Röhögve trollkodta szét saját meccsét a világ legjobb sakkozója

2021. március 17. – 20:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul szórakoztató pillanatokat élhettek át azok, akik megnézték a világ legjobb sakkozójának számító Magnus Carlsen és Nakamura Hikaru partiját a a Meltwater Champions sakktornán. A norvég nagymester a teljesen értelmetlen megnyitással kezdte a mérkőzést, amerikai ellenfele pedig vette is a lapot, és röhögve reagált ugyanezzel a lépésre, miközben a partit kommentáló Lékó Péter csak kereste a szavakat – írja a 444.

Carlsen az ún. bongcloud megnyitáshoz nyúlt, ahol előbb a király előtt álló gyalogot tolta előre, majd a királyát. Ennek a megnyitásnak az értelme az, hogy nincs értelme – lehetetlenné teszi a sáncolást, teljesen kiszolgáltatott helyzetbe hozza a királyt, és elvágja az átlókat a vezér és az egyik futó elől is. A nevét is az értelmetlensége miatt kapta, azért bongcloud, mert ilyen hülyeséget csak az lép, aki előtte betépett (egy bong segítségével, ugye).

Mivel a meccsnek tétje már nem igazán volt – mindkét sakkozó továbbjutott már a tornán – Nakamura rögtön vette is a lapot, és miután sikerült abbahagynia a röhögést, leutánozta Carlsen lépését. Ezt már a norvég sem bírta ki fapofával, és a két sakkozó jót röhögcsélt egymáson, míg fel-le tologatták a királyukat, hogy remivel végződjön a játszma. Ebben a helyzetben amúgy külön aktualitása is volt a bongcloudnak, Nakamura ugyanis többször is használta már ezt éles helyzetben, és egy ilyen partit meg is nyert.

A partit egyébként az utóbbi években felkapott kommentátorrá avanzsált magyar sakkozó, Lékó Péter kommentálta, aki elsőre nem igazán tudott mit kezdeni a helyzettel. Később aztán azért magára talált, és elmondta, hogy legalább nem megint egy berlini védelemből alakult ki döntetlen, ahogy az már többször is megtörtént a tornán. Azt is hozzátette, hogy lehetőleg senki ne próbálja ki otthon a bongcloudot.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!