Lelép az egyik legnagyobb hatású zenei videósorozat kitalálója és producere

2023. szeptember 15. – 12:19

Lelép az egyik legnagyobb hatású zenei videósorozat kitalálója és producere
Bob Boilen a Tiny Desk felvételén (Fotó: April Greer / The Washington /Getty Images)

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik legfontosabb élőzenés sorozat, a Tiny Desk Concerts producere és rendezője, Bob Boilen 35 év után elhagyja az online koncerteknek is otthont adó NPR csatornát és közszolgálati rádiót, ezzel magát a műsort is. Boilen Instagramon osztotta meg a hírt, ahol szűkszavúan csak annyival indokolta a döntést, hogy ideje volt új kihívások felé néznie.

Boilen 1988-től volt rendezője az NPR népszerű hírműsorának, az All Things Considerednek, majd 2000-ben elindította a zenei fókuszú All Songs Considered podcastet.

2008-ban hívták életre Stephen Thomson szerkesztővel együtt a saját zenekaráról (Tiny Desk Unit) elnevezett Tiny Desk-sorozatot, ahol a meghívott előadók Boilen irodai asztala mögött adtak minikoncertet. Az alapításkor még az intim környezethez és a csupasz, világítás nélküli díszlethez passzoló dalszerző-énekesek, folkelőadók léptek fel a sorozatban, aztán 2014-ben T-Pain fellépése virálissá tette a műsort. T-Paint akkoriban azzal vádolták, hogy autotune-nal rejti el gyenge énekhangját, viszont a mindenféle digitális effekt nélküli Tiny Desk-fellépése teljesen felülírta a megítélését. Máig ez számít az egyik legnézettebb Tiny Desk-videónak 26 millió lejátszással.

Azóta a sorozat legalább akkora karriercsúcsot jelent zenészek körében, mint a KEXP élő videói. A sorozat megtartotta gyökereit, felkarolt feltörekvő vagy kevésbé ismert produkciókat, de a legnépszerűbb előadók is egy-egy Tiny Desk-videóval igazolhatták hitelességüket: ha ebben a környezetben is működtek a dalaik, akkor azzal a fanyalgókat is elhallgattathatták vagy új rajongókat szerezhettek.

A műsor jelentőségét jól jelzi, hogy a New York Times elemzése szerint ez a sorozat lett a korszak MTV Unplugged-ja, abszolút ranggá vált egy itteni fellépés. Megfordult a Tiny Deskben Taylor Swift, Dua Lipa, Justin Bieber vagy a Wu-Tang Clan, de kultikus siker lett Anderson .Paak és Mac Miller fellépéséből is. A Paste is írt arról, hogy Bob Boilennél kevés embernek volt nagyobb hatása a zeneiparra az elmúlt 20 évben.

Bob Boilen október 2-én hagyja el az NPR-t, a csatorna egyelőre nem osztott meg részleteket arról, ki viszi tovább a Tiny Desk-sorozatot. Azt pedig Boilen sem árulta el, hogy hol folytatja ezután.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől