A Cyberpunk 2077 fejlesztője megint megígérte, hogy nem lesz több kötelező túlóra

2021. január 14. – 10:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pár nappal azután, hogy a lengyel versenyhivatal is elkezdte vizsgálni a Cyberpunk 2077-et fejlesztő CD Projekt Redet – illetve egészen pontosan azt, hogy nem volt-e félrevezető a marketingjük –, új bejelentéssel jelentkezett a stúdió társalapítója, Marcin Iwinski.

A videóban Iwinski többek közt bocsánatot kért amiatt, hogy az előző generációs konzolokon finoman szólva nem ütötte meg a mércét a játék, megígérte, hogy mindent megtesznek majd, hogy visszaszerezzék a játékosok bizalmát. Emellett pedig azt is megígérte, hogy sem ennek során, sem a jövőben nem kötelezik túlórára az alkalmazottaikat.

Iwinski a belső folyamatokra is rávilágított, többek közt azzal, hogy elmondta, milyen extra nehézségeket jelentett az, hogy a Cyberpunk 2077-ben rengeteg dolgot kellett bezsúfolni egyetlen városba. Ez hardveresen elég megterhelő, pláne úgy, hogy a tervük az volt, hogy először megcsinálják pécére a lehető legszebbre a játékot, és aztán ezt igazítják hozzá a konzolokhoz. Ez ránézésre nem is tűnt nehéznek, az előző generációs konzolok bizonyos limitációi miatt azonban mégis annak bizonyult, és bár a finisben napról napra fejlődött ez a változat, végül így sem sikerült megfelelő állapotba hozni, a legtöbb hibát pedig a tesztelés során nem is fedezték fel.

A stúdiót sokan vádolták azzal, hogy szándékosan osztogatták pécére a tesztkódokat, hogy ne derüljön ki előre a dolog. Iwinski állítása szerint azonban ennek egyszerűen az volt az oka, hogy az utolsó napokban is gőzerővel dolgoztak ezen a változaton, és hittek abban, hogy a végére sikerült is megfelelő állapotba hozni, ezért a tervezettnél később, de kiküldték a konzolos kódokat is.

A játék megjelenése óta a fejlesztők leginkább azon dolgoztak, hogy kijavítsák az összes hibát, és több hotfix is érkezett már ennek érdekében, Iwinski elmondása alapján pedig 2021 első fele is leginkább erről fog szólni. Ez egyrészt jó, mert a rendszeres frissítéseknek hála talán hamarosan mindenki számára játszhatóvá válik majd a játék, az viszont biztos, hogy a 2021 elejére ígért ingyenes DLC-k megjelenése így csúszni fog majd. Emellett pedig az újgenerációs konzolok ráncfelvarrása is később érkezik.

Forrás: CD Projekt
Forrás: CD Projekt

Ami ennél is sokkal érdekesebb az az, hogy a stúdió a bejelentésében külön kitért az elmúlt időszakban megint elég népszerű témává vált túlórázásra, vagy más néven crunchra. A CD Projekt Red korábban is többször került már bajba emiatt, például a közönségkedvenc The Witcher 3-nál is, és bár ígértek már javulást ezen a téren, a Cyberpunk 2077 fejlesztése során ebből nem igazán látszott semmi – a 2018-as gameplay videó előtt például állítólag őrületesen sokat kellett túlórázni a fejlesztőknek.

A mostani frissítéseknél viszont állítólag egyáltalán nem lesz crunch, és a jövőre nézve is elsődleges prioritás lesz majd ennek elkerülése. Ami kétségtelenül szép vállalás, de az eddig látottak fényében nem biztos, hogy bemondásra érdemes is elhinni.

A bejelentésből emellett az is kiderült, hogy gőzerővel dolgoznak azon, hogy a játék visszakerüljön a PlayStation Store-ba, ahonnan december közepén szedte le a Sony, és a saját pénzvisszafizetési programjukról is beszámoltak, ami elméletileg a terv szerint zajlik. A Cyberpunk 2077 kétségtelenül az elmúlt jó pár év egyik leginkább várt videójátéka volt, ám a végeredmény hiába lett sok tekintetben zseniális, a hibái miatt valószínűleg örökre hatalmas blamaként emlékeznek majd rá – akár megjavítják, akár nem.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!