Az Universal mindenhonnan leszedette az AI által generált Drake-The Weeknd duettet

2023. április 18. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az Universal Music Group (UMG) a Youtube-ról, a Spotify-ról és a TikTok-ról is eltávolíttatta azt a dalt, aminek a szerzője a mesterséges intelligencia (AI) a segítségével klónozta Drake és The Weeknd hangját, így olyan, mintha a két énekes énekelné a Heart On My Sleeve c. számot – írja a Guardian.

A dal múlt hét pénteken került fel az internetre, pár nap alatt több mint 15 millióan hallgatták meg TikTokon, és 600 ezerszer játszották le Spotifyon.

Ha az eredeti már nem is, az ehhez hasonló reakcióvideókban még meghallgatható a dal (1:36-tól):

Az Universal szerint jogsértő módon dolgozták fel a zenészeik hangját, és a szám virális terjedése is jól mutatja, hogy a zenemegosztó platformoknak hatalmas felelőssége van, ha az előadók védelméről van szó.

A kiadó szerint az, hogy a zenemegosztókon elérhetőek AI által generált számok is, felveti a kérdést, hogy a zeneipar fontos szereplői vajon melyik oldalon akarnak állni: a művészek, a rajongók és kreatív önkifejezés, vagy a hamisítványok (deep fake), a csalás és a művészek megkárosítása oldalán.

Az Universal a közleményében nem tisztázta, hogy küldött-e hivatalos törlési kérelmet a streaming-szolgáltatóknak és a közösségi oldalaknak, azt viszont megköszönte, hogy a partnerei „gyorsan cselekedtek az ügyben, és felismerték, hogy nekik is a megoldás részének kell lenniük”.

A mesterséges intelligencia fejlődése és térhódítása a zeneiparnak is komoly fejtörést okoz. A közelmúltban más dalok is felkerültek a világhálóra, amik elkészítéséhez énekesek klónozott hangját használták fel: például egy kamu Kanye West ahogy a Hey There, Delilah c. akusztikus balladát énekli, vagy egy kamu Rihanna, amint Beyoncé Cuff It c. dalát adja elő. De Drake-nek sem először gyűlik meg a baja a mesterséges intelligenciával: nemrég az amerikai rapper Ice Spice Munch című dalának egy olyan verziója került fel a netre, amiben a kanadai rappertől is szerepelt egy versszak. „Ez volt az utolsó csepp a pohárban, AI” -írta akkor Drake az Instagramon.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!