Elmegy az ember a magyar vidékre, aztán letámadják a szellemek

2020. október 7. – 09:36

frissítve

Elmegy az ember a magyar vidékre, aztán letámadják a szellemek

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett az első előzetes a Post Mortem című magyar filmhez, ami azért is érdemel figyelmet, mert talán ez az első nagyköltségvetésű, állami támogatásból készült horrorfilm ami valaha ebben az országban készült.

A kilencvenes években a dunaújvárosi Cruel World Team még VHS-re forgatta a trancsírozós horrorfilmjeit (Hasfalmetszők), illetve volt pár thriller a magyar filmtörténetben, amiben megjelentek horrorelemek (Defekt, Mielőtt befejezi röptét a denevér), illetve az egyik legismertebb elveszett magyar némafilm is elvileg horror (ez lenne az 1921-es Drakula halála), de a műfajnak valahogy sosem sikerült gyökeret vernie itthon.

Ehhez képest a Post Mortem az előzetese alapján pontosan úgy néz ki, ahogy egy kosztümös horrorfilmnek ki kellene néznie egy olyan világban, ahol már a nézők túl vannak pár Démonok között-filmen. A sztori az első világháború után játszódik, a főszereplője pedig egy vándorfotós (Klem Viktor), aki a családok elhunyt tagjairól készít fotókat. Aztán elhívják egy faluba, ahol mindenféle természetfeletti galibába keveredik. Klem mellett egy rakás ismert magyar színész is felbukkan a filmben, olyanok, mint Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó vagy Reviczky Gábor.

A Post Mortem 2021-ben kerül majd a magyar mozikba, de addig bemutatják az idei varsói és Sitges-i filmfesztiválon is, az utóbbi a világ egyik legnagyobb és legrangosabb horrorfilmes fesztiválja.

A Post Mortem rendezője Bergendy Péter (A vizsga). A film producere Lajos Tamás, aki az SZFE újonnan kinevezett kuratóriumának tagja. A Post Mortem 866 millió forintból készült, ebből 600 milliót a Magyar Nemzeti Filmalap állt.

(Borítókép: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila.)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!