Szélesre tárta a jövő kapuját a Mandalorian

2020. november 30. – 08:37

frissítve

Szélesre tárta a jövő kapuját a Mandalorian
Fotó: Lucasfilm / Disney+

Másolás

Vágólapra másolva

A Mandalorian második évadának részei után összeszedjük a nem hardcore rajongóknak talán nem annyira egyértelmű, de a történet szempontjából feltehetőleg fontos utalásokat. Aki még nem látta a vonatkozó részt (2. évad/5. rész), vagy nem szeretné elspoilerezni magának, az ne görgessen tovább nem Baby Yoda utánra.

Fotó: Lucasfilm / Disney+
Fotó: Lucasfilm / Disney+

Az események nagy része az előtérben történt, nyilván vitt mindent súlyilag, hogy megtudtuk nem Baby Yoda nevét és eredettörténetét. Pusztán csak emlékeztetőül a figyelmetlenebbek kedvéért: a most 50-51 éves Grogut több mester is tanította a Jeditemplomban Coruscanton, majd amikor a klónháború végén a Birodalom emelkedett hatalomra, valaki kimentette onnan és elrejtette. Ez a Mandalorian története előtt nagyjából 28 évvel volt, a sorrendiség alapján a második film, a Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja támadása foglalkozik ezzel, meg persze lényegében az egész Clone Wars animációs sorozat.

Amellett viszont, hogy megtudtuk a Gyermek nevét, több fontos utalás is volt, amivel Dave Filoniék (ő rendezte egyébként ezt a részt) még erősebben kezdik kötni a Mandaloriant az animációs sorozatok történetéhez, úgyhogy egy idő után úgyis elkerülhetetlen lesz, hogy mindenkit rákényszerítsenek a Clone Wars és a Rebels ledarálására – milyen jó, hogy a Mandalorian épp karácsony előtt ér véget.

Na de nézzük is gyorsan, milyen fontos utalásokat kaptunk A Jedi című részben, aminek jelentős része úgy nézett ki, mint egy zöldesbarnára festett Kuroszava-film.

Maradva Grogunál, Ahsoka Tano (róla hamarosan) csak annyit tudott kiolvasni az emlékeiből, hogy valaki kimentette Coruscantról a továbbra is ismeretlen nevű fajhoz tartozó jeditanoncot, de azt nem tudjuk, hogy ki lehet az. Komolyabb utalás nélkül csak találgatni lehet, de mivel nincs kimondva, hogy egy jedi mentette meg a biztos halálból az akkor 22 éves Grogut, bárkire ráoszthatják később ezt a szerepet.

Hát megérkezett!

Ahsoka Tano a 66-os parancs után életben maradt kevés jedi egyike, Anakin Skywalker (későbbi nevén Darth Vader) egykori padawanja. Még a kiképzése befejezése előtt hátat fordított a jediknek, miután egy olyan támadásban való részvétellel gyanúsították meg, amihez nem volt köze. Eközben rövid időre szökevény lett, ám mivel üldözötté vált a jedik között, hiába igazolta ártatlanságát, kevesek által látott oldaláról is megismerte a jediket, és elhagyta őket.

Rosario Dawson mind látványra, mind hangulatában tökéletesen hozza az animációs sorozatok egyik legmélyebb, legérdekesebb karakterét. Ahsoka Tanót az animációs sorozatokhoz alkották meg, teljes mértékben Dave Filoni szüleménye, látszik is, hogy az élőszereplős bemutatkozását mennyi szeretettel és odafigyeléssel kezelte, de ez így is van rendjén.

Fotó: Lucasfilm / Disney+
Fotó: Lucasfilm / Disney+

Valaki készülhet, hogy kékre fessék a bőrét

Thrawn főadmirális említése szintén az animációs sorozatokhoz (meg a kánonhoz tartozó regények egy részéhez) köti vissza a Mandaloriant. A kék bőrű, vörös szemű Thrawn, a Chiss fajhoz tartozik, birodalmi előmenetelét kiváló stratégiai és taktikai érzékének köszönhette, annyira tehetséges volt, hogy a nyíltan rasszista Palpatine császár a nem emberi származása ellenére is magas rangra emelte.

A Rebels sorozatban láttuk utoljára, amikor egy eddig csak az animációs vonalon látott jeditanonccal, Ezre Bridgerrel együtt eltűnik a hiperűrben egy csillagromboló fedélzetén, amit különleges, fénysebességgel utazni képes lények juttatnak el az ismeretlenbe.

A sorozat azzal ér véget, hogy Ahsoka Tano egy mandalorival, Sabine Wrennel a keresésére indul. Mindez 9 évvel a Mandalorian eseményei előtt történt, vagyis ennyi idő alatt még nem bukkant rá Thrawnra, csak a nyomára, és feltehetőleg Thrawnon keresztül próbálja kideríteni, mi történt Ezrával.

Fotó: Lucasfilm / Disney+
Fotó: Lucasfilm / Disney+

Thrawn behatására, és így jelenlétére utal, hogy a Magistrate – akit egyébként Bruce Lee keresztlánya, Diana Lee Inosanto játszik – hasonló elektrosokkoló ketreccel sanyargatja Calodan lakosait, mint amivel Thrawn is kínozta az animációs sorozat, a Rebels egyik szereplőjét.

Mellékszál, de Thrawn, és rajta keresztül Ezra bevezetése az előszereplő univerzumba erősen azt sugallja, hogy a háttérben már készülhet egy külön sorozat Ahsoka Tanónak, ennyire ugyanis felesleges és zavaró lenne kiterjeszteni a Mandalorian világát.

Na tessék, még egy titokzatos jedi!

A Birodalom ugyan minden erejével azon volt, hogy ne csak az összes jedit, de minden a jedikre utaló dolgot elpusztítsa, nem járt sikerrel. Több jeditemplom is épségben maradt, Luke Skywalker például az első templomban rejtőzött el, de a Rebels sorozatban is rátalálnak egy korábbi szentélyre a szereplők.

Tythonon a jelek szerint ugyancsak van egy el nem pusztított templom, innen léphet kapcsolatba Grogu a még életben maradt kevés jedi egyikével. A bolygó egy régebbi regénysorozatban és az egyik számítógépes játékban is előkerült, de a mostani, egymással egyeztetett történetszálak egyikében is felbukkan, méghozzá a Doctor Aphra képregényben. Darth Vader el is látogat ide, azt gondolva, hogy a lázadók egyik bázisát találta meg, de végül nem jár sikerrel, és a templomot sem pusztítja el.

De ki lehet az a jedi, aki meghallja Grogu gondolatait? Tudjuk, hogy Luke Skywalker ekkor még él, ahogy valószínűleg a Thrawn miatt már említett Ezra Bridger is, de akár a Star Wars Jedi: Fallen Order játék főhősét, Cal Kestist is behozhatják. Sőt, egyesek szerint akár a filmekben Samuel L. Jackson által alakított Mace Windu is felbukkanhat, már persze, ha túlélte, hogy kirepült egy ablakon (a halálát sosem láttuk, tehát bármi lehet).

Nem világmegváltó információ, de a hold – Corvus – és a város Calodan –, ahol játszódik a rész, mind a Csillagok háborúja megszületését masszívan inspiráló Dűne regényre utal, ott Caladan az Atreides ház ősi otthona, az Alpha Corvus pedig a Jihad által elpusztított bolygó neve.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!