Atomháború utáni éhezés, szellemházas rémisztgetés – mit nézzünk, ha nem mehetünk moziba?

2020. október 20. – 18:19

frissítve

Atomháború utáni éhezés, szellemházas rémisztgetés – mit nézzünk, ha nem mehetünk moziba?
Rebecca – Fotó: Netflix

Másolás

Vágólapra másolva

Egymás után tűnnek el a nagy, blockbustereknek szánt filmek a magyar mozikból is, a múlt hét egyik legnagyobb híre az volt, hogy a Paramount állítólag eladta a legendás, nyolcvanas évekbeli vígjáték, az Amerikába jöttem folytatásának forgalmazását az Amazonnak. Ami azt jelenti, hogy a mozik bukhattak még egy olyan filmet, ami nagy nézettségre számíthat.

A múlt heti hírekben még egyelőre meg nem erősített iparági pletykaként kezelték a hírt, és állítólag Eddie Murphy jóváhagyására várt a döntés, de a hét elején a magyar forgalmazók hivatalos megjelenéseit összesítő Filmforgalmazók.hu oldalon már törölték az Amerikába jöttem folytatását a magyar mozis premierek közül. Feltehetőleg Magyarországon is a Prime Video kínálatában lehet majd megtalálni. (Sovány vigasz, de mindenképpen jó hír, hogy a sokat tologatott Promising Young Woman című thriller, amiben Carrey Mulligan férfiakat gyilkol halomra, úgy tűnik, január 14-én mozikba kerül nálunk.)

És mivel tényleg egyre több mozi tolódik vagy vándorol az online felületekre, mi itt a Telexnél szeretnénk segíteni átlátni, hogy milyen tartalmak jelennek meg a streamingoldalakon, és azok úgy általában micsodák.

NETFLIX

A Manderley-ház asszonya – Daphne Du Maurier 1938-as regénye a megjelenése óta kap folyamatosan különböző filmes és színházi feldolgozásokat, a leghíresebb minden bizonnyal Alfred Hitchcock 1940-es változata, Laurence Olivier és Joan Fontaine főszereplésével. Valami miatt idén is készült egy, amiben a gótikus hangulatot a napfényes Instagram-fotók stílusára cserélték. A főszerepeket Armie Hammer és Lily James alakítják, Hitchcock helyett pedig Ben Wheatley (High-Rise, The Kill List) ül a rendezői székben. Hogy miért készült el ez a film, arra hirtelen nem tudok épkézláb magyarázatot mondani, de jön, lesznek benne szép emberek szép ruhákban szép tájak előtt – ez jutott nyaralásnak idén. (október 21.)

A maszk mögött – Nem volt elég kiheverni pár hónapja az étkezés körül forgó spanyol horrorfilmet, A platformot, most itt van a norvég A maszk mögött, amiben már megint bemosnak egyet a vendéglátóiparnak. Az atomháború utáni világban mindenki éhezik és szenved, de van egy rejtélyes szálloda, ami egyrészt étterem, másrészt meg olyan interaktív színháznak tűnik, amitől én egész speciel egész életemben tisztes távolságban tartottam magam. Ebbe a szállodába mennek a szereplőink, és aztán azt veszik észre, hogy annyira interaktív, hogy meg sem tudják mondani, hogy mi igaz, és mi nem. Abban biztos vagyok, hogy a cselekmény egy adott pontján emberhúst is esznek, mert A maszk mögött pont ilyen horrornak tűnik. (október 22.)

Barbárok – Magyarországon forgatott történelmi kardozás. A teutoburgi csatát dolgozza fel, amikor a római légiók tömegével kellett szembenéznie a mai Németország területén élő barbároknak. Nem érdemes böngészni a Wikipédiát a sorozat előtt, mert eléggé elspoilerezi a történteket, és feltételezem, hogy Marcus Caelus karakterének sorsát is elspoilerezi az, hogy Árpa Attila játssza. Árpa mellett még egy rakat magyar színész játszik benne. (október 23.)

Vezércsel – Hét részes sorozat Walter Tevis azonos című, magyarul is megjelent regénye alapján. Anya Taylor-Joy (Emma) alakítja a fiatal sakkzsenit, aki már gyerekkorában sorra nyeri a tornákat, aztán tizenéves korára kicsit megborul az alkoholtól és a drogoktól, miközben élete legnagyobb játszmájára készül a hidegháború kellős közepén. A regényt 1984 óta meg akarják filmesíteni, egyszer még Heath Ledger is akart filmet rendezni belőle. (október 23.)

Soledad eltűnése – Ez a spanyol sorozat pont olyannak hangzik, amiből nemsokára készül az amerikai remake: a főszereplője egy apuka, aki direkt lebukik a kolumbiai határon egy rakat droggal, csak azért, hogy a börtönben többet tudjon meg arról, ki és miért rabolta el a lányát. Kábszi, emberrablás, Dél-Amerika, ennél nem is kell több. (október 23.)

Ezek mellett folytatódik David Letterman beszélgetős műsora a Netflixen, amiben többek között Lizzót és Robert Downey Jr.-t látja vendégül. Illetve itt van a második évada a Megoldatlan rejtélyek című, hát, megoldatlan rejtélyekkel foglalkozó, néha misztikus true crime dokusorozatnak is.

HBO GO

Az asszisztens – Harvey Weinstein uralmát és főleg bukását a 2010-es évek egyik meghatározó eseményeként fogják számon tartani, ebben már most egészen biztos vagyok. A nagyhatalmú filmes producer évtizedekig tartó erőszaksorozata megszülte a #metoo-mozgalmat, de hosszabb távon is akkora hullámokat vetett, amit még most is bőven lehet érezni. Feldolgozni már sokkal kényesebb téma, de Kitty Green rendező remek módját találta meg: egy napig követünk egy fiatal asszisztenst, aki egy Weinsteinhez hasonlító, de sosem látott producer irodájában dolgozik, és percről percre szembesül azzal a fojtogató, elnyomó hangulattal, ami a molesztálásokat lehetővé tette, sőt, normalizálta.

Végig a Julie Garner által alakított karaktert követjük, úgyhogy nincsenek nagyjelenetek, nagymonológok, leszámolások, bosszúk. Csak egy irodai munkás végtelenül nyomasztó túlélése egy olyan rendszerben, ami el akarja tiporni. A Büszkeség és balítélet filmváltozatának rajongóihoz szól, hogy Matthew Macfadyen egyetlen jelenetben akkora genyó, hogy arra hónapokkal később is összeszorul az ember gyomra. (október 25.)

Ugyanitt véget ért a Beavatási eskü című dokusorozat, ami a NXIVM nevű, több színészt is beszervező piramisjáték/szekta működését és történetét tárta fel, és aminek nemrég rendelték be a második évadát. Ugyancsak végéhez ért a kozmikus horrorfilmeket és csuhás kultistákat a rasszista déli államok világával összeházasító Lovecraft County.

APPLE+

Bruce Springsteen: Letter To You – Egy nap jelenik meg Bruce Springsteen Letter To You című nagylemeze és az Apple+ kínálatában az azonos című, lemez készítéséről szóló dokumentumfilm, ami azért egy kicsit bele fog menni a Főnök 45 éves történetébe. Igen, Bruce Springsteen idén lett 71 éves. De a mozgóképeknek csak nemrég kezdett, két éve egy színpadi műsorát lehetett megnézni a Netflixen, tavaly a Western Stars című albumához készült egy koncertfilm, most meg ez. (október 23.)

EGYÉB (ITUNES, GOOGLE PLAY, STB.)

You Should Have Left – Júniusban óriási szám volt, hogy mozik helyett azonnal az internetes boltokba kerül a You Should Have Left című horrorfilm, mert ugyan akkoriban már elkezdték tologatni a nagy premiereket, azért szokatlan volt, hogy valami rögtön online jelenik meg. Ráadásul a film összehozta megint a bosszantó magyar című, 1999-es horrorfilm, a Hetedik érzék alkotóit, Kevin Bacon főszereplőt, és David Koepp író-rendezőt. Most megérkezett pár hónap csúszással Magyarországra is ez a szellemházas rémisztgetés.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!