A Bosszúállok után A galaxis őrzőiből is videójáték lesz, a Final Fantasy idétlen hőssel tért vissza a gyökereihez

2021. június 14. – 11:56

frissítve

A Bosszúállok után A galaxis őrzőiből is videójáték lesz, a Final Fantasy idétlen hőssel tért vissza a gyökereihez
Final Fantasy úr és a barátai megtudják, hogy Káosz már várt rájuk. Forrás: Square Enix

Másolás

Vágólapra másolva

A Ubisoft rétestésztaszerűen nyúló, meglehetősen unalmas bemutatója, és a Devolver Digital vicces, de igazából tök értelmetlen eseménye után joggal gondolhatta azt mindenki, hogy az E3-nak tényleg befellegzett, és Geoff Keighley tényleg minden érdekes bejelentést elcsaklizott a Summer Game Fest nyitóceremóniájára, ahol az Elden Ringet is bemutatták végre. Arra azért persze lehetett számítani, hogy vasárnap, a Microsoft és a Bethesda közös bemutatóján sikerül majd nagyobbat gurítani, végül pedig annak ellenére, hogy ez sem volt őrülten izgalmas, azért egy csomó mindent láttunk

  • a Starfield első rendes előzetesétől
  • a The Outer Worlds 2 viccesre vett trailerén át
  • egészen az Arkane új játékáig, ami ránézésre nem más, mint egy vámpíros Borderlands.

Nem ez volt ugyanakkor az egyetlen show amit vasárnap tartottak, a japán Square Enix is jelentkezett, itteni idő szerint késő este pedig a pécés játékok minden évben megrendezett, már tavaly is rohadt unalmas ünnepe, a PC Gaming Show zárta a sort. Nagy bejelentéseket egyiktől sem igazán lehetett várni, pláne nem az utóbbitól, de az elmúlt években is akadtak már meglepetések, úgyhogy előzetesen úgy tűnt, hogy érdemes lehet rájuk szánni pár órát.

Csókolom, jöttünk megölni a Káoszt

A Square Enix az egyik legnagyobb japán videójátékfejlesztő és kiadó, egy rakás nagynevű franchise tartozik hozzájuk a Final Fantasytől egészen a Tomb Raiderig, így tőlük mindig lehet várni valami érdekességet. Idén már napokkal a bemutató előtt felmerült, hogy bemutatják az utóbbi két Deus Ex-játék mögött álló kanadai Eidos-Montréal új játékát, és erősen pletykáltak egy új Final Fantasy-játékot a Ninja Gaident és a Nioh-szériát megalkotó Team Ninjától is. Ezen túl pedig ott volt még a tavaly bejelentett Final Fantasy XVI, és az ugyancsak tavaly bejelentett, időközben Forspoken névre keresztelt Project Athia, úgyhogy simán lehetett bízni abban, hogy valami jó sül majd ki ebből.

A japánok nem is vártak sokáig, rögtön az Eidos-Montréallal indítottak, ami, mint kiderült, egy A galaxis őrzői játékon dolgoznak, ami október 26-án már meg is jelenik. Alapesetben ez alighanem elég sok ember érdeklődését felkeltette volna, elvégre a Marvel sosem volt ilyen népszerű, ám miután tavaly a játékosok egyszer már megégették magukat a Crystal Dynamics által fejlesztett Bosszúállók-játékkal, amit szintén a Square Enix adott ki, alighanem mindenki jóval óvatosabban áll majd hozzá a játékhoz. Az látszott, hogy a kanadaiak nem akarják megismételni a kudarcot, hosszan ígérgették, hogy ez egy egyjátékos, sztoriközpontú játék lesz.

Egy rakás játékmenetet is mutattak, ami alapján a játék jó pár fokkal komplexebb lesz, mint a Marvel's Avengers bugyuta harcrendszere. A játékos alapvetően Űrlordot irányítja majd (aki a csapat többi tagjához hasonlóan egyáltalán nem hasonlít a filmbeli önmagára), de pár gombnyomással a többieket is lehet utasítani támadásra, és így ránézésre elég jól össze lehet kombózni a támadásokat egymással. Emellett úgy tűnik, hogy lesznek a narratívát befolyásoló döntések is, a levetített klipben azt lehetett eldönteni, hogy Drax áthajítsa-e Mordályt egy hídon – miután a játékos bátorította őt erre, így is tett, Mordály pedig megsértődött Űrlordra.

A másik érdekesség egyértelműen a pletykákban sokat szereplő új Final Fantasy volt, amit a Team Ninja fejleszt, és ránézésre pont olyan is, mint amire a stúdiótól számítana az ember. A Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin névre hallgató játékon többek közt a legendás Nomura Tecuja (Tetsuya Nomura) is dolgozik, aki kreatív producerként, illetve a karakterdizájn fejeként jó ideje veszi már ki a részét a Final Fantasy-széria készítéséből. A bemutató alapján játszani biztos jó lesz majd ezzel, a karakterek és a sztori viszont még a sokszor rettentően bizarr szériához képest is teljesen bugyutának tűnnek.

Egyelőre nagyjából annyi derült ki, hogy egy pólós, farmeres csávó, aki úgy néz ki, mint ha valakinek egy perc alatt kellett volna megalkotnia egy Final Fantasy-karaktert, nagyon rá van fixálódva arra, hogy megölje Káoszt.

Ezt a nagydarab, csöndes haverjával, illetve a vicceskedő, kisebb darab haverjával akarja kivitelezni, Káosz pedig nem más, mint Garland, a legelső Final Fantasy főellensége, aki ott szintén Káosz szerepét töltötte be. Azt elég nehéz felfogni, hogy miért szerepel az előzetesben ilyen sokszor az a szó, hogy káosz, ahogy azt is, hogy valaki szerint jó ötlet egy 34 éves, mai szemmel nézve nem túl kiemelkedő JRPG történetet újragondolni 2021-ben, de ki tudja, lehet, hogy jön majd még pár csavar. A játékhoz amúgy egy demó is érkezett vasárnap, állítólag teljesen játszhatatlan állapotban.

A hack and slash műfaj egyik legnagyobb stúdiója, a Platinum Games is bejelentkezett, ők a Babylon's Fall nevű játékukat mutatták meg, amit még a Sony villantott meg először 2019 decemberében. Akkor úgy tűnt, hogy egy klasszikus, egyjátékos kaszabolás vár majd a játékosokra, de most kiderült, hogy egy live service játékról van szó, amiben a co-op nem kötelező, de erősen ajánlott, és amiben „egy elérhetetlen célt” kell majd hajkurásznia a játékosoknak. Mivel egy Platinum címről van szó, játszani biztosan jó lesz vele, de mégis felmerül a kérdés, hogy mégis ki kérte tőlük, hogy csináljanak egy második Godfallt, miközben olyan játékokat is tudnának fejleszteni, mint a Nier: Automata, vagy a Bayonetta-széria.

Ezeken túl pár kisebb bejelentés is befért még a showba. Egy csomót beszéltek a Life is Strange: True Colorsról, ahol a főszereplő Alexnek az a szuperképessége, hogy látja az emberek érzelmeit, de az is kiderült, hogy az első hat Final Fantasy remasterelve jön Steamre és mobilra. A mobilos játékosok emellett egy új Nier játéknak, egy új Final Fantasynak és egy Hitman játéknak is örülhettek, és a Square Enix azt is egyértelművé tette, hogy még mindig elkötelezett a Marvel's Avengers mellett.

A pécés játékok langyos lábvizet idéző ünnepe

A PC Gaming Show 2019-ben még egészen vállalható volt, olyan játékokat mutattak be ott, mint a Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, a Maneater, a Shenmue III, vagy a Baldur's Gate III, tavaly viszont egészen döbbenetes mélyrepülést produkált. A tavalyi showról sokat elmondott, hogy a játékosok leginkább az előzetesen kiszivárgott Persona 4 Golden portot várták a legjobban, és bár volt Surgeon Simulator 2, meg pár más érdekes cucc is, így is elég nagy csalódás volt az egész.

Idén a tavalyi showt talán nem sikerült alulmúlni, de sokkal izgalmasabb sem volt a felhozatal annál, és az sem segített sokat, hogy Sean „Day[9]” Plott és Frankie Ward idén is borzasztóan kínosan próbáltak valami narratívát biztosítani az egésznek ahelyett, hogy csak mutogatták volna a játékokat. Néhány érdekesség persze így is akadt, ezeket a teljesség igénye nélkül alább szedtük össze:

  • a lengyel Techlandtől befutott a zombis Dying Light folytatásának előzetese, amelyből az is kiderült, hogy a játék december 7-én jelenik meg;
  • jött egy újabb Vampire: The Masquerade előzetes a Swansong nevű játékhoz, úgyhogy most már nemcsak a World of Darkness univerzum, hanem a Vampire: The Masquerade is eléggé telített kezd lenni – ha jól számoljuk, éppen három videójátékot fejlesztenek ezzel, a Bloodlines 2-vel és a napokban bemutatott, Bloodhunt nevű battle royale-lal együtt;
  • beszélgettek kicsit az augusztus 3-án érkező, körökre osztott, időhurkos taktikai lövöldözős játékról, a Lemnis Gate-ről;
  • Frankie Ward bekerült a Humankindba, amiről amúgy azt kell tudni, hogy olyan mint a Civilization, és augusztus 17-én jelenik meg;
  • illetve láthattunk öt perc játékmenetet a Gloomwood nevű lopakodós horrorjátékból, ami úgy néz ki, mintha az eredeti Deus Exet, vagy az eredeti Thiefet egy viktoriánus metropoliszba tették volna, és mint ilyen, valószínűleg az új Szent Grál lesz annak a hardcore közönségnek, ami szereti az ehhez hasonló immerzív játékokat.

Ha valaki szeretné visszanézni az egész showt, vagy kíváncsi az összes trailerre, az ide kattintson. Az E3 hétfőn a Take-Two Interactive (Rockstar Games, 2K Games), a Capcom, illetve a Razer bejelentéseivel folytatódik, kedden pedig a Nintendo és a Bandai Namco lesz majd terítéken. A Summer Game Fest is robog tovább, szerdán kezdődik majd a Steam saját banzája, a Steam Next Fest, bő egy hónap múlva pedig az elmúlt évek alighanem legértelmetlenebb videójátékos eseménye, az EA Play is beköszön majd.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!