A Mandaloriannek végig ott volt a royal flush a kezében

2020. december 21. – 09:40

frissítve

A Mandaloriannek végig ott volt a royal flush a kezében
Fotó: Lucasfilm / Disney+

Másolás

Vágólapra másolva

Masszívan a rajongóknak kedvező befejezést kapott a Mandalorian második évadának zárófelvonása, de addig is sikerült egészen varázslatos jeleneteket alkotni és nagy meglepetéseket okozni. Az évadzáró legnagyobb kikacsintását önmagában nem nagyon kell magyarázni, de bőven van mit kifejteni a nagy visszatérés körülményein. A folytatásban szokás szerint spoilerekkel folytatjuk a heti hírMandót, úgyhogy aki a bejglisütés miatt még nem látta az évadzárót, netalán a fa alá tartogatja 2019-20 legnagyobb starwarsos ajándékát, nem Baby Yodát, az nyugodtan kattintson inkább a Telex legfrissebb híreire. Vagy esetleg olvassa el a spoilermentes évadkritikát.

Fotó: Lucasfilm / Disney+
Fotó: Lucasfilm / Disney+

Honnan a viharból esett be ide Luke Skywalker?

Nem nagyon kell magyarázni, hogy az őstrilógia főszereplője, Luke Skywalker az a Jedi, akit nem Baby Yoda Grogu megidézett a Tyhton bolygó Jeditemplomában. Luke egyébként ott volt a három legerősebb tippünk között (Ezra Bridger és Cal Kestis mellett), de azért inkább csak reménykedtünk, mint valóban hittük, hogy visszatérhet Mark Hamill karaktere.

Tökéletes volt a felvezetés: a hirtelen megjelenő X-szárnyú, a fekete palást, a zöld fénykard, a kesztyűbe rejtett jobb (robot)kéz – az, hogy ilyen hosszan, ugyanakkor Luke-ot tökéletesen jellemző módon vezették be a karaktert, mind a digitális fiatalítás okozta látvány ellensúlyozása miatt volt, hogy ne egyből a picit furcsa arccal indítson a karakter. Érdemes egyébként megnézni, hogy a Marvel-filmekben a Tél katonáját játszó Sebastian Stan mennyire jó választás lenne fiatal Luke Skywalkernek, akit már 2016-ban (!!!) összephotoshopoltak Hamill-lel.

Legalább két szempont miatt ki kell emelni egyébként Luke belépőjét. Egyrészt az, ahogy lekaszabolja a Dark Trooper-egységet, remekül párhuzamba állítható azzal, ahogy Darth Vader, azaz Luke apja megjelent a Zsivány Egyes végén. A folyosón, szűk térben rendezett harcjelenet, a fénykard és az Erő együttes használata tökéletesen összevág.

Tökéletes volt a pillanat abból a szempontból is, hogy komoly túlmagyarázás nélkül értsük meg, az 1977-ben megismert Jedi mekkora erővel is bír. Az eddig nagyjából mindenkit lazán seggberúgó Mandalorian irtózatosan nehezen bírt csak el egyetlen Dark Trooperrel, erre megjelenik Luke, és egy teljes osztagot miszlikbe aprít, láthatóan különösebb megerőltetés nélkül.

És ha már Darth Vader-párhuzam: a Mandalorian a végére levette a sisakot nem Baby Yoda Grogu kérésére, de ezzel igazából ő is először látta rendesen a Gyermeket, hiszen a sisak ilyen-olyan szűrőket, infravörös képet, egyebeket tesz a valóságra. A Jedi visszatérben Darth Vader azt kérte Luke-tól, hogy egyszer, utoljára vegye le a sisakját, hogy a saját szemeivel láthassa őt, mert az a sisak is digitális képet készített.

Luke-ra visszatérve: némi pontosításra szorulhat, mit is csinált Vader sisakjának levétele óta, és merre tart eközben a titokzatos életében.

Láthatóan még mindig a fekete palástját viseli, ami picit fura. Öt-hat évvel vagyunk a Jedi visszatér után. Ott végig feketében volt, de ez annak volt az eszköze, hogy a néző végig azon izguljon, Luke áttér-e a sötét oldalra, ahogy apja. Ez tudatos elem volt, hiszen az eredeti trilógia részeiben sorban fehér, szürke, majd fekete ruhát visel Luke. Hogy hat évvel később miért álcázza még mindig Sithnek magát, az rejtély.

Luke Skywalker volt a nagy visszatérő – Fotó: Lucasfilm / Disney+
Luke Skywalker volt a nagy visszatérő – Fotó: Lucasfilm / Disney+

Darth Vader halála után nem sokkal Luke az Erő tudományának kutatására indult, és lényegében semmit nem tudunk arról, hogy a mostani felbukkanásáig eltelt bő négy évben mi történt vele, merre járt.

És hogy mit tudunk a jövőjéről? Miután Grogut magához veszi, 6 évvel később alapítja újra a Jedi rendet, és kezdi meg többek között Ben Solo (a későbbi Kylo Ren) tanítását. Ez az a rend, aminek tanoncait 13 évvel az alapítás, tehát 19 évvel a mostani évadzáró után elpusztítja Kylo Ren.

Grogu jövőjét nézve: nem valószínű, hogy ő is a megölt padavanok között lenne, 10 év kiképzés szinte még sok is egy Jedinek – de hogy akkor hol volt az új trilógia idején, vagy mi a terve vele a Disney-nek, az rejtély.

Egyébként még az évadzáró indításának pillanatában is erősen azt éreztem, hogy cliffhangerrel ér majd véget a rész, megjelenik a Grogu által megidézett Jedi alakja, de csak hátulról látjuk majd a szereplőt, ahogy megjelenik a fénykardja, és vége, lehet izgulni 2021 karácsonyig, hogy ki az. Esetleg megfűszerezhették volna egy nem hétköznapi színű fénykarddal az egészet, de persze amint felbukkant az X-szárnyú Gideon hajójának kameraképein, már biztos volt, hogy maga Luke Skywalker jött el, szóval legalább ezt az egyévnyi elméletgyártást megúsztuk.

Van egy kis bukfenc a Darksaber körül

A Mandalorian folytatásában nyilvánvalóan fontos szerephez jut majd a mandaloriak szent fegyvere, a Darksaber, azaz a Sötétkard, amihez a bolygó vezetői hatalma is fűződik. Éppen ezért érdemes röviden végigvenni, hogy mi ez, mi a jelentősége, és miért okozhat bonyodalmat, hogy most Din Djarin kezébe került, nem pedig Bo-Katanhoz.

A Sötétkardot az első és egyetlen mandalori Jedi, Tarre Vizsla (igen, tényleg ez a neve, bármennyire is hülyén hangzik magyarul) készítette, nagyjából 1000 évvel a Skywalkerek történetének kezdete előtt. Tarre Vizsla halála után a fegyver Coruscanton, a Jeditempolmban maradt elzárva, amíg a leszármazottjai vissza nem lopták egykori vezérük kardját. Innentől kezdve a kard egyrészt a mindenkori uralkodót jelölte (akié a kard, azé a hatalom), másfelől ezzel győzték le a hatalmuk ellen szegülő más mandaloriakat.

Tarre Vizsla, a Sötétkard megalkotója – Fotó: Lucasfilm / Disney+
Tarre Vizsla, a Sötétkard megalkotója – Fotó: Lucasfilm / Disney+

A klónháború idején még mindig a Vizsla-ház kezében, egészen pontosan Pre Vizsla tulajdonában volt, de a bolygót már nem ő vezette. Ehelyett a Death Watch nevű csoport vezetőjeként azért küzdött, a békés néppé váló mandaloriak újra a régi, hódító természetük villogtassák. (Ez ugyanaz a Death Watch, ami gyerekként megmentette Din Djarint, a Mandalorian főszereplőjét.)

A hatalomra törő Pre Vizsla összeállt a korábbi Sith-lovag Darth Maullal, ám az elárulta, lefejezte és elvette tőle a kardot, hogy ő uralhassa a bolygót. Amikor elűzték Mault a bolygóról, magával vitte a Sötétkardot, amit később egy mandalori, Sabine Wren szerzett meg tőle (a Star Wars Rebels animációs sorozatban), és ő vitte vissza Mandalor bolygójára, ahol végül önként adta át a hatalomra jogosult Bo-Katannak. Ő később csatában vesztette el a kardot Gideon ellen, a többit pedig láttuk a mostani részben.

A csavar ott jön, hogy az animációs sorozatban Bo-Katan gond nélkül elfogadta a neki felajánlott kardot, most viszont nem volt elég számára ugyanez a gesztus Din Djarintól, ragaszkodik hozzá, hogy csak harcban szerezheti vissza azt. Mivel a Rebels sorozatot ugyanaz a Dave Filoni felügyelte, aki a Mandalorian fölött is bábáskodik, nem valószínű, hogy memóriazavar okozta ellentmondás lenne ez. Arról lehet inkább szó, hogy Bo-Katan úgy érzi, mivel csatában vesztette el a korábban önként elfogadott kardot, nem méltó annak birtoklására, egészen addig, amíg ténylegesen, küzdelemben nem szerzi vissza.

Lesz még bonyodalom abból a Mandalorian folytatásában, ki és hogyan forgatja a Sötétkardot – Fotó: Lucasfilm / Disney+
Lesz még bonyodalom abból a Mandalorian folytatásában, ki és hogyan forgatja a Sötétkardot – Fotó: Lucasfilm / Disney+

Boba Fett kimaradt a nagy Disney-eseményből

A Disney egy héttel a rész előtt tartott gigabejelentést, ekkor közölték, hogy a következő években 10-10 Marvel- és Star Wars-sorozat érkezik majd – az izgalmasabb részekből külön csemegéztünk is –, az viszont valahogy kimaradt, hogy 2021 decemberében Boba Fett (és a fejvadász Fennec Shand) is kap egy sorozatot.

Könnyen lehet, hogy azért, mert valójában nem is kapnak külön sorozatot. Azt lehet tudni, hogy a Mandalorian harmadik évada 2021 karácsonyakor tér vissza, a Book of Boba Fett (Boba Fett könyve) pedig az epizód végi felirat szerint 2021 decemberében jön. Annak viszont nem sok értelme van, hogy két, ennyire összefűződő sorozatot párhuzamosan vigyenek.

2021 decemberében jön a Book of Boba Fett – Fotó: Lucasfilm / Disney+
2021 decemberében jön a Book of Boba Fett – Fotó: Lucasfilm / Disney+

A Mandalorian részeit ráadásul nem részeknek vagy epizódoknak, hanem fejezeteknek hívják, egy könyv pedig fejezetekből áll – könnyen lehet tehát, hogy a Book of Boba Fett valójában a harmadik évad egy része lesz. Egy év, és kiderül, bár árulkodó, hogy a Gideont játszó Giancarlo Esposito azt mondta, ő biztosan benne lesz a Mandalorian harmadik évadában.

(A Disney később megerősítette, hogy egy külön, a Mandalorianből eredő harmadik testvérsorozatról van szó, tehát nem Boba Fettről szól majd a Mandalorian harmadik évada.)

A hízlaló trón

De ha már a főcím utáni jelenetről van szó, elemezzünk azon is egy kicsit. A helyszín természetesen Jabba palotája, remek tiszteletadás, hogy Boba és Fennec árnyéka ugyanúgy jelenik meg a lépcsőn, ahogy egykor Luke-é, amikor Han Solót kiszabadítani jött ugyanide. A jelenet vége viszont itt az, hogy mindenkit megölnek, aki a bűnszervezet tagja, így a vezető Bib Fortunát is.

Ha a jelenet közvetlenül a Mandalorian évadzárója után játszódik, úgy 5 évvel vagyunk Jabba halála után, a Twi'lek fajhoz tartozó, öt év alatt Jabba súlyához sokat közeledő Bib Fortuna, Jabba egykori jobbkeze ennyi ideje vezeti tehát a bűnszervezetet, aminek élére a jelek szerint Boba Fett pályázik.

Három nagyobb, rejtett érdekességet tartogatott ez a jelenet.

  • Az egyik, hogy Bib Fortunát az a Matthew Wood játssza, aki a Lucasfilm egyik legnagyobb nevű hangmérnöke, emellett ő adta Grievous tábornok hangját is.
  • A másik, hogy a trónon, amire leül Boba Fett, többször is szerepel ősi Jedi rúnákkal a Boba felirat (ennek még biztosan lesz jelentősége).
  • A harmadik pedig, hogy Bib Fortuna halála előtt azt a szót mondja, hogy „maclunkey”, ami egyfelől azt jelenti, hogy ez lesz a végzeted, másfelől pedig utólag lett beszerkesztve Han Solo és Greedo híres, ki is lőtt előbb jelenetébe, mint Greedo utolsó szava.
Bib Fortunának, Jabba egykori jobbkezének nem tettek jót az évek – Fotó: Lucasfilm / Disney+
Bib Fortunának, Jabba egykori jobbkezének nem tettek jót az évek – Fotó: Lucasfilm / Disney+
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!