Amit Zámbó Jimmy valamikor megálmodott egy kis kocsmában, az megvalósult, csak ő már nem látja

2022. december 1. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

Zámbó Jimmy kétségkívül a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb hatású popsztárja volt, akinek az életéről az RTL nemrég egy 10 részes minisorozatot is készített A Király címmel. Az első részek alapján a Jimmy-sorozat az elmúlt húsz év egyik legjobb magyar produkciójának tűnik a sorozatműfajban.

A sorozat elkészítésében részt vett Joós István, a Magneoton kiadó alapító-vezérigazgatója is, aki annak idején felfedezte Jimmyt. Az After Podcast legújabb adásában vele beszélgettünk Zámbó Jimmyről és a róla szóló sorozatról.

„Ez egy operettország, itt imádják a tenorokat. Amikor meghallgatják a Simándytól a Hazám, hazám című dalt, akkor mindenkinek könnybe lábad a szeme. És a popzenében nem volt ilyen tenor. A Korda György is a tenorjával hódított meg régebben annyi embert, mert az a hangszín az, ami gyorsan bemegy a lelkekbe”

– emlékezett vissza Joós, hogy mit látott meg az éjszakai klubokban éneklő Jimmyben. Szerinte Jimmy sikerének a titka az volt, hogy a dalai az emberek hétköznapi problémáiról szóltak, a szerelemről, a megcsalásról, a megbocsátásról, amikkel könnyű volt azonosulni.

„Jimmyvel sokáig nehéz volt jóban lenni, valamin mindig össze kellett veszni. Ő nemcsak a szerelemben volt ilyen heves, hanem a magánéletben is. Ha valami nem tetszett neki, nem volt szofisztikált. A dalaiban bocsánatot kért, de az életben soha.”

Joós az adásban elmondta, hogy már régóta szerette volna, hogy film készüljön Jimmy életéről, voltak is erre próbálkozások, de sokáig semmi sem lett az egészből. Négy-öt évvel ezelőtt viszont megkereste őt Bodzsár István, A Király-sorozat producere, hogy le kéne ülniük beszélgetni a Jimmy-filmről. Ennek az lett a vége, hogy másfél-két órában szinte képtelenség lenne megfogalmazni Zámbó Jimmy életét, „szinte a helyzet szülte, hogy muszáj sorozattá alakítani a korábbi filmelképzelést” – mondta Joós.

Ehhez természetesen Zámbó Jimmy családjának hozzájárulása is szükség volt, nélkülük nem lett volna sorozat. „Hosszas győzködés után eljutottunk odáig, hogy rendben van, de volt egy olyan megállapodás, hogy az elkészült forgatókönyvet elolvassák, és ha valamit kifogásolnak benne, akkor azon lehet módosítani” – mondta.

Zámbó Jimmy a sikerei csúcsán, 2001. január 2-án halt meg egy tragikus balesetben, a saját pisztolyával fejbe lőtte magát. Paradox módon Jimmy a halála után még sikeresebb lett, mint előtte volt, a lemezei rekordeladásokat produkáltak.

„Azt szokták mondani, hogy nem az a király, aki királynak öltözik, hanem akit királyként tisztelnek. És a Jimmy elérte azt, hogy királyként tisztelték. Tehát amit ő megálmodott valamikor egy éjszakai kis kocsmában, az megvalósult. Csak ezt ő már nem látja.”

Az adásban ezeken kívül szóba kerül még:

  • Milyen volt az éjszakai élet a nyolcvanas években Budapesten?
  • Hogyan fedezte fel a Casanova bárban éneklő Zámbó Jimmyt?
  • Mivel győzte meg Zámbó Jimmy családját, hogy hozzájáruljanak a sorozat elkészítéséhez?
  • Miért nem Jimmy hangja szólal meg a sorozatban?
  • Miért járt motorral, és miért hordott magával gyakran fegyvert Jimmy?
  • Hogyan tudta meg, és mi volt az első reakciója arra, hogy Jimmy fejbe lőtte magát?
  • Mi állt Zámbó Jimmy csepelisége mögött, mi kötötte őt annyira ahhoz a városrészhez?
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!