A végén még kiderül, hogy végre forgattak egy okos magyar realityt

2023. augusztus 4. – 10:11

A végén még kiderül, hogy végre forgattak egy okos magyar realityt
Fotó: Aknay Csaba / HBO Max

Másolás

Vágólapra másolva

Jó realityt – már amennyiben ezt a szókapcsolatot ilyen formában lehet értelmezni – kétféleképpen lehet csinálni: vagy elmegyünk teljesen a falig, vagy azon túl is, és fullba nyomjuk a kretént, ahogyan a Való Világ és a netflixes realityk jelentős része teszi, vagy megpróbálunk okosan szórakoztató tartalmat csinálni, jó karakterekkel, még jobb koncepcióval. Az HBO most az utóbbival próbálkozik, és az első két rész alapján nem is rosszul.

A híd című sorozatban tizenhat játékosnak kell megépítenie egy 250 méteres hidat, ami elvezet majd a 30 milliós nyereményükhöz. Amikor beültem a sajtóvetítésre, el nem tudtam képzelni, hogy ebből bármilyen szinten élvezhető, érdekes vagy legalább nem dögunalmas dolog fog kikerekedni. 16 ember, egy híd, néhány farönk – erre realityt építeni elég merész, bár, úgy tűnik, nem lehetetlen feladat. A hídnak mint műsornak ugyanis nem a hídépítés az erőssége – ahogy a játékosoknak sem, ha ennyi spoilert szabad ideszúrnom –, hanem a karakterek, illetve fontos mellékszereplő még a történetben a gyönyörű erdélyi táj is.

Az HBO 14 teljesen különböző karakterű, életkorú, motivációjú és testfelépítésű embert válogatott egy csapatba, akiknek kis túlzással fogalmuk sem volt arról, hogy mire jelentkeznek. Az első két rész alapján nagyjából az jön le, hogy azzal azért körülbelül tisztában voltak, hogy hová kell menniük, és azzal is, hogy nem egy ötcsillagos szállodában szállásolják majd el őket, de a feladat, a hídépítés, csak a helyszínen derült ki mindenki számára.

Fotó: Gabor Kotschy / HBO Max
Fotó: Gabor Kotschy / HBO Max

A készítők szerint a csapat minden egyes tagja más képességei miatt hasznos a folyamatban, bár valószínűleg nem ugyanazokat a szerepeket osztották volna a 25 éves, elméleti fizikus lányra vagy a karakán hokiedzőre, mint amit végül megkaptak a csapaton belül. Ennek ellenére működik a dinamika, az első három napon egész rendezetten zajlott a munka, annak ellenére, hogy – ismét egy kis spoiler – használható hídszakaszokat még jóindulattal sem sikerült összetákolnia senkinek.

A csapattagok között van ipari tervezőmérnök, erőember, a Survivor egy volt játékosa, kajakozó, zenész és színész – sőt, utóbbiból kettő is, akik egyelőre viszik is a hátukon a műsort, ők a reality igazi comic relief karakterei. Mivel alapvetően fizikai munkáról van szó, már az első napokban súrlódás van a lányok és a fiúk között, előbbiek jelentős része a konyhába szorul, míg utóbbiak próbálnak rájönni, hogyan kell fát fűrészelni.

Csak hát a lányok nyilván nem főzni jöttek, a fiúk pedig azért ennének az egész napos fűrészelés után, úgyhogy nehéz igazságot tenni – szerencsére nem is nekem kell, megteszik ők maguktól.

A kajakos Havasi Gergő például már az első részben csípőből tudtára adja a lányoknak, hogy a konyhában a helyük, majd az erős férfiak elintézik a munkát, ami, nem túl meglepő, de nem tetszik a nem a Konyhafőnökre szerződött Sárinak és Zsuzsinak. A második részben már megkezdődik az ármánykodás, a taktikázás, és valószínűleg a továbbiakban sem egy Ellenállhatatlan kísértés-, vagy Feleségek luxuskivitelben-szintű cselekményre kell majd számítani.

A műsorvezető vagy inkább játékmester Magyarósi Csaba eddig sok mindent nem csinált: néhány képkocka erejéig láthattuk csak, ahogy sokatmondóan a távolba réved, vagy messziről figyeli a játékosokat.

A monoton munka (és főzés-mosogatás) harmóniáját néha megtöri egy-egy külön feladat, és talán nem túl nagy meglepetés, hogy kiesőkre is kell számítani, de a sorozat a játékosoktól igazán jó: mindegyikük más-más karakter, okosak és/vagy ügyesek, és ami még fontosabb, izgalmasak. Ez itt nem katasztrófaturizmus, nem azért nézzük, hogy szörnyülködjünk a résztvevőkön, és jobban érezzük magunkat attól, mert náluk azért mégiscsak magasabb értelmi színvonalat képviselünk – itt okos párbeszédekre, csattanós poénokra, valószínűtlen élethelyzetekre és bukdácsoló kreativitásra kell számítani.

Egyelőre nincsenek unalomig húzott feladatok, felesleges szívatás, csak 14 többé-kevésbé talpraesett ember, akik megpróbálnak hidat építeni egy erdélyi tavon. Az alaptörténet nem is lehetne unalmasabb, a kivitelezés viszont eddig kimondottan jó.

A híd augusztus 11-én érkezik az HBO Maxra.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!