Telex Neked #91: Nincs rajta sapka

2022. december 9. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a december 1. és 7. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok! Ez itt tehát a Telex 91. hírlevele, én Patakfalvi Dóra vagyok, és bármiben fogadtam volna, hogy a 91 prímszám, de rákeresve kiderült, hogy csak félprím(?). Szóval én is úgy vagyok ezzel, mint Benedek Ágota, „nem tudok számokkal dolgozni, csak érzésre”, biztosan emiatt is lettem olyan újságíró, akit az emberek bonyolultsága jobban érdekel, mint a devizapiacoké. Alapvetően az Életmód rovatban dolgozom, és az egyik alapműfajom az interjú, beszélgettem például Bodó Viktorral és Sárosdi Lillával, emellett viszonylag gyakran írok a nemi szerepekről és -sztereotípiákról, és nemcsak azért, mert fél szemmel most is a portugál–svájc nyolcaddöntőt nézem. Fontosnak gondolom az abortuszon átesett nőkkel és a traumatúlélőkkel készített anyagainkat is, az eddigi legolvasottabb cikkem pedig véletlenül pont erre a hétre esett, egy olyan címet ugyanis, mint A szexforradalmár, akit 18 évesen megölt a saját anyja, olyan mohón fogyasztotok, kedves olvasók, mintha most terveztük volna róla levenni az ársapkát.

Rólam még annyit, hogy a focinál sokkal jobban szeretem a teniszt, alapfokon értek a borokhoz, középfokon DJ-zek, és a biciklim nélkül nem megyek sehova.

A Telexben az idei parlamenti választások másnapján kezdtem el dolgozni, de a kettő között nincs összefüggés. Bár ha jobban belegondolok, valamennyi mégis van, mert egy olyan női magazintól igazoltunk át ketten, ahol pár másik laphoz hasonlóan szintén „megváltoztak hirtelen a médiafogyasztási szokások.”

A jelenet egyébként a világ legcsodásabb filmjéből, John Cassavetes A Women Under The Influence című mozijából van, főszerepben a bámulatos Gena Rowlandsszel.

És most jöjjenek az elmúlt hét legfontosabb hírei.

1. Lekerült az ársapka

Hétfőn még arról cikkeztünk, hogyan indult be a pánikvásárlás a benzinkutakon, és hogyan tanulta meg több százezer benzin- és dízelautós a villanyhajtású kocsitulajdonososok fontos fogalmát: a hatótávparát. De ekkor már gyanítható volt, hogy a kormány hamarosan lépni fog, és lépett is: kedden, egy 21.46-kor érkező meghívóban 22.30-ra kormányinfót hirdetett, majd bejentette a benzinárstop végét. A Telex munkatársa, Fábián Tamás pedig a tájékoztatóról hazafelé tartva már az új, piaci áras üzemanyaggal tankolhatott, miután a rendelet 23 órától életbe is lépett. (De nem tankolt, mert a videós Simor Dani kollégánk hazavitte őt.)

2. Bajban vagyunk

A jegybankelnök ugyan nem először bírálja a Fidesz-kormány gazdaságpolitikáját, ekkora gyomros viszont még tőle is váratlan volt. Matolcsy György egy parlamenti gazdasági bizottsági ülésen fogalmazott meg súlyos kritikákat a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban, és azt állította: Magyarország válságközeli helyzetben van. Hogy a kormánysajtó minderről milyen alapossággal, tárgyilagossággal és mindenekelőtt: ízléssel számolt be, azt Bozzay Balázs Csöcsök, migránsok és baloldal bőven van a NER-médiában, de Matolcsy minimális címmel szemlézte másnap, míg Brückner Gergely a viszály okait járta körül.

3. Nincs tanár, nincs jövő

„Sunyinak tartom és hipokratának”, mondta egy diák a belügyminisztériumi döntésről a Telex videójában múlt pénteken, a tankerület előtt tartott tüntetésén. Előtte két nappal ugyanis nyolc gimnáziumi tanárt rúgtak ki, és mire ez a hírlevél az e-mail-fiókokban landol, pedagógusok százai kezdenek újra országos sztrájkba, a budapesti Vörösmarty Gimnázium tanárai például azt tervezik, hogy a Sándor-palotánál állnak falat Orbán Viktornak. A diákok pedig országszerte közel száz iskolában ülősztrájkolnak.

4. Meghalt Hegedüs Zsuzsa

A szocializmus éveit Párizsban töltő, a rendszerváltás után az SZDSZ szellemi holdudvarához tartozó, majd a jelenlegi miniszterelnök tanácsadójaként tevékenykedő Hegedüs Zsuzsa 76 évet élt. A hírt Orbán Viktor jelentette be a Facebookon.

5. Cikkek, amik még fontosak voltak

Apokaliptikus tanyavilágról számolt be Molnár Réka és Weiler Vilmos a déli határkerítés szerbiai oldalán fekvő Horgos településről, ahol egy ideje éjszaka rendszeresek a lövöldözések. Helyszíni riport Hevesi-Szabó Lujza remek fotóival.

Kell-e tartani attól, hogy a harcok katasztrófát idéznek elő a zaporizzsjai erőműben? Ez volt a kiinduló kérdése Nagy Nikolett cikkének, amely többek közt az erőműbiztonság kérdését járta körül elképesztő alapossággal.

Kedd reggel ért ide a Télapó, ezért Ács Bori tisztázott néhány fontos kérdést azzal kapcsolatban: Van-e csokoládé a Mikulásban?

6. Cikkek, amiken jót sírtam nevettem

7. És a cikk, amiből alig értettem valamit, mégis lenyűgözött

A kriptovilág messiása

8. A múlt hét egyik legolvasottabb cikke: Megnéztük, drágább-e még az osztrák Lidl, mint az itthoni

9. A hét képe

Egy iraki kadét teljesíti a hadsereg hagyományos bátorságpróbáját, melyen a tisztjelölteknek egy bagdadi hídról kell belevetniük magukat a jó 10 méterrel alattuk folyó Tigris vizébe.

Fotó: Ahmed Saad / Reuters
Fotó: Ahmed Saad / Reuters

10. A hét videója

Valóban probléma az üzemanyaghiány, de fontosabb, hogy a magyarokat megvédik a magas áraktól – véli Menczer Tamás. A fideszesek szerint a hiányért a szankciók, a háború, a százhalombattai olajfinomító meghibásodása és a Barátság kőolajvezetéket ért rakétatalálat is felelős. A videó végén pedig majdnem sikerült beszélnünk Pintér Sándorral az oktatásról.

11. Heti túraajánló

Hihetetlen, de a fővárosban is lehet jót túrázni, csak meg kell hozzá találni az eldugott zöldfolyosót. (Hóesés után a fehéret.)

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!