Külön kategóriát hozott létre a Twitch a fürdőruhás közvetítéseknek

2021. május 21. – 23:24

Külön kategóriát hozott létre a Twitch a fürdőruhás közvetítéseknek
Fotó: Twitch

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteki blogposztjában jelentette be a legnépszerűbb videójátékközvetítő-platformnak számító Twitch, hogy külön kategóriát hoz létre a fürdőruhás streameknek, hogy megpróbálja csillapítani az ún. hot tub meta miatt kialakult botrányt. A gumimedencés-bikinis streamerek körüli mizéria a héten jutott el a csúcsra, amikor a Twitch megoldás gyanánt egyik napról a másikra letiltotta az egyik legnépszerűbb hot tub streamer reklámbevételeit, most ennél egy fokkal részletesebben is beszéltek a problémáról – írja a PC Gamer.

A platform, illetve annak vezetői korábban többször is megnyilvánultak már a hot tub metáról, most azonban a Twitch hivatalosan is megpróbált tiszta vizet önteni a pohárba a helyzettel kapcsolatban. Mint írták, nagyon összetett problémáról van szó, és azért csak most jutottak el odáig, hogy beszéljenek róla, mert nagyon sokat beszélgettek a témáról a szervezeten belül. A bejegyzés szerint a reflektorfény elsősorban azokra a streamerekre, illetve a motivációikra irányult, akik a hot tub streameket csinálták, ezzel kapcsolatban pedig leszögezték, hogy

senki nem érdemli meg, hogy zaklassák a kinézete és a neve miatt, vagy a tartalomért, amit közvetít, és mindenki ellen fel fognak lépni, aki fenntartja az ilyen toxicitást a platformjukon.

Emellett kiemelték azt is, hogy bár vannak irányelveik arra vonatkozóan, hogy mi számít szexuálisan szuggesztív tartalomnak, pusztán az, ha valakit szexinek találnak, nem ütközik a szabályaikba, és senkit nem fognak megbüntetni azért, mert sokan vonzónak találják. Mint írták, a meztelenség, és a szexuálisan explicit tartalmak – vagyis a pornográfia, a szexuális aktusok és a szexuális szolgáltatások – tiltottak a platformon, de ha valaki fürdőruhát visel egy medencében, vagy a strandon, és rajzol, vagy ír a saját testére, az nem ütközik a szabályokba.

Azt ők is elismerték, hogy a szexuálisan szuggesztív tartalmakra vonatkozó szabályzatok nem fogalmaz elég tisztán, de mint írták, itt vékony jégen táncolnak. Ha pedig minden olyan tartalmat letiltanának, ami láthatóan szuggesztív, azzal többek közt egy rakás videójátékot is szabályozniuk kellene, ezekben ugyanis gyakran vannak szexualizálva a női karakterek. Itt ráadásul elég szubjektív annak a megítélése, hogy kinek mi fér bele, ami még nehezebbé teszi a moderációt, de ennek ellenére a következő hónapokban számítani lehet arra, hogy egzaktabb módon definiálják majd a határvonalakat ebben a kérdésben.

A PC Gamer a mostanra a védjegyükké vált fürdőkádas Geralttal üdvözölte az új kategóriát. Fotó: Twitch
A PC Gamer a mostanra a védjegyükké vált fürdőkádas Geralttal üdvözölte az új kategóriát. Fotó: Twitch

A Just Chatting kategóriára is kitértek, amelyről a jelek szerint ők is tudják, hogy túlságosan tág az ide tartozó tartalmak köre, így például eddig nehéz volt kiszűrni a gumimedencés streameket, ha az ember a Twitchen nem volt kíváncsi ezekre. Emiatt most új kategóriát vezettek be Pools, Hot Tubs, and Beaches néven, ami lényegében az összes olyan tartalmat foglalja magába, ahol a streamerek fürdőruhában vannak. Mint írták, ez nem a végleges megoldásuk a jelenlegi problémára, de rövid távon több szempontból is ez a legegyszerűbb megoldás:

  • azok a nézők, akik nem kíváncsiak erre, könnyebben elkerülhetik ezeket a tartalmakat,
  • akik szeretnék ezt nézni, azok könnyebben megtalálják majd őket,
  • a hot tub streamerek a szabályok betartása mellett továbbra is közvetíthetnek,
  • a hirdetők pedig eldönthetik, hogy akarnak-e ebben a kategóriában hirdetni, vagy sem.

Ez utóbbi azért fontos, mert a mostani botrány akkor hágott a tetőfokára, amikor a Twitch letiltotta Kaitlyn „Amouranth” Siragusa reklámbevételeit, mint utólag kiderült, főként arra hivatkozva, hogy nem olyan tartalom fér bele a hirdetőknek, amit a szabályzat megenged. Az új kategóriával ez a probléma persze nem biztos, hogy elhárul majd, hiszen ha valaki heti egyszer streamel itt, az már elrettentheti a hirdetőket, de így legalább erről a streamerek is előre tudni fognak majd.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen hatása lesz majd a Twitch intézkedésének a hot tub metára, hiszen nem tudjuk, hogy miként pontosítják majd a vonatkozó irányelveket, és hogyan fognak majd moderálni ezek alapján. És persze a transzparencia is fontos lesz majd a kérdésben, pláne mert a Twitch hajlamos fűt-fát megígérni, aztán csendben elfelejteni az egészet. A hot tub metáról, illetve a körülötte kialakult botrányról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!