Sinéad O'Connor nem vonul vissza

2021. június 8. – 22:03

frissítve

Sinéad O'Connor nem vonul vissza
Sinéad O'Connor egy koncerten Olaszországban 2020 januárjában – Fotó: Mairo Cinquetti / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Pár nappal azután, hogy Sinéad O'Connor ír énekesnő bejelentette, visszavonul, a 2022-es albuma lesz az utolsó, addig pedig sem koncertezni, sem a sajtónak nyilatkozni nem fog, újabb bejelentést tett, és visszavonta az egészet.

A hírek szerint a visszavonulása miatt többek között az állt, hogy egy BBC-interjú közben idéztek neki egy kritikából, amit a Rememberings című önéletrajzáról írtak. A Telegraph kritikájában úgy hivatkoztak rá, mint „a bolond asszony a popzene padlásán”, a BBC műsorvezetője pedig megkérte az énekesnőt, hogy reagáljon erre a mondatra. A reakciója az volt, hogy három nappal később bejelentette, hogy visszavonul.

A visszavonulásakor azt is kifogásolta a Twitterén, ahogy a brit sajtó bánt vele, és arra kérte többek között a BBC-t és a Guardiant, hogy vegyenek példát az amerikai sajtóról, ahol megfogadták az énekesnő kéréseit, és a könyve sajtóturnéján nem kérdezték a keményebb témákról.

„A legnagyobb félreértés Sinéad O'Connorral szemben, hogy egy amazon. Nem vagyok az. 162 centis, érzékeny nő vagyok, aki nagyon törékeny. Amikor emberek kinevetnek, érvénytelenítenek vagy tiszteletül bánnak velem, vagy bántanak azért, mert barbár testi és szexuális bántalmazás hosszú távú hatásaitól szenvedek, minden alkalommal, amikor lemezt kell eladnom, vagy mint ebben az esetben, egy könyvet, az triggerel” – írta.

Az énekesnő menedzsere elmondta a Spinnek, hogy visszatért Sinéad hite önmagában és a zenéje értékében.

O'Connor a visszavonulásakor azt írta, hogy a döntés egyáltalán nem szomorú, inkább megdöbbentően csodás hír, „egy bölcs harcos tudja, hogy mikor kell visszavonulnia”. Hozzátette, hogy egy negyvenéves út végéhez ért, itt az ideje, hogy feltegye a lábát, és más álmokat valósítson meg.

O'Connor bocsánatot kért azoktól a koncertszervezőktől, akiknek gondot okozhat, hogy lemondja a fellépéseit. Elmondta, hogy a döntés mögött az áll, hogy amikor írta az idén megjelent, Rememberings című önéletrajzát, rájött, hogy a saját főnöke, és nem akar engedélyt kérni a férfiaktól arra, hogy mikor jelentheti be ezt a hírt. Egy rajongó kérdésére elmondta, hogy el fognak maradni azok a koncertek is, amiket eredetileg 2020-ban tartott volna, de a vírus miatt egy évvel későbbre csúsztattak, ezeknek a sorsa még bizonytalan.

Az ír énekesnő legismertebb dala az eredetileg Prince által írt, 1990-es Nothing Compares 2 U, de azóta folyamatosan aktív. A 2010-es években öngyilkossági kísérlete miatt került a hírekbe, majd azzal, hogy felvette az iszlám vallást. 2019-ben Budapesten is adott koncertet az Akvárium Klubban.

(The Guardian, Spin)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!