várni kell azért, hogy az aznapi főfellépő megérkezzen.

Az emberek is ehhez igazodnak, inkább este 11 felé, hajnal közelében kezdenek igazán beözönleni a fesztiválra. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon addig mit lehet csinálni: mi főként éttermekben találkoztunk fesztiválozókkal, de a piacon is több eladó kérdezte tőlünk, hogy az Exit miatt vagyunk-e itt. Emellett viszont a legtöbb fesztiválozó valószínűleg belvárosi séták és városnézés helyett inkább vagy gyorskajáldákban vagy ágyban lehetett a napközbeni órákban, kipihenve a reggelig tartó buli fáradalmait.

Fotó: Marjanovic Mira / Telex
Fotó: Marjanovic Mira / Telex

Hajnalig ébren lenni viszont szerencsére nem is olyan nagy kihívás az Exiten. Mire elmegyünk az erőd egyik végéből a másikba, felmászunk valami hatalmas domb tetejére egy vaslépcsőn és átsétálunk szelfizgetők között az erőd alagútjain, már hipp-hopp el is telt a fél esténk.

A fesztiválra az Exit Foundationnek köszönhetően jutottunk el, a cikk tartalmába nem szóltak bele.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!