Horrorpókok és utalás a klasszikus trilógiára: ezzel folytatódott a Mandalorian

2020. november 9. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Mandalorian második évada alatt minden rész után elővesszük az epizódban látott legjobb, legérdekesebb, legcselesebb kikacsintásokat, melyekkel a készítők megleptek minket. Mivel spoileresen folytatjuk, aki még nem látta a második évad második részét, az ne tartson velünk a nem Baby Yoda utáni szövegre.

Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Fotó: Lucasfilm / Disney Plus

A sorozatvilágban filler epizódnak nevezett helykitöltő résszel folytatódott a Mandalorian második évada, a fő történetszálat érdemben nem vitte előre, amit láttunk, mondhatni mellékküldetésen voltunk Din Djarint követve.

Ennek ellenére azért nem volt hiány unalomban, sőt, a Mandarlorian első igazi horrortematikájú részét kaptuk. Nem tennék rá nagy összeget, hogy marad a trend, de mindenesetre eddig az évadban két részből kettőben is egy klasszikus filmet idéztek meg a történetben. Ez előző westernben a Cápát dolgozták fel, most pedig az 1986-os A bolygó neve: Halál adta az ihletet, legalábbis a titokzatos, bajt okozó űrlénytojásokkal mindenképp.

Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Fotó: Lucasfilm / Disney Plus

Kösz a pókokat és az örök rémálmot

A tojások most nem xenomorphokat, hanem horrorpókokat rejtettek, amivel A Gyűrűk Ura és a Harry Potter után újabb nagy filmfranchise szabadított rá gigantikus méretű pókot a főhőseire. A titokzatos, egyelőre fajnév nélküli fehér pókok küllemben eléggé hasonlítanak a Star Wars Rebels animációs sorozatban látott pókszerű lényekre, a kryknákra. Azok azonban kiválóan állták a lézerfegyverek általi sanyargatást, se pisztoly, se puska, se fénykard nem fogott rajtuk, a fehér pókok viszont úgy hullottak a Mandalorian pisztolya által, mint a legyek.

A pókok kinézete a hardcore rajongóknak ismerős lehet – eredetileg A Birodalom visszavágban, Dagobah bolygóján már találkoztunk volna hasonló fehér pókokkal, ám végül nem bukkantak fel Yoda rejtekhelyén. Később a dizájnt átmentették a kryknák rajzolásakor, így a mostani fehér pókok tervezésénél egyszerre használták fel az eredeti és a kryknák rajzait is.

Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Fotó: Lucasfilm / Disney Plus

Ez a jeges bolygó nem az a jeges bolygó

A Mandalorian második évadának első előzetesében már látni lehetett a hatalmas kanyonnal tarkított jeges bolygót, amiről akkor akár azt is lehetett hinni, hogy esetleg a harmadik trilógiából ismert Ilum lehet az. Most kiderült, hogy nem a Kylo Ren vezetése alatt a csillagromboló bázissá alakított szuperfegyver bolygóját látjuk, ezt pedig két dolog bizonyítja. Egyrészt a bolygó körül pásztázó Új Lázadó-őrjárat, ami miatt valószínű, hogy a későbbi First Order még nem vetette meg a lábát a holdon, másrészt pedig ha nagyjából 25 éven belül itt egy világpusztító, bolygóméretű fegyver lesz bevetésre kész, akkor First Ordernek (vagy elődjének) már dolgoznia kellene.

Az égitest neve egyébként Maldo Kreis, és korábban még nem került említésre a Star Wars-univerzumban.

Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Fotó: Lucasfilm / Disney Plus

Van, aki teljesen hangyás

Viccesen jött ki, és lehet, nem is véletlen, hogy ezt az epizódot épp az a Peyton Reed rendezte, aki a marveles A Hangyát és A Hangya és a Darázst is rendezte, erre pont felbukkan egy hangyalény ebben a részben is.

Ha csak itt szerepelt volna az egyébként Dr. Mandible névre hallgató lény, akkor ez direktben Reedhez lenne köthető, de a hangyafigura már korábban is látható volt Mos Eisley kantinjában, szóval ebbe most nem kell túl sokat belegondolni.

Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Fotó: Lucasfilm / Disney Plus

Keverik a kártyát

Amikor Dr. Mandible-lel találkozunk, a már korábbi részekből is ismert Peli Mottóval kártyázik. Mivel Star Warsról van szó, természetesen sabaccot játszanak, itt most nem is ez a különleges, hanem hogy Motto egy párszor már előkerült osztással, az idióták sorával (idiot’s array) nyer.

A Star Wars Rebels sorozatban is felbukkanó Lando Calrissian ezzel nyer Garazeb Orrelios ellen. De említés szintjén felbukkan a Han Solo szólófilmben is: Solo menekülése közben gyerekek emlegetik sabaccot játszva, mondván, biztos csalás, ha valakinek összejön ez a sor.

Ebből kiindulva viszonylag ritka, ugyanakkor szinte verhetetlen kombinációról van szó.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!