Hatalmasat futott Rejtő Jenő dedikált könyve az árverésen

2021. június 4. – 19:58

frissítve

Hatalmasat futott Rejtő Jenő dedikált könyve az árverésen
Rejtő Jenő dedikációja az ismeretlen Haumann Mikinek Forrás: Központi Antikvárium

Másolás

Vágólapra másolva

A 800 ezer forintos kikiáltási ártól indulva 7,5 millió forinton állt meg Rejtő Jenő második ismert dedikált kötete a Központi Antikvárium pénteki árverésén. Ilyen áron 20. századi magyar dedikációt még sosem ütöttek le. A Központi Antikvárium szakmai vezetője, Bálinger Béla ehhez hasonlót csak egyet tudott felidézni: „Egyetlennek Mik” – ezt 1932-ben írta Radnóti Miklós akkor még menyasszonyának, későbbi feleségének, Gyarmati Fanninak a Szegedi Kis Kalendáriumba. 2014-ben az a könyv hétmillió forintért kelt el.

Rejtő dedikációjának magas értékét az is magyarázza, hogy a szórakoztató irodalom egyik legnagyobb alakja, bár rengeteg könyvet írt, nagyon keveset írt alá – vagy legalábbis azokból szinte semmi sem maradt meg. A pénteki aukción nagyot futott könyv előtt csak a Petőfi Irodalmi Múzeumban őriztek egy Rejtő által dedikált könyvet.

A Piszkos Fred közbelép – Fülig Jimmy őszinte sajnálatára című, egypengős sorozatban kiadott P. Howard-kötetbe azt írta a szerző 1941. július 24-én:

Dr. Haumann Mikinek azon tiszteletteljes emlékeztetéssel, hogy elolvas. Híve, Rejtő Jenő

– sokat tehet az aláírás történetéhez, ha sikerül kideríteni, ki is volt dr. Haumann Miklós, egyelőre azonban az 1943 elején a Don-kanyarban munkaszolgálatosként, mindössze 38 évesen meghalt Rejtő életútjából semmi közelebbit nem tudni a címzettről.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!