A Harry Potter-rajongók legnagyobb álmát villantotta meg csütörtök este a Sony

2022. március 18. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Ha egy videójátékot bejelentenek, eltolnak, aztán huzamosabb ideig nem hallani róla semmit, az általában két dolgot jelenthet: borzalmas lesz, mint a Duke Nukem Forever, vagy hasznára válik a dolog, és olyan korszakos játék lesz belőle, mint a Persona 5 vagy a Legend of Zelda: Breath of the Wild. A 2020-ban bejelentett, 2021-es megjelenéssel tervező Hogwarts Legacy nálam egészen eddig az előbbi kategóriába pozicionálta magát, elsősorban mert hosszú ideig az égvilágon semmi nem derült ki róla azon túl, hogy nem jelenik meg időben. A Sony viszont most tett róla, hogy óvatos optimizmussal tekintsek az év végére tervezett megjelenésre,

csütörtökön ugyanis egy 14 perces bemutatóval készültek, ami alapján a Hogwarts Legacy első ránézésére mindent megtestesít, amit a Harry Potter rajongók valaha akarhattak egy játéktól.

A Sony az utóbbi időben bámulatos tempóban darálja az általuk State of Playnek nevezett bemutatókat, de az így is furcsának tűnt, hogy egy teljes eseményt szenteltek a Hogwarts Legacynak. Legalábbis előzetesen, mert mint kiderült, a fejlesztő Avalanche Softwarenek bőven volt mit mutogatnia a játékról. Az már korábban kiderült, hogy a játék az 1800-as évek végén fog játszódni – így a könyvekből és a filmekből ismert arcok nagy részével nem lehet találkozni benne –, ahogy az is, hogy a Roxfortot és az azt körülvevő helyszíneket is fel lehet fedezni.

A bemutató alapján a fejlesztők tényleg komolyan gondolták a nyílt világot, és azt is, hogy ez a világ minden eddigi kísérletnél részletgazdagabb legyen. A Roxfortot már korábbi játékokban is többször sikerült egész jól felépíteni, de arra például sosem volt még lehetőség, hogy mind a négy iskolai ház klubhelyiségét bejárják a játékosok, és ott haverkodjanak a többi diákkal. Most lesz, mert mind a négy roxforti házba bekerülhet az ember. Ismerős helyszínek és szereplők is lesznek, ki lehetett szúrni például a prefektusi fürdőt, a játékmenet szempontjából is fontos Szükség Szobáját és a könyvekben is feltűnő kísértetet, Félig Fej Nélküli Nicket is. Ezen túl pedig nemcsak Roxmortsot és a Tiltott Rengeteget lehet majd felfedezni, hanem korábban sosem látott helyszíneket is.

A játékmenetről is kiderült sok minden, a varázslás például ránézésre olyan, mintha bármelyik modern akció-szerepjáték harcrendszerét ráhúzták volna a későbbi filmek pálcavillogtató küzdelmeire. A klipek alapján nem is nézett ki rosszul, de ez alapján persze nem nagyon lehet eldönteni, hogy jó lesz-e vagy sem. A harcrendszert különféle extra képességekkel testre is lehet szabni, ha valaki lopakodni akar, megteheti majd. A varázslatokat kell majd használni a különféle fejtörők megoldásához is, de lesz még bájitalfőzés, sőt, a Szükség Szobáját segítségül hívva bázisépítgetés és állatnevelgetés is.

Ez utóbbi mondjuk pont úgy nézett ki, mint egy mobilos játék, fájdalmasan hosszú várakozási időkkel és fejlesztéshez szükséges erőforrásokkal, ami elsőre elég aggasztó, de ne legyen igazam.

Arról, hogy ennek a rengeteg funkciónak mi ad majd keretet, egyelőre nem sok mindent tudni, mert a sztoriról viszonylag keveset beszéltek. Eszerint lázongó koboldok állnak majd a konfliktus középpontjában, akik a sötét varázslókkal is összeszűrték a levet, és fontos problémát jelent majd az is, hogy a főszereplő olyan mágiát tud megzabolázni, amit még a tanárai sem értenek. Apropó, főszereplő: a játékos által irányított karakter az első évét kezdi majd meg a Roxfortban, de nem elsősként, hanem ötödévesként. Ez a játékmenet szempontjából logikus, hiszen így sokkal több lehetőség van a kezében, de az érdekes kérdés, hogy hogy lesz megmagyarázva ez a dolog, még akkor is, ha látványosan utalgattak arra, hogy egy év alatt be fogunk pótolni minden kimaradt ismeretet.

Ezen túl is vannak még tisztázatlan dolgok, a fent említett mobiljátékra hajazó dolgok mellett például az is, hogy biztos jó ötlet-e ennyi mindent bezsúfolni egy játékba. Az viszont legalább már kiderült, hogy mikrotranzakciók nem lesznek majd a játékban, úgyhogy emiatt tutira nem kell aggódnia senkinek.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!