A TV2 új sztáros realityműsora maga a pusztítóan unalmas osztálykirándulás

2021. augusztus 22. – 23:16

frissítve

A TV2 új sztáros realityműsora maga a pusztítóan unalmas osztálykirándulás
Varga Ferenc, Varga Viktor, Szabó Dóri és Ekanem Bálint Emota a Totem című műsorban – Fotó: TV2 Sajtóklub

Másolás

Vágólapra másolva

A Totem a TV2 új presztízsműsora, egy saját licensz, egy elképesztő kincsvadászat, ahogy az alföldi szamurájnak öltöztetett Ördög Nóra egy adott ponton el is mondja ezt a nézőknek, de a legtöbb, amit fel tud mutatni teljesítménynek, az az, hogy egy csomó minimálisan ismert ember a gyenesdiási kőbányában versenyt nyilaz.

Egy olyan augusztus 20-i állami ünnepség után, ami bizsergetően új alapokra helyezte azt, hogyan lehet a nemzeti mítoszokat feldolgozni, akár diszkó-Istvánként, akár pride-turulként, itt van egy műsor, ami ilyen mítoszokkal kecsegtet, de a műsoridejének nagy része olyan semmitmondó, reality tévés közhelyekből áll, hogy Varga Viktor egy bohókás figura, vagy olyan egészen hihetetlen sztorikból, mint hogy Busa Pistának egyik este nagyon kellett pisilnie, de mire kiment, eleredt az eső.

A Totem egy elszalasztott lehetőség, de hogy minek az elszalasztott lehetősége egész pontosan, arra az első rész 100 perce alatt nem jöttem rá: realitynek, teljesítménytúrának, vetélkedőnek, tévéműsornak annyira kevés, hogy a nézése közben a saját jegyzeteimet olvastam vissza, hogy szórakoztassam magam. Sajnos a jegyzeteim sem voltak szórakoztatóak, mert mindegyik erről a műsorról szólt.

A Totemnek van egy világa, amit az első rész előtt átnyálaztam, és ezzel talán meg is nyerte a fejemben folytatott harcot a legfeleslegesebb dologért, amit valaha megjegyeztem: létezik Magyarországon négy kristály, a tűz, víz, levegő, és a föld kristályai, amik mind valami rejtélyes, mitikus lény birtokában vannak. Vagy csak úgy a Bakonyban. Ezeket a háttértörténeteket mind el lehet olvasni a műsornak dedikált oldalon, elég annyit elmondani, hogy ha mindent jól értettem, a víz kristálya a pokolban van, a föld kristálya Savanyú Jóskánál, a legendás betyárnál, a levegő kristálya meg talán a kapzsi embereknél, akik átvertek egy óriást, aki annyira elszégyellte magát ettől, hogy létrehozta a Balatont.

A farkasok csapata – Fotó: TV2 Sajtószoba
A farkasok csapata – Fotó: TV2 Sajtószoba

Nagyon várom, hogy Szőke Zoltán szembenézzen Savanyú Jóska szellemével, de amennyit ebből a műsorból láttam, valószínűleg ez a rész annyiból fog állni, hogy egy csomó Quechua-szponzorált ember rohangál fejvesztve egy turista-útvonalon, miközben kosztümös akciófilmekhez illő, dörgedelmes aláfestő zene szól.

A Totem lényege a következő: van két, egyenként 7-7 tagú csapat, a Szarvasok és a Farkasok. Ezek a csapatok egymás ellenségei, bár a műsor eddigi egyetlen összecsapása után pacsiztak, szóval nem tudom, hogy lesz ebből egészséges versenyszellem. A csapatokban olyan emberek szerepelnek többek között, mint a csatornát váltott Szőke Zoltán, az egykori realitys Leó, Völgyesi Gabi, vagy Varga Viktor.

A Totem azzal kezdődik, hogy Varga és Szőke sétálnak az erdőben, találnak egy papírt, majd az egyik elindul egy úton, a másik egy másikon, és addig rohangálnak az erdőben, amíg meg nem találják a csapattagjaikat szemfedőkkel, egy fához kötve. Nagyon szeretnék választ kapni a kérdésre, hogy például ki és miért kötözte ki Hamvai PG-t egy fához, és őt látva miért gondoljuk azt, hogy szeretnénk magunk mellett tudni, de a kristályos agymenés után ezzel a Totem annyira nem foglalkozik. Miután összeálltak a csapatok, és a tagok mondanak pár szót magukról, a már említett Hamvai PG például azt, hogy ő élményvadásznak tartja magát, a neve alatti felirat szerint Varga Viktor pedig polihisztornak. Megy a rohanás tovább addig, amíg meg nem találják az instruktoraikat.

Az instruktorok nem híres emberek, de biztos vagyok benne, hogy a magyar bulvársajtónak köszönhetően nemsokára azok lesznek. A farkasokat vezető, exkommandós Varga Ferenc kap egy kis magánszámot: derékig egy zavaros vízben állva úgy görnyed, hogy az ember nem tudja, pszichózis alatt van, vagy éppen eltévedt valami balatoni white partyról. A válasz egyik sem, épp egy halat fog ki puszta kézzel, amit aztán ki is dob képen kívülre, mint valami elhasznált tárgyat. Varga amúgy tök jó karakter, impozánsan néz ki, a karja olyan vastag, mintha két másik emberé összeforrt volna, és képes tiszta hülyeségeket mondani faarccal.

A másik csapat instruktora Novák Zalán, akiről nem egészen derül ki, hogy micsoda, csak az, hogy 28 éves, mert azt többször elmondja. Teljes mértékben kereskedelmi tévés szempontok alapján Novák karaktere egy leeresztett lufi, ezt a készítők is érezhették, amikor őt nem éppen Gollamkodás közben mutatták be, hanem csak álldogál egy sziklán. Novák többször is emlegeti, hogy fiatal kora ellenére mennyi tapasztalat áll mögötte. Az a sok tapasztalatot megkérdőjelezi, hogy később fejbe vágja egy lezuhanó faág. A kamerának mondott szövegeinél látszik, hogy az ujja valamikor megsérül, sajnos nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy megvágta magát egy papírlappal.

A Totem első fele ebből a rohangálásból áll, amit a gyártó megpróbált a lehető legjobban úgy beállítani, mintha egy veszélyes akadálypálya lenne, GoPro-kamerákkal készült felvételekkel, a már dörgedelmes zenékkel, illetve olyanokkal, hogy az instruktorok olyanokat kiabálnak, hogy „óvatosan”, vagy „alatta megyünk át”, amikor a csapat olyan fatörzshöz ér, amire ember nem gondolná, hogy átmászik felette. Akciódúsnak tűnik, de nem az, ha lefejtünk mindent róla, akkor csak egy gyanúsan tiszta ruhákban mozgó, és tökéletes sminket villantó csapatot látunk, akik az erdőben kirándulnak. Mint egy osztálykiránduláson.

A szarvasok csapata – Fotó: TV2 Sajtószoba
A szarvasok csapata – Fotó: TV2 Sajtószoba

Az osztálykirándulás gondolatától akkor sem lehet szabadulni, amikor elérkezünk a Totem első megmérettetéséhez: az íjpárbajhoz, aminek az ismertetéséhez Ördög Nórának el kell mennie egyik helyszínről egy másikra, hogy aztán elmondja, hogy célba kell lőni. Itt ülök Magyarország egyik legnagyobb országos csatornáját nézve, főműsoridőben, a vadul behájpolt műsoruk előtt, és azt nézem, hogy emberek íjjal célba lőnek. Nincsen benne semmi csavar vagy trükk, felhúzzák az íjat, kilövik, az beérkezik a célba, és a találattól függően kapnak pontot. Még grafika sincsen, Ördög Nóra mindig mondja, hogy melyik mennyi pontot ért. Három forduló van, a harmadik előtt reklámblokk jött, ahol megtudtam egy társadalmi célú hirdetésből, hogy egy bosszúpornóval elítélt brüsszeli politikus támadást indított Magyarország ellen, illetve Európában transzvesztiták vannak óvodákban. Ez volt az egyetlen pillanat a Totem alatt, amire felkaptam a fejem.

Azt mindig megértem, ha egy reality első része hervatag, hiszen még nem alakult ki semmi, nincsenek szövetséges, emberek nem utálják egymást, nem volt idő arra, hogy egyáltalán érzelmek legyen. A Totemben folyamatosan erőltetik, hogy minden egyes eseményről mondják el a versenyzők a véleményeiket, de ezek megmaradnak semmitmondó frázisoknak. Mi az istent tudna bárki mondani arról, ami alig történik? Hamvai PG, a büszke élményvadász legalább annyira képes, hogy elmondja: megijedt, amikor megtudta, hogy íjazni kell. Én is megijedtem volna, ha tudtam volna, ez következik hosszú-hosszú perceken át.

Az íjazást a farkasok nyerik, a tét annyi, hogy ők tovább alhatnak. És hogy hol alszanak a csapatok? Külön-külön egy hétfős jurtában, ami úgy van berendezve, mint egy kalandpark szabadulószobája. Az instruktorok valami miatt együtt alszanak, ezt nem teljesen értem, ha már egyszer ellenfelek, de hátha van itt egy triplacsavar elrejtve. A versenyzők táborának koordinátáit többször is kiírják a műsorban, fura módon nem a gyenesdiási kőbányát adják ki, ahol egyértelműen forgatták, hanem egy gyenesdiási utcasarkot.

A szálláshoz érve a Totem az addigi totyogó tempóját is úgy lefékezi, hogy szinte megszűnik szórakoztató műsor lenni. „Gyerekek, ez nagyon komoly” – mondja az egyik szereplő a szállásokat meglátva. „Mintha Arizonában lennénk” – mondja egy másik meglátva a kőbányát. A hétfős közös alvás témája az osztálykirándulások rihi-röhizését hozza vissza, vannak illedelmes viccek fingással, Varga Viktor pedig mindenkit úgy kelt a sátorában, hogy egy hang drumon zenél. Arra nem kapunk magyarázatot, hogy a hangszer az ott volt nála, vagy hozta magával az erdőben, esetleg az ágy alatt találta, mindenesetre egy különleges pokoli ébresztés lehet az, amikor az ember rádöbben, hogy nem elég, hogy egy kereskedelmi tévés reality második napjára ébredt, de ráadásul Varga Viktor zenél neki.

A műsor egyértelműen legszimpatikusabb figurája Krausz Gábor séf, aki őszintén el is mondja a kamerának, hogy ő arra gondolt, inkább szeretne hazamenni, mint az egész bohóckodást csinálni, különben is, ő fél mindentől, ami a városon kívül van. Busa Pista pedig jön a pisilős sztorijával. Képzeljük el, hogy egy reggel egy haverunk első sztorija az előző estéről az, hogy nagyon kellett pisilnie, de esett az eső, de azért kiment. Nem mondanám, hogy onnantól csüngenék a szavain.

A műsorvezető, Ördög Nóra – Fotó: TV2 Sajtószoba
A műsorvezető, Ördög Nóra – Fotó: TV2 Sajtószoba

Ahogy azt sem mondanám, hogy teljesen képben lennék a műsor szabályaival, hiába próbálja lépten nyomon Ördög Nóra elmondani, sokszor olyan inzertekben, amiket mintha szélviharokban vettek volna fel. Az egyik csapatnak korábban kellett kelnie, ezért korábban kezdhetett el egy feladatot. Amit majd két órával később a másik csapat is elkezd. A feladat egyébként az, hogy meg kell találni egy ládát az erdőben, vagy egy kristályt, vagy a jó isten tudja, micsodát, a lényeg az, hogy egy adott pillanatban egy nagy száraz ág ráesik Novák Zalán fejére (cseles előrejelzés volt korábban, hogy elhangzik tőle egy rohangálás közben, hogy „vigyázz, bot!”), Hamvai PG idegileg összeomlik, hogy ő nem ezért jött, és a résznek vége. Mi ez az egész?

Nem tudom megmagyarázni. Egy akadálypályás, híres emberes, agresszív realitynek abszolút lenne helye a tévében, még a gyogyós mitológia is elfér, csak legyen szórakoztató. A Totem első része alapján arra esély sincsen, hogy majd eljön az a pillanat, hogy Varga Viktort baltával kergetik, hogy Szőke Zoltán ordítozzon valakivel, amiért mellélövi a nyilat. A másfél órás első rész alapján nemhogy ordítozás, de még konfliktus sem lesz. Ha nincs konfliktus, akkor hol a dráma? Ha nincs dráma, akkor hol az izgalom? Ha nincs izgalom, akkor miért van a Totem?

A Totem első része augusztus 22-én ment a TV2-n. Visszanézhető a TV2Play oldalán, az új részek minden hétköznap mennek a tévében.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!