Húszmillió dollárra perlik Mariah Carey-t az „All I want for Christmas is You” miatt

2022. június 4. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1994 óta töretlen népszerűségnek örvendő karácsonyi sláger miatt perelte be egy dalszerző Mariah Carey-t. Andy Stone azt állítja, öt évvel korábban (1989-ben) társszerzője volt egy azonos című slágernek, és soha nem adott engedélyt a felhasználására, ezért a szerzői jogok megsértése miatt 20 millió dollárra perli az énekesnőt - írja a BBC.

Stone az 53 éves amerikai énekesnőt és írótársát, Walter Afanasieffet is beperelte, miután szerinte „tudatosan és szándékosan” sértették meg a szerzői jogait.

Az Egyesült Államok-beli Louisiana államban található bíróságához benyújtott jogi dokumentumok szerint Stone azt állítja, hogy társszerzője volt egy azonos nevű dalnak, és semmilyen engedélyt nem adott a felhasználására, beleértve „származékos mű létrehozását”. Stone ügyvédei először tavaly léptek kapcsolatba Carey-vel és vádlott-társaival, de „nem tudtak megegyezésre jutni”, ezért folymaodott perhez.

Bár a címen (All I want for Christmas is You) kívül a dalszövegben és a dallamban sincs hasonlóság a két dal között, Stone szerint Carey és Afanasieff „kihasználták a dala népszerűségét és egyedi stílusát” ezzel pedig „meg nem érdemelt haszonra” tettek szert. Stone 20 millió dollárt (nagyjából 7 milliárd forintot) követel kompenzációként.

Nem szokatlan egyébként, hogy különböző daloknak ugyanaz a címe, az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala 177 bejegyzést sorol fel a honlapján All I Want for Christmas is You címmel.

Carey és jogi csapata egyelőre nem kommentálta Stone vádjait.

Így hangzik a Stone-féle 1989-es All I Want for Christmas is You:

És nem mintha bárkit emlékeztetni kéne, de hamarosan úgyis itt a karácsony, úgyhogy íme a Mariah Carey-féle 1994-es All I Want for Christmas is You:

A Merry Christmas, amelyet a Columbia Records adott ki 1994. november 1-jén, minden idők legkelendőbb amerikai karácsonyi albuma lett, több mint 15 millió példányban kelt el világszerte. Megjelenése óta több országban is a slágerlisták élére került, és állítólag több mint 60 millió dollár jogdíjat kapott érte az énekesnő.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!