Mariah Carey hivatalosan nem lehet a Karácsony Királynője

2022. november 16. – 15:20

Mariah Carey hivatalosan nem lehet a Karácsony Királynője
Mariah Carey és a Télapó egy 2016-os New York-i koncerten Fotó: Jeff Kravitz / FilmMagic for Mariah Carey / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Mariah Carey amerikai énekesnő produkciós cége, a Lotion LLC tavaly kérelmezte a Karácsony Királynője (Queen of Christmas) védjegy bejegyzését, az amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatal viszont elutasította, miután egy másik énekesnő, Elizabeth Chan augusztusban kifogást nyújtott be ellene - írja a BBC. Így továbbra sincs hivatalos királynője a karácsonynak.

Ha megkapja a védjegyet, Carey megakadályozhatta volna, hogy bárki más használja a megnevezést, azaz rajta kívül senkit és semmit nem lehetett volna a karácsony királynőjének nevezni, és a felirat sem szerepelhetett volna az énekesnő engedélye nélkül semmilyen terméken. Az énekesnő a QOC és a Karácsony Hercegnője (Princess Christmas) neveket is le akarta védetni, de ezeket is elbukta.

Carey egyébként nagyjából 1994 óta, az „All I Want For Christmas Is You” című száma megjelenése óta tényleg uralja a karácsonyt, legalábbis ami az ünnepi slágerlistákat és lemezeladásokat illeti.

Az augusztusban benyújtott kifogásáról Elizabeth Chan (akit még 2018-ban a The New Yorker is a „Karácsony királynőjének” titulált) azt nyilatkozta korábban: „Egyetlen személynek sem szabadna semmit sem a karácsony körül kisajátítani, vagy úgy monopolizálni, ahogy Mariah igyekszik. Ez egyszerűen nem helyes. A karácsony mindenkié. Arra való, hogy megosszuk, nem arra, hogy birtokoljuk.”

Chan példaként azt hozta fel, őrület lenne megakadályozni, hogy ha valaki köt egy Queen of Christmas feliratú pulóvert, akkor eladhassa, és valaki megvehesse azt a nagymamájának.

Carey cége nem reagált időben Chan kifogára, ezért automatikusan elbukták a védjegy-bejegyzést. Az ügyben egyelőre Carey és jogi csapata sem nyilatkozott.

Az énekesnő talán azért sem szállt harcba a névért, mert – mint azt a Vanity Fair idézi – korábban ő maga is arról beszélt, soha nem nevezte magát a karácsony királynőjének, mert a karácsony nem csak az övé. „Imádom a karácsonyt, és ez a kedvenc időszakom az évben. De én csak a saját magam királynője vagyok” – mondta.

Carey idei karácsonya talán azért sem lesz annyira ünnepi hangulatú, mert még nyáron egy másik dalszerő-énekesnő is beperelte, mert szerinte Carey az ő 1989-es karácsonyi slágeréről koppintotta az All I Want For Christmas-t.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!