Most arról rappeljek, hogy van tej meg müzli a hűtőben?

2023. január 19. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt pár évben a klasszikus hiphop helyét átvette az újhullámos trap – olyannyira, hogy ma már ez a mainstream hangzás. Ezzel párhuzamosan egyre több feltörekvő fiatal előadó fedezi fel magának a régebbi hangzásokat, aminek köszönhetően ismét érzékelhető egy újabb hullám a színtéren. Ennek a vonalnak az egyik legizgalmasabb képviselője Halász Kolos, vagyis Co Lee, aki füstös, jazzes alapokra rappel angolul, és éppen az első magyar nyelvű nagylemezén dolgozik. A bécsi amerikai iskolába járt, bohócnak is tanult rapper szerepelt már az olasz Vogue címlapján, modellkedett több helyen Ázsiában, és egyre nehezebb megkerülni a személyét a kortárs hazai hiphopban. Ő volt a vendég az After podcast legújabb adásában.

Co Lee tavaly hozta ki az első nagylemezét Air címmel, Don C közreműködésével a nemzetközi lo-fi hiphopban lassan megkerülhetetlen Blunt Shelter kiadó gondozásában. A rapper stílusa leginkább a '90-es évek jazz rapjét idézi a Digable Planetstől a People Under the Stairsen át a De La Soulig, de a számai között megtalálhatók modernebb hangzású zenék is, mint a tavalyi Iceberg című szám.

Fiatal kora ellenére Co Lee élete kifejezetten izgalmasan alakult. Édesapja sámánként és life coachként dolgozik, és ő maga is volt már ilyen elvonuláson. Tinédzserként Bécsbe került, ahol angol nyelven tanult egy amerikai iskolában, de tanulmányai elvégzése után hazaköltözött Budapestre.

„Ha szünet vagy hosszú hétvége volt, akkor ahogy lehetőségem adódott, hazajöttem Budapestre. Budapest volt nekem a bázis, és úgy éreztem, a bentlakásos iskola külföldön nagyon steril közeg”

– meséli Co Lee a bécsi időszakáról. A Totem című számában többek között arról rappel, hogy középosztálybeli családból származik, és sohasem kellett nélkülöznie, emiatt alapvetően más tapasztalatokból és élményekből dolgozik, mint ami általában a rapzenére jellemző.

„Ugyanúgy van bennem feszültség meg a vágy, hogy ezt kiadjam magamból, de most arról rappeljek, hogy van tej meg müzli a hűtőben? Meg arról, hogy nem vagyok éhes?”

Co Lee már javában dolgozik a következő stúdióalbumán, ami az első teljesen magyar nyelvű nagylemeze lesz. A rapper bohóc múltjából inspirálódva az album a Cirque de L'homme címet kapta, ami magyarul kb. annyit tesz, hogy „az ember cirkusza”. Az albumot március 11-én mutatja be az A38-on több közreműködővel, de az ő kilétük egyelőre még titok.

Az adásban többek között szóba kerül még, hogy:

  • Milyen volt Bécsben középiskolába járni? Miért nem érezte ott soha igazán otthon magát?
  • Milyen előadók hatottak rá? Miért fogta meg előbb az old school, mint az újvonalas rap?
  • Miért nem tudott sokáig megbirkózni azzal, hogy más rapperekhez képest ő egy átlagos középosztálybeli családból jön?
  • Miért kezdett el magyar nyelvű szövegekkel próbálkozni?
  • Hogyan fogadták a szülei, hogy továbbtanulás helyett a rapzenét választotta?
  • Miért volt sokáig bűntudata a hiphop miatt?
  • Hogyan jött neki a modellkedés? Hogyan került bele a divat világába?
  • Miért nem tervez hosszú távon a modellkedéssel? Miért tekint rá csak pénzkereseti lehetőségként? Tud-e hasznot húzni a zenei karrierjéhez a nemzetközi modell munkáival?
  • Miért ment el bohócnak tanulni, és miért hagyta abba a képzést?
  • Miért nincs már olyan pozitív megítélése a bohócoknak, mint régen? Hogyan és mit tanul pontosan egy leendő bohóc?
  • Tud egyszerre rappelni és zsonglőrködni?
  • Mikor jön az első magyar nyelvű nagylemeze? Mire lehet számítani?
  • Mi a különbség az osztrák és magyar rapzenei közeg között?
  • Hogy került a Blunt Shelter kiadóhoz?
  • Mi az a Wavy kollektíva, amelynek ő is tagja?
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!