Reviczky Gábor: A Fidesz nem jobboldali párt

2021. február 19. – 23:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott Veiszer Alindának Reviczky Gábor színész, aki többek között elmondja a véleményét az SZFE-sztrájkról, Eszenyi Enikőről, illetve mesél a saját családjának történetéről.

Reviczky elmondta, hogy „színész szempontjából” nem érti az SZFE-sztrájkot, mert sosem fognak olyan helyzetbe kerülni, hogy ők diktálhatnak majd.

Ha az országban egy törvény határozza meg, hogy az összes egyetemet alapítványi úton működtetik, akkor miért maradna ki a Színház- és Filmművészeti?

– mondja.

Reviczky elmondja, hogy nem menne az SZFE-re, mert nem szeret tanítani, de nem is hívták. Szerinte színészetet nem is lehet tanítani. „Ha elhívnak egy felvételire, én nem hibázok, mert én látom az auráját” – mondja a színész. Veiszer megkérdezi, hogy hívták-e 2015-ben tanítani, Reviczky meglepődik, hogy nem is tudna menni, nyelvvizsgát kellene tennie, adjunktusnak kellene lennie ahhoz.

Amikor Veiszer felhozza megint a politikát, Reviczky kifejti, hogy szerinte a Fidesz nem jobboldali, mert „ennyi szociális intézkedést szocialista kormány még nem hozott”, inkább nevezné a pártot nemzeti oldalinak. A színész bevallja, hogy direkt mondta az önkormányzati választások előtt, hogy az ellenzék győzelmével el fogják venni az ő önkormányzati lakását Budapest IX. kerületében. Szerinte ő csak bedobta, hogy milyen lesz erre a reakció. Baranyi Krisztina nem vette el Reviczky Gábor lakását.

„Minden rendezőben benne van az, hogy csinosabb fiatal nőkkel kikezd, maga mellé ülteti rendezés közben őket, hogy nézze, hogy rendez” – mondta a Marton László-botrányról. (Marton László színházrendezőt szexuális zaklatással vádolták meg 2017-ben. 2019-ben halt meg.) Reviczky személy szerint sok hasonló sztorit tudna csak a Vígszínházból is. Vele soha nem kiabált Eszenyi Enikő, szerinte azért, mert Eszenyi többek között miatta lett színész, miután látta a hetvenes években Claudiusként a Hamletben. Pedig elmondása szerint mindenkivel, például Kern Andrással is kiabált, főleg akkor, amikor közeledett a premier.

Reviczky sztorizik arról is az interjúban, hogy miért nincs beszélőviszonyban Zsámbéki Gáborral, miért akart vidékre menni Ascher Tamás színházába, és hogy másfélszer erősebb a csontozata, egyszer átment rajta egy autó, és semmi baja nem lett. A színész az interjú végén elmesél egy Rákosi-ellenes viccet, illetve beszél arról, hogy milyen volt megélni, hogy 13 éves volt, amikor édesanyja öngyilkos lett.

Aki a csaknem egyórás interjút végignézné, az megteheti ezt Veiszer Alinda Patreon-oldalán egy jelképes összegért.