Meghalt a Petrocellit alakító színész, Barry Newman

2023. június 4. – 21:20

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt 92 éves korában Barry Newman, akit Magyarországon legtöbben valószínűleg a Petrocelli című sorozat címszereplőjeként ismertek.

A színész május 11-én halt meg egy orvosi központban, de ezt csak most közölte exfelesége a Hollywood Reporterrel.

Az 1970-es években készülő, 45 epizódot megért Petrocelli évtizedekig futott a Magyar Televízióban. Ebben a sorozatban Newman olyan védőügyvédet alakított, aki maga oldotta meg a bűnügyeket és mentette meg klienseit. Amikor nem nyomozással foglalkozik, akkor rendszeresen perlekedik feleségével a soha el nem készülő házukról, így aztán maradnak a lakókocsijukban.

Newman színpadi színészként kezdett a Broadwayon, első nagy filmes sikere Az ügyvéd volt, majd egy akciófilm, a Száguldás a semmibe főszereplője volt. Karaktere, Kowalski, a vietnámi veterán és állásából elbocsátott rendőr amfetaminnal telepumpálva próbál a lehető leggyorsabban úti céljához érni egy fehér Dodge Challenger autóval.

A Száguldás a semmibe kultuszfilmmé vált, még Steven Spielberg is egyik kedvenc filmjének nevezte.

Newman a 2000-es évek elejéig aktív volt, a magyar nézők a Petrocelli mellett a Gyilkos sorok, a J.A.G. – Becsületbeli ügyek sorozatokban, illetve a 40 nap és 40 éjszaka és A narancsvidék című filmekben láthatták.

2009-ben a hangszálait rák támadta meg, utána már csak néhányszor vállalt szerepeket. 2022-ben viszont újra forgatott egy független filmessel.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!