Évtizedeken át videózta magát Val Kilmer, most film lett belőle

2021. július 11. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

A világpremierje az idei cannes-i filmfesztiválon van, de a szélesebb közönség nemsokára, augusztus 6-tól láthatja az Amazon streamingszolgáltatásán a Val című dokumentumfilmet, ami Val Kilmer amerikai színész karrierjét mutatja be.

Ami azért olyan érdekes, mert Kilmer nagyon korán, még a nyolcvanas évek elején beszerzett magának egy videókamerát, amivel rögzítette saját magát, a színésztársait, és a forgatásokat is, amiken részt vett. És ha képben vagyunk Kilmer karrierjével (csak pár film: Top Gun, Mindörökké Batman, The Doors), akkor már el is képzelhetjük, milyen emberekről lehetnek páratlan felvételei.

800 órányi anyagból lehetett válogatni, és a rendezők szerint az ezredfordulóra annyira elszabadult a kamerázási vágya, hogy a Vörös bolygó című sci-fi forgatásán egy saját stábja volt, akik a színésszel együtt 200 órányi anyagot forgattak.

A Val előzetesében megjelenik a szomorú jelen is, Val Kilmert évekkel ezelőtt torokrákkal diagnosztizálták, és habár gyógyulóban van, csak segítséggel képes beszélni. A betegsége a filmekben is megjelent, a Hóember című thrillerben már csontsoványan jelent meg, a szövegét utószinkronizálták. A Valban sem ő mondja a narrációt, hanem a fia, Jack Kilmer.

A Val ötlete egészen 2014-ben indult. A film egyik rendezője, Leo Scott egy olyan rövidfilm vágója volt, amiben a színész is szerepelt. Scottot lenyűgözte a színész alakítása, és felvette vele a kapcsolatot. Összehaverkodtak, és Scott nemsokára már Kilmer one-man-showján dolgozott, amiben a színész Mark Twaint játssza. Kilmer álma volt, hogy ebből az előadásból filmet rendezzen, de a betegsége miatt ez teljesen meghiúsult. Scott viszont időközben segített neki bedigitalizálni a felvételeit, egy másik vágóval, Ting Poo-val együtt pedig nekiláttak, hogy filmet formáljanak belőlük.

A Val előzetese:

(Indiewire)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!