Még el sem kezdődött az E3, de már most bemutatták az idei nyár legjobb videójátékos előzetesét

2021. június 10. – 22:56

frissítve

Még el sem kezdődött az E3, de már most bemutatták az idei nyár legjobb videójátékos előzetesét
Forrás: Elden Ring / Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

A Battlefield 2042 leleplezésével idén már napokkal a legnagyobb videójátékos expó, az E3 előtt megkezdődött a szokásos nyári videójátékos dömping, csütörtökön pedig az első nagyobb bejelentések is befutották a Summer Game Fest nyitónapján. A papíron az idei nyár összes bejelentését magába foglaló júniusi banzájt tavaly álmodta meg a legnagyobb videójátékos díj, a Game Awards atyja, Geoff Keighley, hogy valamivel pótolja az elmaradó E3-at, és bár idén ezt online környezetben megtartják, az egész hónapos buli így is megmaradt, hogy összefogja a nyárra jutó videójátékos újdonságokat.

Miután idén lesz E3, joggal gondolhatta azt mindenki, hogy a Summer Game Fest egy kicsit háttérbe szorulhat majd, de mivel Keighley általában elég jól keveri a kártyáit, és a tavalyi Game Awardsra is egy rakás bejelentés jutott a következő Mass Effect teaserétől a Vin Diesellel támadó Ark 2 előzeteséig, így abban is lehetett bízni, hogy azért tartogat meglepetéseket. A pletykák és az elszórt infók alapján videójátékok terén egy rakás új előzetesre, sztárvendégekre, meg a Weezer és a nemrég kiváló új lemezt kiadó Japanese Breakfast élő koncertjeire lehetett számítani, de a show-t végül teljesen egyértelműen az vitte el, hogy

a legvégén végre kaptunk egy rendes előzetest és egy megjelenési dátumot az elmúlt évek egyik legjobban várt játékához, a leginkább A Tűz és Jég Dala miatt ismert George R. R. Martin, illetve a Souls-szériát megalkotó From Software közös játékához, az Elden Ringhez.

Az Elden Ring létezik, és iszonyatosan királyul néz ki

Mielőtt bármi másról beszélnénk, tényleg muszáj ezt kivesézni, mert az, hogy Keighley-nek sikerült elhappolnia egy ekkora volumenű bejelentést, mindenképpen említésre méltó. Az Elden Ringet 2019-ben jelentették be az E3-on, azóta viszont akkora csend volt a játék körül, hogy sokan már abban is elkezdtek kételkedni, hogy a játék egyáltalán létezik. Idén márciusban aztán érkezett pár borzasztó minőségű videó egy állítólagos előzetesből, ami újra felpörgette a hype-vonatot, az idei nyárra pedig így megint úgy fordultunk rá, hogy mindenki azt követelte, hogy mutassanak már valamit a játékból.

A mostani nyitóceremónia alatt is egész végig erről szólt a cset, de előzetesen ez inkább tűnt vágyálomnak, mint valóságnak, pláne úgy, hogy már korábban elég biztossá vált, hogy idén már nem jelenik meg a játék. Aztán bő másfél óra után Geoff Keighley fogta magát, és vigyorogva elkezdett beszélni arról, hogy egy nagyon különleges játékot hagytak a fináléra, aztán elsötétedett a kép, és egy olyan trailer érkezett, ami szűk három perc alatt már az E3 előtt megnyerte az E3-at – már ha ez egyáltalán még értelmezhető frázis a Summer Games Fest-érában.

Ha valaki szereti a From Software játékait, vagy Martin ikonikus könyvsorozatát – amelynek utolsó részei pont az Elden Ring miatt is csúsznak ezermillió éve, de ez most mindegy is –, az előre is biztos lehetett abban, hogy az Elden Ring csak jó lehet, de ha ez nem győzött meg valakit, a fenti előzetes után már tényleg nehezen tudja türtőztetni magát az ember. Az persze üvölt róla, hogy a japán stúdió keze munkája, míg azt egyelőre nem igazán lehet megmondani, hogy hol lehet majd érezni Martin munkásságát, pláne úgy, hogy a From Software szereti indirekt módon elmondani a sztorijait, de a most mutatott játékmenet, a szörnydizájn és az egész világ kinézete alapján az biztos, hogy erre a játékra érdemes lesz várni. Ja, és az is kiderült, hogy 2022. január 21-én jelenik meg, úgyhogy el lehet kezdeni vágni a centit.

Azért volt itt még más is

Ehhez képest tényleg minden más eltörpült a csütörtöki nyitóceremónián, nyilván nem véletlen, hogy ezt hagyták a legvégére, de néhány érdekességet azért így is ki lehet emelni az előzetesdömpingből. Első körben például rögtön a legelső bemutatott játékot, a Tiny Tina's Wonderlandset, ami a Borderlands-széria teljesen őrült robbanásszakértő kislányának egy korábbi kalandjára építve akar teljesen új élményt nyújtani. Ha valaki játszott a Borderlands 2-vel, az jó eséllyel emlékszik a játék egyik DLC-jére, a Tiny Tina's Assault on Dragon Keepre, ahol Tina a játék világának Dungeons & Dragonsának, a Bunkers and Badassesnek a játékmestereként egy sárkánybarlangba kalauzolja el a játékosokat.

A Wonderlands gyakorlatilag pontosan ugyanez, csak nem DLC-ként, hanem külön játékként, ami leginkább azért jó, mert így a fantasy környezet, illetve az összes fegyver organikusan tud működni ahelyett, hogy egy alapvetően sci-fi játékba lennének beleerőszakolva. Mint azt Ashly Burch, Tiny Tina szinkronhangja elmondta, hasonlóságok azért persze lesznek, például az is, hogy itt is Tina vezetésével kell legyőzni egy sárkánylordot. Előzetes itt:

A show elején egy másik meglepetés is befutott a Metal Gear atyjától, a legendás Kodzsima Hideótól, aki a Konamitól való elszakadása óta a saját útját járja, és már egy játékot is fel tud mutatni a Death Stranding képében. Ez utóbbi a bejelentése előtt sok fejtörést okozott nemcsak a játékosoknak, de az újságíróknak is, senki sem tudta megfejteni, hogy mégis mi a francról fog szólni a játék, Kodzsima pedig most is továbbvitte a titokzatos vonalat.

A fejlesztő egy csomót beszélt arról, hogy a járvány alatt kénytelen volt változtatni a kreatív munkafolyamatán, a Death Strandinggel ugyanis bebizonyosodott, hogy a valóság egyszerűen túl gyorsan utolérte azt a nem túl távoli jövőt, amit ő megálmodott. A helyzetet a 9/11 utáni sokkhoz hasonlította, és elmondta, hogy muszáj lesz új megoldásokat kitalálni, mert nemcsak szórakoztatni akarja az embereket, hanem azt is szeretné, hogy elgondolkodjanak, de eközben a valóságtól sem maradhatnak le. A végén pedig a filozofálgatás után hozzátette, hogy azért lenne még itt valami, és bemutatta a Death Stranding rendezői változatának előzetesét, ahol Sam Metal Gear-zenére ugrott bele egy dobozba, mintha Snake lenne, de végül úgy döntött, hogy ez a hülyeség azért mégsem neki való dolog.

Ennél egy fokkal több értelme volt a többi sztárvendég beugrásának, sorrendben Jeff Goldblum (Jurassic Park), Ryan Reynolds (Deadpool) és Giancarlo Esposito (The Mandalorian, Breaking Bad) is feltűntek a színen, és mind hoztak is magukkal valamit. Goldblum nem meglepő módon a Jurassic World Evolution 2 előzetesét, Reynolds a világát megmentő videójátékos NPC-ről szóló Free Guy új trailerét, Esposito pedig némi betekintést a Far Cry 6 főgonoszának, Anton Castillónak a megalkotásába. Utóbbi nem hangzik túl izgalmasan, ezért hozzátesszük, hogy Esposito elmondta, hogy nyilvánvalóan Kuba és Fidel Castro voltak a fő inspiráció Castillo megalkotásában, illetve az is kiderült, hogy szerinte Gus Fring, Moff Gideon és Antón Castillo párharcából Gideon kerülne ki győztesen. Ezeken túl egy rakás közepesen érdekes bejelentést kaptunk még a mai showtól,

Ha valaki az összes csütörtökön debütált videójátékos premiert szeretné megnézni, az például itt, az IGN csatornáján megteheti. A Summer Games Fest a következő napokban is folytatódik majd, pénteken többek közt a Netflix Geeked Week eseményével, ahol többek közt a Cuphead első teaserét is láthatjuk majd, illetve a League of Legends világából készülő animációs sorozat, az Arcane alkotóival is lesz majd beszélgetés. A hétvégén pedig jön az E3, amit természetesen mi is követni fogunk a Telexen.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!