Az azúrkéktől a komló nélküli sörig – ezekkel robbantottak idén a kisüzemi főzdék

2020. december 31. – 16:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2020 nem az egetrengető új trendekről szól a kisüzemi sörök piacán, ellenben a féktelen kísérletezés és elborultság annál inkább jellemző volt, és ez nem baj. Ebből a sörtengerből próbáltunk összeszedni néhány olyan hazai és nemzetközi tételt, ami szerintünk nagyot ütött az idén, vagy ilyen-olyan okból különleges volt, és egyúttal megkérdeztünk pár főzdét, mégis honnan jöttek az ötletek, mit jelent az, hogy kísérleti komló, és egyáltalán mi kerül egy olyan sörbe, amiben nincs komló.

Szerelem vaníliába és málnába fojtva
True Love – Duckpond

Nikola Sarcevic neve a punkzenében jártasaknak ismerős lehet: az 1992 óta működő Millencolin frontembere, a svéd banda jegyzett olyan számokat, mint a Tony Hawk’s Pro Skater videójáték-sorozat emblematikus dala, a No Cigar, illetve a Kemp vagy a Penguins and Polarbears. Na de Sarcevic a zene mellett már egy ideje a kraftsörök világában is nyakig benne van, söreivel pár éve a Budapest Beer Weekre is ellátogatott, a Duckpond nevű főzdéjétől idén nekünk a True Love maradt meg. A gyümölcsös, sós-savanyú ízvilágban utazó sör vérvörös színe is extrémnek tűnhet, amit az irdatlan mennyiségű málna okoz, mégis ízben a vaníliás vonal érvényesül inkább, mert ez is van benne dögivel, na meg némi tengeri só. Extremitás terén tehát ott van a szeren, igazi gyorsankortyolgatós nyári ízbomba. Ha a True Love süti lenne, egész évben sláger lenne a cukrászdákban.

Fotó: Duckpond Brewing/Facebook
Fotó: Duckpond Brewing/Facebook

Sárgadinnye-bomba Romániából
Psychoactive – Hop Hooligans

A román főzdékkel is egyre gyakrabban találkozni az utóbbi években, ha valaki kisüzemi sörökben utazik, a temesvári Bereta söreit már egy ideje lehet itthon kapni, idén viszont a Hop Hooligans robbantott nagyot a komlókban gazdag New England IPA-ival. Nem szeretnénk megtippelni, hogy literre leosztva hány gramm komló mehetett bele Psychoactive nevű sörükbe (egy klasszikus IPA esetében ez olyan tíz gramm körül mozog, míg egy New England IPA-nál 15-20-ig is felkúszik), mindenesetre a végeredményre nem lehet panasz. Az ember belekortyolva szinte felkiált, hogy „ez egy sárgadinnye-orgia”, és hát valóban, egy sárgadinnyére emlékeztető ízbomba találja telibe nagyjából olyan intenzitással, mint a Halálcsillag szuperlézere egy exobolygót. Mindez köszönhető a Comet, Meridian, Galaxy és a Sabro Cryo amerikai/ausztrál, leginkább trópusi gyümölcsös-citrusos ízvilágot idéző komlók kombinációjának – a főzde szerint mindössze ennyi a varázslat, nem húzták fel semmilyen aromával. Frissen csapolva tényleg baromira maradandó, intenzív íze volt az akkor egyhetes sörnek, dobozból fogyasztva érdemes adni neki egy kis időt, hogy melegedjen, úgy már jobban jönnek az ízek.

Türkizkék poén
Tropical Spaace Muffin- Mad Scientist

Ha pusztán a látványnál maradunk, akkor hazai fronton a Mad Scientist főzde Tropical Space Muffin nevű sour (savanyú) söre nyert, ami banánnal, ananásszal, maracujával és kék algával készült, nyilván az utóbbi összetevő teszi igazán extrémmé. Algaíze azért nincsen a sörnek, a felhasznált kék spirulinát is főleg színezés miatt adták az amúgy smoothie-ihletésű italhoz, amely azzal is kilóg a sorból, hogy 11,5 százalékos. Azt azért nem lehet mondani, hogy nem lóg ki a lóláb az alkoholszázalék miatt, és hát a türkizkék szín itt az igazi attrakció, mert ízben annyira nem maradandó a dolog, de hát elsősorban egy jó viccelődés ez, nem több. Ettől még sokan vették a poént, olyannyira, hogy rövid idő alatt lerámolták a Mad Scientist készleteit, hogy aztán végtelen mennyiségű Instagram-sztoriban köszönjön vissza a sör. A Tropical Space Muffin iránt egyébként külföldről is volt érdeklődés, Dániába, Hollandiába, Szlovákiába ment pár hordó, de még Thaiföldön is felkeltette az érdeklődést, mesélte nekünk Sefcsik Márton a főzdétől.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Koktélpezsgés a javából, komló nélkül
B Bop Fermentory – DILLA

Ha kreativitásról van szó, akkor nem lehet megkerülni Cserniczky Botondot és a söreit: 2020-ban többek között egy, a gin fizz ízét imitáló savanyú sörrel rukkolt elő, ami sör létére egy friss szóda erejét mutatja a pezsgésében. Éppen ezért már nehezebben megfogalmazható határon mozog a Dilla a klasszikus sördefiníciótól messze eltávolodva. Aki szereti a gint (vagy annak bármiféle koktélváltozatát), annak ez is biztosan ízlik majd, mert kiválóan átadja a gin fűszerességét, illetve a citrom és a lime frissességét. A fűszerességet egyébként ginbe áztatott borókabogyó erősíti, amivel azért elég ritkán találkozni sörökben. Meg is kérdeztük Cserniczkyt, hogyan jött ez az egész, és azt mondta, hogy igazából nem akart komolyabb megfejtést csinálni, egy nyári italt szeretett volna összehozni, ami a ginfizz-érzésre hajaz. Komlót nem is használt hozzá (maláta azért van benne), és a már említett szicíliai citromon, key lime-on és borokabogyón kívül kapott még koriandermagot, gyömbért, rozmaringot, perzsa kék sót és angelikagyökeret.

Hát már hogy lenne uncsi a radler?!
Garden x Mad Scientist – Imperial Radler

Kisebb meglepetése volt a nyárnak a magyar Mad Scientist és a Beer52-nál 2019 után 2020-ban is a legjobb Európai Unión belüli sörfőzdének választott horvát Garden közös készítésű söre, az Imperial Radler. A névből nem nehéz kitalálni, hogy egy Radlerről (azon belül is az eredeti, citromos ízűről) van szó, kicsit felcsavart alkoholfokkal, ami már az elkészülte miatt sem mindennapi, hiszen a radlert általában épp azért issza az ember, mert alig van benne alkohol, így pusztító melegben sem üt agyon a napon, csak frissít. De akkor mi értelme van normál, 4,2%-os erősségű sört csinálni az üdítő radler helyett? Mert egyfelől remek stílusgyakorlat, másfelől azért nem tolonganak a polcokon a minőségi citromos sörök. A házi horvát limonádéval megkevert Imperial Radler első ránézésre teljesen lageres hatást keltett, ám még annál is frissítőbb hatásúnak bizonyult a nagy melegben. A főzde saját bevallása szerint nem ezzel a sörrel fogják megnyerni a nemzetközi sör gyémántkupát, de azért ha valaki nem tudja eldönteni, hogy limonádét vagy sört igyon, akkor íme a megoldás. A horvátokkal az együttműködés amúgy egy közös ismerős révén jött, aki egy norvég főzdétől került a Gardenhez, és egyből kereste a Mad Scientistet, hogy összehozhatnának egy közös sört.

Fotó: Mad Scientist
Fotó: Mad Scientist

Kókuszmentes kókuszba ugorva
Dealbreaker – Jump Ship

2020 egyik komlótrendje az erősen kókuszos, ananászos, szinte már pina colada jelleget hordozó komló, a Sabro – korábbi nevén HBC 438 – használata volt. A hosszas kísérletezés és tesztelés útján létrehozott komlófajta sikere abban rejlik, hogy egy összetevő létére rendkívül komplex ízvilágot tud adni a készülő sörnek az édes citrusoktól és trópusi ízektől a kókuszig bezárólag. Márpedig egy sör, ami kókuszos aromákat idéz, holott életében nem látott még csak képen sem kókuszt, az elég menő. A magyar Dealbreaker sörfőzde részben ezt használta fel a Jump Ship New England IPA-jához, amiben a Sabro testvér nemesítése, a kísérleti HBC 472 játssza a főszerepet egy harmadik komlófajta, az Azacca mellett. A végeredmény egy kókuszos, vaníliás, barackos, helyenként jegesteás fürdő. Csapolva sem volt rossz, de valahogy az aludoboz még jobban összerántotta az ízeket. De egyáltalán mit jelent az, hogy kísérleti komló, és hogyan kerül egy sörbe? Erről a Dealbreak főzdétől Rebák Tibort kérdeztük: „A komlótermesztők – hasonlóan a zöldség-, virág-, gyümölcs- és szőlőtermesztőkhöz – folyamatosan új komlófajták nemesítésén dolgoznak, melyek hosszú évek kísérletei és iparági visszajelzések után juthatnak el oda, hogy egy pár töves kis mennyiségtől idővel több hektáros komlófarmokon termesztve a globális söripart kiszolgálva is elérhetőek legyenek. A sörfőzdék is szívesen kísérleteznek ezekkel a ritka fajtákkal, jellemzően egyedi ízeket hoznak a sörbe, ráadásul nehezebben is hozzáférhetőek. Ezek a kísérleti komlók mindig valamilyen kódnév alatt futnak, de idővel persze ha népszerűvé válnak, igazi nevet is kapnak” – mesélte.

A folyékony mogyorótorta mámorában
Hoppin' Frog – Peanut Butter Hazelnut Caramel Chocolate Cake Stout

Kicsit kivétel, mert nem 2020-as újdonságról van szó, de mivel egy amerikai főzdéről beszélünk, a távolság miatt még beválogattuk a rettenetesen hosszú Peanut Butter Hazelnut Caramel Chocolate Cake Stoutot az idei listára. A név lényegében a felsorolása annak, mi mindent öntöttek bele az ohiói főzde mesterei a stoutba, a végeredményt viszont talán úgy lehetne leírni, mint életünk legdurvább mogyorófagyija – vagy épp mogyorós-karamellás brownie-ja –, folyékony állapotban. Csapolt verzióban szinte lehetetlen abbahagyni, annyira itatja magát az édes, de nem túl édes sör, aminek minden kortyával egyre jobban bontakozik ki a mogyorót körülölelő édeskés ízvilág a mogyoróvajjal és főleg a karamellel. Első ránézésre soknak tűnhet a tortákba való alapanyag, a vége viszont egy kiváló desszert, amit így az ünnepek idején elég nagy intenzitással vissza lehet sírni.

Amikor megfojt a komló
La Pirata x Polly’s – Hop Forward

A sok viszont néha lehet sok, ezt igazolja a katalán La Pirata és a brit Polly's közös munkája, a háromszorosan hidegkomlózott New England IPA, a Hop Forward. Különlegessége, hogy literenként 41 gramm (!!!) komlót tartalmaz, amitől egyrészt olyan sűrű, hogy megállna benne egy kanál, ha tennénk bele, másrészt pedig olyan keserű, mint a föld. A rengeteg komlót a sörre ránézve nem is annyira kell magyarázni, látszik, hogy sűrűbb, mint egy átlagos narancslé, addig sem látni benne, mint a zajló Dunában. Az ilyesfajta túltolás hajlamos száraz, kaparó érzést okozni a torokban nyelés után, amit az újfajta komlózási eljárások megjelenése és terjedése óta (főleg az elmúlt öt évben) hop burnnek neveznek a szakzsargonban. A Hop Forward tökéletesen hozza ezt, ami már tényleg a túl sok komló érzését hozza, de néha nem árt, ha az ember érzi, hol is a határ az amúgy rendkívül gyümölcsös, barackos ízvilág mellett.

Szedres levendulamező
Blueberry & Lavender Sour – The Garden Brewery & Amudsen

A horvát Gardenről már írtunk feljebb, a horvát főzde valamikor a nyár közepén támadt egy olyan savanyú sörrel, amit áfonya hozzáadásával erjesztettek, valamint levendula is került bele később. Az első benyomás alapján az utóbbi dominál, mert az illat és az első kortyok után egy végtelen levendulamező közepén találjuk magukat, miközben savanyú szederlében ázunk. Ez a kettősség amúgy a sokadik korty után már egész jól működik, igaz, azt nem mondanánk, hogy ez a sör váltja meg a világot, sőt, sörös fórumokat, közösségi oldalakat olvasva megosztóra is sikerült, mindenesetre mi üdítő különlegességnek találtuk a savanyú sörök tengerében.

Fotó: Lovas Gergő/Telex
Fotó: Lovas Gergő/Telex
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!