Megjelent a több száz milliós Aranybulla-dokusorozat első előzetese

2022. június 30. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a több mint 600 milliós állami támogatásból gazdálkodó Aranybulla-projekt első rövid kedvcsináló előzetese – írja az Index. Kriskó László rendező-producer a lapnak korábban azt mondta, hogy készül egy tévés dokumentumsorozat, ami filmes részleteket és szakértői elemzéseket vegyítve mutatja be az 1196-1241 közötti időszakot. Abban bíznak, hogy nemcsak egy négyrészes sorozat jön ki ebből, hanem a történészek kivágásával és a filmes részek összefonásával egy egybefüggő történetű mozifilm is.

A lovakkal, csatákkal, lovagokkal, kardokkal és szexszel teli teasert itt tudja megnézni. Nem sok konkrétum derül ki belőle, egy perc alatt két szó („Krisztus nevében”) hangzik el.

Még tavaly februárban írtunk arról, hogy a Nemzeti Filmintézet négymillió forintot ad egy Kis-Szabó Márkból, Rákay Philipből és Szente Vajkból álló csapatnak, hogy készítsenek egy, az Aranybulláról szóló filmet. 2021 augusztusára annyit változott a projekt, hogy Rákay forgatókönyvíróból producer lett, a filmből pedig sorozat. Cserébe a gyártó kapott 600 millió forint támogatást.

Aki már túl régen érettségizett történelemből, annak segítünk: az 1205 és 1235 között uralkodó II. András és a nemesei között nem volt felhőtlen a viszony, ezért 1222-ben kiadta az Aranybullát, amiben (nagy vonalakban) lefektette a saját hatalmának korlátait és a nemesség jogait. Az okirat a megszületése után még évszázadokig hivatkozási alap volt alkotmányos és rendi kérdésekben.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!