Duna által inspirált dalokkal jelentkezik az egyik legmenőbb magyar jazz-zenekar

2022. november 7. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Danubian Phases címmel hozott egy ötszámos EP-t a magyar Jazzbois, Magyarország talán legígéretesebb jazztriója. A 2017-ben alakult zenekar most egy kicsit távolabb került a rapzenei inspirációktól, az új számokat alapvetően a Duna, a dunai élmények, a napfelkelte vagy éppen a napnyugta ihlette.

Az elmúlt évek egyértelműen legígéretesebb magyar formációja a háromfős Jazzbois minden hazai rapper kedvenc jazz-zenekarából az egyik legfőbb magyar könnyűzenei exportcikké nőtte ki magát. Amellett, hogy a zenekar egyre többet koncertezik külföldön (Németország, Hollandia, Csehország, Szlovénia), tavaly pedig Magyarországot képviselték a groningeni Eurosonic showcase-en.

„Idén rengeteget jöttünk-mentünk a zenekarral Európán belül. Rögzítettünk felvételeket a szentendrei Pismányban, a Dunakanyarban. Valahogy a Duna nekünk egy lokális dolog, pedig több országot is átszel, annyi féle embert és kultúrát érint, és valami nagyobb egység része. Talán így tudnék párhuzamot húzni köztünk és a cím között”

– ezt Sági Viktor basszusgitáros meséli a sajtóközleményben. Az EP-n egyébként közreműködik Dom Beats is, vagyis Kosztolánszki Dominik szaxofonos, aki egyébként felbukkant Beton Hofi idei Playbánia című nagylemezén a Backseat Bois című számon.

Hogy a Jazzbois mennyire sikeres nyugaton, mi sem mutatná igazán jól, hogy Spotifyon közel 200 ezer hallgatójuk van havonta, a legnépszerűbb feltöltésükön több mint 2 millió lejátszás van, a Jazzbois Goes Blunt albumukat pedig az egyik legnépszerűbb lo-fi hiphopra specializálódott Youtube-csatorna, a STEEZYASFUCK töltötte fel, és majdnem 1 milliónál tart ott is a lejátszás.

A Jazzbois zenéje egyértelműen rapzenei elemekre építkezik, és nyugodtan mellé lehet tenni olyan hasonló produkciókat, mint a BadBadNotGood, J.D. Beck & DOMi vagy akár Flying Lotus. A basszusgitár, szintetizátor és dob hármasból álló együttes a magyar hiphop körökben is egyre aktívabb, a legismertebb kollaborációjuk talán a Beton Hofival készült 11 perces session a Jolly Presszóban, de készült közös számuk már Gegével (6363) is.

A Jazzbois élőben legközelebb Berlinben lehet elcsípni december 8-án, ahol a Mörkkel lépnek fel közösen. Itthon a legkorábbi időpont pedig január 29., amikor is a Kalákával adnak közös koncertet a Müpában.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!