Polgár Judittal beszélgetett a Vezércsel főszereplője, aki a sorozat előtt soha nem sakkozott

2020. december 22. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Soha nem sakkoztam azelőtt, hogy eljátszottam volna Beth-et” – mondta Anya Taylor-Joy, a Netflix aktuális slágerének számító Vezércsel (The Queen's Gambit) című sorozat főszereplője, aki Polgár Judittal, a világ legeredményesebb női sakkozójával beszélgetett.

A Twitterre posztolt videóból kiderült, hogy a színésznő korábbi táncos tapasztalatából merített, amikor a forgatás alatt megtanulta a sakklépések koreográfiáját, a villámsakk pedig az egyik legélvezetesebb dolog, amit valaha csinált a karriere során. Polgár Judit is látta a sorozatot: „Elképesztő volt látni azokat a sakkjeleneteket, amikben szerepeltél – ahogy gondolkoztál, ahogyan vitted a mozdulatokat” – mondta a sakkmester Taylor-Joynak.

„Elmondhatatlan, mennyire megérint az, hogy így tudsz beszélni a játékról, mert annyira fontos volt nekem az, hogy jól csináljam. Amikor vettük fel a jeleneteket, több réteget is figyeltem, hogy most érzelmileg stimmel-e ez, hiteles-e a karakter, és tökéletes-e maga a játék? Mert ha a játék maga nem tökéletes, már nincs is értelme az egésznek”

– mondta a színésznő, aki arról kérdezte Polgárt, milyen érzés volt számára nőként kiállni a sakkozók közé:

„Amikor gyerek voltam, elég furcsa volt. Ötévesen kezdtem el játszani, és hatévesen nyertem meg az első versenyemet felnőttek ellen. Persze a felnőttek erre azt mondták, hogy »szerencséd volt«, »még gyerek vagy«, »nem is figyeltem oda«, és jó sok időbe telt, mire hozzászoktam ehhez. Később meg már egészen természetes volt számomra, hogy felnőttek ellen játszom – de persze azt is éreztem sokszor, hogy többet kellett bizonyítanom, mint egy fiúnak.”

>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

A videó végén pedig már szinte körbeudvarolták egymást: „Nagyon örültem az alakításodnak, annyi öröm volt benne, és figyeltem is az apróságokra itt-ott, láttam, hogy külön figyeltek a részletekre, nagyon autentikus volt” – mondta Polgár – „Ha érdekelne a sakk, szívesen adok pár tippet majd hozzá.” Taylor-Joy nagyon örült az ötletnek: „Amint minden újra visszatér az eredeti felállásba a világban, nagyon szeretnék veled személyesen is találkozni.”

Walter Tevis azonos című, magyarul is megjelent regénye alapján forgatták le a Vezércselt, amiben Anya Taylor-Joy alakítja a fiatal sakkzsenit. A történet szerint Taylor-Joy karaktere, Beth már gyerekkorában sorra nyeri a tornákat, aztán tizenéves korára kicsit megborul az alkoholtól és a drogoktól, miközben élete legnagyobb játszmájára készül a hidegháború kellős közepén. A regényt 1984 óta meg akarták filmesíteni, egyszer még Heath Ledger is akart filmet rendezni belőle, az első filmes adaptációnak számító hét részes sorozatot pedig a Netflix idén októberben mutatta be.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!