Megnyílt a kraftsörösök Mekkája, a kőbányai Monyo Land

2021. június 19. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azt valószínűleg ma már nem igazán kell külön magyarázni, hogy Magyarországon évek óta hatalmas trendje van a kézműves és kisüzemi söröknek. Az viszont teljesen új, hogy egy alig hét éve indult kisüzemi sörmárka nem csak a régió egyik legmodernebb sörfőzdéjét építi, hanem egy szabadtéri koncerthelyszínt is mellé. Ez a Monyo Land, egy kifejezetten bátor vállalkozás, amely most pénteken nyílt meg hivatalosan.

A helyszínre érve valószínűleg teljes joggal teszi fel magának az ember a kérdést:

Ki tervez szórakozóhelyet a gyorsforgalmi út mellé?

A Monyo Landről sok mindent el lehet mondani elsőre, de azt nem, hogy igazán frekventált helyen lenne. A Gyömrői út mellett egy ipari területen található, ahol már épül a Monyo hatalmas sörfőzdéje is. Ennek az udvara gyakorlatilag a Monyo Land, ami ránézésre olyan, mintha egy miniatűr Budapest Park lenne. Egy nagy színpad, több hosszú bárpult, lelátók, illetve asztalok és székek vannak a kissé ingerszegény betonteknőben. Elsőre egészen lehetetlennek tűnik, hogy pont itt egy ennyire korszerű infrastruktúrával rendelkező helyet nyissanak meg.

Persze úgy már érthető, hogy a Monyónak alapvetően elég nagy tervei vannak. Magyar szinten és regionálisan is terjeszkedni akarnak a márkával, amelynek tökéletes reklám, hogy hétvégente akár 1500 emberes koncerteket is lehet tartani olyan fellépőkkel, mint a Bohemian Betyars, az Elefánt, Dé:Nash vagy éppen a megnyitón játszó Middlemist Red. Az egyetlen komolyabb kritika talán az, hogy a helyszín a jelenlegi állapotában rettenetesen steril, túl sok a beton és túl kevés zöld, bár a szervezők szerint ezügyben is lesznek majd változások a jövőben.

Ugyanis amikor elkészül a sörfőzde, akkor a laikusoknak is minden értelmet nyer. Lesznek vezetett túrák, ahol megmutatják, hogyan készül a Monyo sör, a főzdében lesz egy kocsma, ahonnan rálátni a munkálatokra, de még egy pékség is elfér majd az épületben. Ezután pedig nem olyan nehéz összerakni, hogy a Monyo Land a jövőben gyakorlatilag egy egésznapos programot is jelenthet majd. Sörfőzdetúra és kóstolás, aztán pedig koncertek.

Ami nagyon érdekes a Monyo Land esetében, hogy itt van most valószínűleg az egész ország legnagyobb csapoltsör-választéka, amit egy szórakozóhelyen találni lehet. Tízféle Monyo-sört csapolnak a pultnál (ahogy egy kraftsörös kollégánk fogalmazott, ezek a sztenderd monyós sörök) az árban legkedvezőbb pilsnertől a bécsi búzán át a dupla ipáig. Ehhez hasonló választék itthon csak a kifejezetten kraftsörös kiskocsmákban található, és az elején egészen szokatlan volt a 300 forintos repohárral a kezemben kitalálni, hogy egyáltalán milyen sört akarok inni, hiszen hozzászoktam, hogy ekkora helyeken csapon van egy nagyüzemi sör, valami kicsit drágább plusz esetleg egy meggy vagy búza, és ennyi. Itt meg csak pislogok, hogy akkor Dead Rabbit vagy Bipolar Bear legyen. Végül a Fat Cat lett a nyerő hosszútávon.

Arról lehet vitatkozni, hogy igaza volt-e Anthony Bourdain mesterszakácsnak arról, hogy a kraftsörök körül kialakult kultúra éppen a sörfogyasztás értelmét veszi el – részemről teljesen új és izgalmas élmény, hogy egy koncerten nem ugyanazt az unalmas nagyüzemi sört veszem túlárazottan, hanem akár próbálgathatom is, hogy éppen melyik tetszik a legjobban, melyiknél fogok kikötni végül. A szervezők szerint az alap tízféle sör mellett más sörkülönlegességek is csapra kerülnek majd limitált ideig, tehát aki a haverokkal ülve akar vitatkozni arról, hogy az APA vagy az IPA a jobb, és melyik sörnek mennyire van citrusos beütése, azok is bőven megtalálják a számításaikat.

A négydecis korsó ára 690 forinttól 1290 forintig terjed fajtától függően, illetve egyszer ki kell váltani egy 300 forintos repoharat is. A helyszínen nem lehet készpénzzel fizetni, hanem a Szigetről vagy a Budapest Parkról ismerős hellopay rendszer megy , cserébe akkora a választék még borokból és rövidekből is, hogy tényleg elcseszett nagy sznobnak kell ahhoz lenni, hogy az ember ne tudja megtalálni a magának való italt. Emellett van konyha is, a mártogatós sörkocsolya 1600 forinttól kezdődik, egy sajtburger 2200, de BBQ tálat is lehet találni 4500-ért. Míg a sörök ára egyáltalán nem kirívóan magas – pláne nem kraftsörök esetében –, addig az ételeknél azért kérdés, hogy a koncertekre járó, tipikusan fiatalabb közönség pénztárcájának az ételválaszték mennyire felel meg.

Fotó: Bődey János
Fotó: Bődey János

Abban viszont biztos vagyok, hogy van igény ilyen szórakozóhelyre. Találkoztam olyanokkal, akik kifejezetten azért jöttek el bulizni a Monyóba, mert „itt végre nem kell Heinekent inni”, vagyis végre van egy hely, a sörfogyasztásra igényesebb közönségnek nem kell valami pici kraftsörös kocsmában cuppogni egy savanyúbb sörön, és ugyanúgy tudnak bulizni és koncertet nézni, mintha egy fesztiválon vagy egy nagyobb szórakozóhelyen lennének.

Az egyetlen kérdés tényleg az, hogy mennyire tud bekerülni majd a Monyo Land a főváros éjszakai életének vérkeringésébe, mert a helyszín megközelíthetőség szempontjából azért nem a legpraktikusabb. A szervezők ugyan elérték, hogy kitolják a Mol Limo határát egészen a Monyóig, illetve direkt buszjáratokat is indítanak a közönségnek a Blaha Lujza térről. A Google Maps szerint azonban a város közepéről akár 50-70 percig is eltarthat, amíg az ember eljut oda tömegközlekedéssel, és legalább egyszer biztosan át kell szállni. Sokaktól hallottam, hogy a legegyszerűbb megoldás vonattal menni a Nyugatitól, ahonnan alig 10-15 perc a kőbányai állomás, onnan pedig már csak pár perc gyalog a helyszín. Aki viszont taxival jönne-menne a belvárosból, vagy pláne a város túlsó feléről, annak érdemes felkészülni lelkileg, Bolttal a Monyóból a Deák térre 4000 forint körüli összegre kell számítani a fuvarért.

A Monyo Landre augusztus végéig le vannak már kötve a koncertek, és azt is jó látni, hogy a szervezők alapvetően nem lakossági diszkóban vagy retrópartykban gondolkodnak, hanem kifejezetten élőzenei koncertekben. Az elmúlt években egyre csökkent az élőzenére alkalmas nagyobb szórakozóhelyek száma, már csak ezért is üdvözítő a Monyo Land megjelenése a piacon. Azt meg majd az idő eldönti, hogy az emberek hajlandóak lesznek-e kicsit utazni, hogy nyugodtan szórakozhassanak olyan sörválaszték mellett, amelyhez fogható itthon máshol nincs, vagy annyira véglegesen belvároscentrikus lett a budapesti éjszakai élet, hogy már nehezen lehet rávenni az embereket arra, hogy hajlandóak legyenek kimerészkedni a Nagykörúton túlra.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!