A Cyberpunk 2077-é minden idők legjobb digitális startja

2021. január 24. – 17:17

Másolás

Vágólapra másolva

Minden idők legjobb digitális indulását tudhatja magáénak a Cyberpunk 2077 videojáték – közölte a SuperData iparági elemzőcég. A vállalat szerint a CD Projekt Red által fejlesztett játék decemberben 10,2 millió példányban kelt el a digitális terjesztési csatornákon, ami történelmi rekordnak számít.

Hogy eddig pontosan mennyi fogyott a játékból, azt nehéz összesíteni, de az biztos, hogy rövid távon megtérült a fejlesztése: a lengyel stúdió korábban 8 millió előrendelésről adott hírt, december 22-én pedig 13 millió eladott példányról írt (digitális és hagyományos együtt). Ugyanakkor a vásárlók egy része visszakérte a pénzét – hogy mennyien vannak ők, nem tudni, de a SuperData szerint nem sokan, és a számokat nem befolyásolják lényegesen.

A reklamációk oka az volt, hogy a Cyberpunk 2077 elfogadhatatlanul bugosan jelent meg az éppen leköszönő konzolgeneráción, de a következő generációs konzolokon is sok teljesítmény- és megjelenítésbeli probléma volt velük, akárcsak pc-n. Bár a pc-s verziók futása mindig konfigurációfüggő, decemberben úgy tűnt, hogy talán még az a legmegbízhatóbb, ami magyarázat lehet az elemzés legmeglepőbb adatára: a digitális eladások 80 százaléka pc-n történt.

A CD Projekt Red ugyanakkor nem fürödhet az anyagi sikerben, mert rengeteg munkája lesz azzal, hogy a játékot jól működővé fejlessze mindegyik platformon, illetve azzal, hogy a reputációját visszaállítsa. A premier utáni felháborodás ugyanis a cég részvényárfolyamát is megtépázta (kb. 30 százalékkal csökkent), és több per is indult a CD Projekt Red ellen, a felperesek között pedig a cég befektetőit is megtaláljuk. A fejlesztők folyamatosan kalapálják ki a hibákat, a héten érkezett egy nagyobb, 1.1 sorszámú javítócsomag, heteken belül jön az 1.2-es, és valamikor az év első hónapjaiban egy ingyenes kiegészítő (dlc). A játék körüli balhéról épp a napokban írtunk részletes összefoglalót, a megjelenés utáni napokban készült kritikánk pedig itt olvasható.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!