A Marvel övön aluli humorral trollkodott a megváltást váró rajongókkal

2021. március 8. – 23:00

A Marvel övön aluli humorral trollkodott a megváltást váró rajongókkal
Fotó: Marvel / Disney+

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási várakozásokkal ült le minden rajongó a WandaVision évad-, és talán sorozatzárója elé, a várva várt világteremtés helyett viszont pár kisebb kapcsolódást, meg egy óriási trollkodásnak szánt olcsó poént kapott. Spoileresen folytatjuk a WandaVision első évadjának legfontosabb kiemelhető részleteivel, illetve a Marvel-univerzum jövőjéhez köthető fejleményeivel.

Innen lesz spoileres a folytatás, úgyhogy aki nem látta végig az első évadot, különös tekintettel az évadzáróra, az Wanda képe után már ne tartson velünk. Amíg megnézi a részeket, esetleg olvassa el Sajó Dávid spoilermentes kritikáját.

Fotó: Marvel / Disney+
Fotó: Marvel / Disney+

Kezdjük az egészet ott, hogy az évadzáró előtt a Marvel-dolgokat elemezgető internetes és YouTube-közösség lázban égett, több okból is. Egyrészt, mert a WandaVision első évadában tucatnyi utalás volt a Marvel-képregények egyik legjobb történetfolyamára, a House of M-re, aminek az a csúcspontja, amikor Wanda a valóságváltoztató képességeivel milliókról alig pár százra korlátozza a mutánsok mennyiségét. Mivel a jogdíjviták miatt a Marvel nem is olyan sokkal ezelőttig említést sem tehetett a mutánsokról, sokan remélték, hogy a House of M-utalások arra lyukadnak ki, hogy Wanda ezúttal nem elveszi a mutánsok erejét, hanem megteremti őket.

Az évadzáró óta tudjuk, hogy még csak ehhez hasonló sem történt, még úgy sem, hogy a készítők egy elég vastag mézesmadzagot húztak el a nézők orra előtt az X-men-filmek Pietro Maximoffjának megjelenítésével.

A kolosszális trollkodás

Az utolsó részben persze kiderült, hogy nem mutánsteremtő logika volt abban, hogy ezúttal nem Aaron Taylor-Johnson, hanem Evan Peters játszotta Wanda testvérét, hanem egy hatalmas trollkodás volt az egész. Evan Peters ugyanis csak egy színész volt Westview-ban, egy közönséges lakos, vagyis igazából bárki játszhatta volna Wanda agykontroll alatt levő testvérét, de a Marvelnél jó viccnek gondolták, ha erre a szerepre pont a másik univerzum mutánsát játszó Peterst válogatják be. Peters karaktere a Ralph Bohner nevet kapta, ami ráadásul még nagyobb trollkodássá teszi az egészet, a „boner” ugyanis angolul merevedést jelent, tehát az egészet egy olcsó altesti poénba csomagolták be.

Peters megjelenésének elbagatellizálásával egyébként egyre biztosabbá válik, hogy a Marvel teljesen új eredettörténettel hozza majd be a mutánsokat – erre utal, hogy a Marvel-univerzumban nem X-men, hanem Mutants néven futnak majd –, és nem a Foxtól megvett filmek szereplői térnek majd vissza a közkedvelt karakterek megformálására.

Nem minden mutáns, ami annak látszik – Fotó: Fotó: Marvel / Disney+
Nem minden mutáns, ami annak látszik – Fotó: Fotó: Marvel / Disney+

Senki nem jött, akit vártak

A trollkodás egyébként más szinten is elég jól ment a WandaVision alatt. A Víziót játszó Paul Bettany például egy interjúban elhintette, hogy az évadzáróban lesz majd egy óriási meglepetés, amit még senki nem talált ki előre, és hogy ő odáig meg vissza volt, mert olyasvalakivel játszhatott együtt, akit gyerekkora óta imád, akire felnéz, és aki egészen fantasztikus színész. Aztán az utolsó rész előtti napon kibökte, hogy persze saját magáról áradozott, merthogy a Vízió összecsapott a Fehér Vízióval (róla majd később).

Csakhogy mire Bettany lelőtte a poént, az internet népe nem kicsit izgalomba jött, a találgatás során pedig már egészen konkrét bizonyítékokkal próbálták meg alátámasztani, hogy az utolsó részben

  • vagy Benedict Cumberbatch, azaz Doctor Strange bukkan majd fel rendet tenni és magához venni a sötét varázsigéket tartalmazó Darkohold könyvet,
  • vagy maga Al Pacino teszi majd tiszteletét nem kisebb Marvel-gonoszt játszva, mint Mephistót, vagyis az Ördögöt magát.

Felmerült még az is, hogy Mephisto helyett esetleg Nightmare (Rémálom) lesz majd a főgonosz, de hát a fenti hármasból senki nem jelent meg. Ez, kiegészítve azzal, hogy a mutánsokat sem teremtette meg Wanda, sokaknak hatalmas csalódást okozott, pedig igazából rendkívül szórakoztató volt az évad. Főleg, hogy mindkét stáblista utáni jelenet erős és fontos kapocs a Marvel közelebbi jövője szempontjából.

Az első jelenet egyrészt a jelenlegi állás szerint 2022. november 11-én érkező Marvel Kapitány 2-höz, illetve a még a pontos bemutatódátum nélküli Secret Invasion-sorozathoz kötődik. Ez a Marvel-képregények egyik legjobb és legnagyobb történetíve, bármekkora sorozatot is terveznek, azt nehéz lesz a legnagyobb filmes karakterek nélkül élvezetesre csinálni, tehát vagy óriásit gurítanak a Disney+-on, vagy valami más lesz a nagy ötlet.

Ehhez kapcsolódóan ugye láthattuk Monica Rambeau, vagy Photon szuperképességeit: a Marvel Kapitányban már látott Maria Rambeau lánya képes az elektromágneses spektrum bármely formájává átalakulni, így állította meg például a testével a lövedékeket.

Azzal, hogy a Darkhold varázskönyv más formát kapott, mint a SHIELD ügynökei-sorozatban, lényegében hivatalossá vált, amit Kevin Feige Marvel-főnök már mond egy ideje, miszerint ezt a sorozatot nem tekinti a filmes kánon részének, tehát az eseményeivel sem kell törődni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a SHIELD lényegében feloszlott a Tél Katonája végén, tehát Nick Fury aktívan kereshet egy másik ügynökséget, amivel együtt dolgozhat, ez pedig a SWORD lesz majd gyaníthatóan.

Fotó: Marvel / Disney+
Fotó: Marvel / Disney+

Ha már Darkhold – a második stáblista utáni jelenetben Wanda elméje a testét elhagyva ezt a könyvet tanulmányozza, hogy behozza a lemaradást, amit más, képzett boszorkányokkal szemben összeszedett. A testen kívüli tanulás formáját láttuk már a Doctor Strange-filmben is, ez tehát elfogadott a varázslók között, nem arról van szó, hogy Wanda teremtett magából még egy verziót.

A jelenet legvégén a gyerekeit hallja, akik vagy az asztrálsíkon rekedtek, vagy valami nagyobb, a sorozatban végül meg nem jelenő erő tartotta őket életben, hogy szert tegyen Wanda képességeire. Azt egyébként már tudni, hogy Wanda szerepelni fog a 2022-ben érkező Doctor Strange 2-ben, ami Az őrület multiverzuma címet viseli, de rövidke internetes nyomozással az is kideríthető, hogy a két mutáns képességgel rendelkező gyerek is épp Londonban volt, amikor a második Doctor Strange-filmet épp ott forgatták, szóval lényegében biztos, hogy az ő visszahozataluk teremti majd annak a filmnek a problémáit.

Ha már a Darkhold ekkora jelentőséget kapott, beszéljünk erről is egy kicsit. A leginkább a valóság manipulálására, eltorzítására alkalmas sötétvarázslatokat tartalmazó könyvet egy ősi, sötét istenség, Chthon hozta létre. A képregények szerint ezzel teremtették meg az első vámpírt is, így a készülő Penge-filmhez is kapcsolódhat majd a Wanda-történetszál, de egyelőre nehéz felmérni, pontosan mekkora jelentősége lesz a könyvnek a folytatásban Wanda képességeinek felturbózásán túl.

Ami az X-mennél nem ment

Merthogy Wanda, vagyis most már a Skarlát Boszorkány képességei biztosan az egekig nőnek majd, nem véletlenül akarta elszívni az erejét a képregényekből is ismert, ám ott inkább Wanda mentoraként funkcionáló boszorkány, Agatha Harkness.

Azzal persze, hogy Wandából majdnem mindenkinél erősebb hatalmú boszorkányt csinálnak, a Marvel a maga módján belefog abba – és az eddigiek alapján sokkal jobban is veszi az akadályt –, amivel a Fox kétszer is elhasalt a mutánsokkal, vagyis a Sötét Főnix-történetben. Ebben Jean Grey ereje nő kezelhetetlenül nagyra, és itt jön majd a képbe a következő Doctor Strange-film, ahol valahogy meg kell majd állítani Wandát.

Mi lesz már a Bosszúállókkal?

Az viszont biztos, hogy ezzel a történetszállal egy ideig nem találkozunk. Elég hamar, március 19-én érkezik majd a The Falcon- and the Winter Soldier-sorozat, amiben Amerika Kapitány két társa együtt próbál majd helytállni az új világrendben. Ezután májusban (május 7.) érkezik a Fekete Özvegy-film, ami szintén nem a következő, egyelőre még be sem jelentett Bosszúállók-filmet készíti majd elő. A júniusban érkező Loki-sorozat már mutathat előre, de az inkább Tom Hiddleston örömjátéka lesz.

Pletykák alapján sejteni lehet, hogy a 2021. december 17-re tervezett Pókember 3-ban Doctor Strange is felbukkan, és mivel ez a film is várhatóan a multiverzummal kokettál majd, ahogy a Doctor Strange 2 is, ennek már erősebb köze lehet Wanda jövőjéhez.

Fotó: Marvel / Disney+
Fotó: Marvel / Disney+

Biztosra vehetjük majd azt is, hogy a későbbiekben felbukkan a sorozat végére előkerülő Fehér Vízió. Jelen esetben a Fehér Vízió nem más, mint egy irányítható szuperfegyver – hasonló elv mentén hozta létre Tony Stark a saját robotjait, amik végül a főgonosz Ulront eredményezték, de a jelek szerint ez sem riasztott el senkit attól, hogy szupererős androidokkal kísérletezzenek. A Fehér Vízió egyébként a képregényekben teljesen érzelem- és emberi vonásoktól mentes, ezt most is láthattuk, de valószínűleg nem sokáig marad így, és elég hamar visszanyeri majd a régi emlékeit, kérdés, hogy melyik filmben.

És ha már felvetettük a következő Bosszúállók-film kérdését, zárójelben tegyük hozzá, hogy a felszín alatt már javában zajlik az Ijfú Bosszúállók, vagyis a Young Avengers összerakása fiatalabbnál fiatalabb szuperhősökkel. A WandaVisionben találkozhattunk Wanda és Vízió megteremtett, majd eltűnt ikreikkel. Ők vélhetően elég hamar feltámadnak majd valamilyen formában, hogy aztán Speed és Wiccan néven szuperképességekkel erősítsék a fiatal Bosszúállókat.

Eközben már forgatják azt a Sólyomszem-sorozatot, amiben Clint Barton helyett egy lány, Kate Bishop szórja majd a nyilakat, őt Hailee Steinfeld játssza. Azt is tudni, hogy Hangya harmadik részében ott lesz a főszereplő lánya, Cassie Lang, aki a képregényekben Stinger álnéven szuperhősködik, vagyis szépen gyarapszik a tini hősök listája.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!