Kanye West elnöki ambíciója tehette tönkre a házasságát Kim Kardashiannel

2021. január 6. – 17:06

frissítve

Kanye West elnöki ambíciója tehette tönkre a házasságát Kim Kardashiannel
Kanye West és Kim Kardashian Párizsban 2020 márciusában – Fotó: Marc Piasecki / GC Images / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Válik az elmúlt évek egyik legnagyobb celebpárja, Kim Kardashian és Kanye West. A rapper és az influenszer házassága a kapcsolatuk kezdete óta az újságok címlapján szerepel, és sokáig úgy tűnt, hogy a két szupersztár között még úgy is harmonikus a kapcsolat, hogy elég komolyan belekeveredtek az amerikai belpolitikába. Amerikai sajtóinformációk szerint pont ez lehetett az a fordulópont, ahol elege lett Kardashiannak férje teljesen kiszámíthatatlan viselkedéséből.

Kanye West és Kim Kardashian 2012-ben kezdtek el randizni egymással, és onnantól kezdve egyértelműen Amerika legnagyobb sztárpárja lettek. West hosszú évek óta az egyik legfelkapottabb, legsikeresebb rapper, akinek az új zenéit úgy várják a rajongók és a zeneőrültek, mint a messiást. Kardashian pedig az egyik úttörője volt a „nem csinálok semmit, de gazdag és szép vagyok” típusú influenszerkultúrának, és az évek során lenézett trófeafeleségből és realitysztárból nem csak felnőtt West mellé, de népszerűségben sok szempontból meg is előzte. Bár ehhez az is kellett, hogy a komplett Kardashian-klán Amerika kedvenc celebcsaládjává váljon. Ahogy az a sztároknál sokszor lenni szokott, a randizást villámgyorsan követte a gyerekvállalás és a házasság. 2013-ban hatalmas sajtóérdeklődés közepette megszületett első gyerekük, North, egy évvel később össze is házasodtak, majd azóta született még három gyerekük, Saint, Chicago és Psalm.

Kettőjük házassága azért is volt szimbolikus, mert a két híresség egészen más közegből indulva, másképpen szerzett magának hírnevet. West a 21. századi amerikai hiphop és popzene egyik legmeghatározóbb alakja, aki értelmiségi szülők (apja fotóriporter, édesanyja egyetemi tanár) gyerekeként nőtt fel Chicago kertvárosi részén. Ezzel szemben Kardashian annak a Rob Kardashiannek a lánya, aki O.J. Simpson hírhedt gyilkossági ügyénél volt a vádlott védőügyvédje, és alapozta meg ezzel egy életre jogi karrierjét. Kardashian voltaképpen Paris Hilton hagyatékát folytatva lett közszereplő:

egy gazdag és csinos nő, aki azért híres, mert gazdag és csinos.

Aztán 2007-ben elindult, és eszelősen népszerű lett a Keeping Up With The Kardashians c. valóságshow, illetve kikerült az internetre Kim házi pornóvideója egy Ray J. nevű férfival, és onnantól kezdve nem csak ő, de az összes rokona is hatalmas celeb lett Amerikában.

A pár egy NBA meccsen 2012-ben
A pár egy NBA meccsen 2012-ben

Kardashian és West karrierje tehát fej-fej mellett haladt éveken át. Amíg Kardashian milliárdokat csinált azzal, hogy az élete minden momentumát (pontosabban minden pillanatának tökéletesre sminkelt, beállított, megrendezett, koreografált változatát) publikálta az interneten, addig West generációja egyik legmeghatározóbb előadójává vált az olyan albumokkal, mint a Yeezus vagy a Life of Pablo. Később már nem nagyon tudta tartani a szintet az olyan lemezein, mint a Ye vagy a vasárnapi istentiszteletek által inspirált Jesus Is King. Sokatmondó, hogy West eddig 21 Grammy-díjat kapott, de a 2013-as házassága óta csak jelölésekre futotta neki, díjra egyetlen egyre sem. Pedig már az esküvő évében kijöttek egy közös videóklippel, amelyben Kanye gyakorlatilag szerelmet vall Kimnek.

A páros a 2016-ban kezdődő Trump-kormányzás idején hirtelen elkezdett belefolyni az amerikai belpolitikába, méghozzá Donald Trump oldalán. West és Kardashian a most leváltott amerikai elnökkel hatalmas sajtófigyelem mellett találkoztak, Kanye teljes mellszélességgel kiállt Trump mellett, és gyakran fotózkodott az elnök védjegyévé váló piros MAGA-sapkában. Míg Kardashian esetében nem volt túl meglepő, hogy felbukkan Trump mellett, addig Westnek ezzel sikerült elidegenítenie a rajongói komoly részét. Trump ugyanis enyhén szólva nem a legnépszerűbb figura sem az amerikai szórakoztatóiparban, sem az amerikai feketék körében, különösen a hiphop-közösségen belül. Nem sokat segített a megítélésén az sem, hogy az elnöksége alatt sehogy sem akarta elítélni a fehér faji felsőbbrendűséget hirdető szervezeteket. Egyértelműen a rendőrök mellett foglalt állást az elmúlt évek számos olyan gyilkossági ügyével kapcsolatban, ahol fehér rendőrök öltek meg különösebb indok nélkül feketéket.

West azonban évek óta képes egészen furcsa megnyilvánulásokra, és a 2010-es évek második felében sok esetben durván elvetette a sulykot. Több tucat olyan esetet lehetne felsorolni, amikor egészen random hülyeségeket csinált, de a legkomolyabb felháborodás azt követte, hogy miután ország-világ előtt lepacsizott Donald Trumppal, képes volt idézőjelbe tenni 400 év amerikai történelmet egy egészen zavaros nyilatkozatával, aminek nagyjából az volt a mondanivalója, hogy a feketék maguk választották a rabszolgasorsot. Mindezt egy napon azzal a bejelentésével, hogy súlyos mentális problémákkal, konkrétan bipoláris személyiségzavarral küzd. A gond csak az, hogy Kanye megmagyarázhatatlan akciói után a közvélemény arra is gondolhatott, hogy ez csak kamu duma, amivel West a felelősségét próbálja hárítani a tettei és mondatai után.

A TMZ és más amerikai bulvárlapok úgy tudják, éppen ez a két dolog tett be végleg a kapcsolatuknak Kardashiannel: a West mentális betegségével járó következmények és az amerikai elnöki ambíciói.

Az amerikai bulvároldal úgy tudja, hogy a pár már 2020 második felétől kezdve külön élt, és ugyan Kardashian régóta fontolgatta a válást, West mentális állapotára való tekintettel próbálta meggyőzni magát, hogy esélyt adjon a kapcsolatnak, amiből négy gyerekük is született. A Pagesix azt is észrevette, hogy Kardashian jó ideje nem hordja a jegygyűrűjét.

2020 márciusában egy párizsi divatbemutatón – Fotó: Pierre Suu / Getty Images
2020 márciusában egy párizsi divatbemutatón – Fotó: Pierre Suu / Getty Images

A hírek szerint Kardashian megelégelte azt, hogy West feleségeként és családszerető emberként olyan dolgokba kell beleállnia, amiket magától nem tenne. A Trumppal való 2016-os találkozójukat sok helyen egyszerű PR-húzásként értékeltek, pedig elvileg ennél sokkal többről volt szó. Amerikában évtizedek óta fontos téma a börtönreform, az amerikai büntetési rendszer feltűnően igazságtalan a kisebbségekkel, főleg a feketékkel. A pár a lehetséges börtönreform miatt kezdett el Trumppal kokettálni, de 2021-ből visszanézve elég valószínű, hogy nem ugyanaz volt kettőjük célja. Kanye a Trumppal való kapcsolatát arra használta fel, hogy egészen banális hülyeségekkel kiabálja tele az internetet és a sajtót, hogy aztán bejelentse, hogy elindul a 2020-as elnökválasztáson. Ez különösen annak tekintetében bizonyult rettenetes húzásnak, hogy Trump miatt egyébként is évek óta hiszterizált állapotban volt az amerikai politikai és közbeszéd, egy közismerten flúgos rapper elnöki indulása pedig csak megerősíthette az embereket abban, hogy az amerikai politika és elnökválasztás egy hatalmas, tragikomikus vicc, ahol, ha kellően hangosan mondod a baromságaidat, a végén még elnök is lehet belőled. Kanye Trump mellett ezt gyorsan megtanulhatta, aztán a választáson kemény 60 ezer szavazatot kapott a közel 160 millióból, és a legtöbb államban a szavazólapra sem tudott felkerülni.

Mindezek ellenére bejelentette, hogy sebaj, 2024-ben is indulni fog a választáson.

Amikor Kim Kardashian szép csöndben Trump ellen fordult, pontosabban kifarolt a megosztó politikus árnyékából, már lehetett gyanakodni arra, hogy itt valami nem stimmelhet a háttérben a párnál. Kim feltűnően kimaradt férje elnöki kampányából – ami a gyakorlatban nehezen dekódolható Twitter-bejegyzéseket és furcsa médiaszerepléseket jelentett – és egy árva Instagram-posztot sem szánt Donald Trump támogatására. Aztán az első választási eredmények megjelenésekor több bejegyzésben is örömét fejezte ki, hogy Joe Biden és Kamala Harris vezetheti az Egyesült Államokat Trump után.

2018-ban Kardashian egy konkrét ügyön felháborodva vetette be magát a börtönreform kérdésébe. Az akkor 41 éves Alice Marie Johnsont tényleges életfogytiglanra ítélte a bíróság 1996-ban, amiért részt vett a memphisi kokainkereskedelemben. Johnsonról aztán kiderült, hogy ténylegesen sosem kereskedett kábítószerrel, csak „ügyfélszolgálatos” volt, akinek annyi volt a dolga, hogy felvegye a telefont, és továbbítsa az üzeneteket az illetékeseknek. Ehhez képest a nő úgy kapott életfogytiglant, hogy valódi drogdílerek az ügyben megúszták 10 év börtönnel. A nő 2016-ban a CNN-en publikált egy véleménycikket, amelyben elnöki kegyelmet kért, amit egyébként nem adott meg neki korábban az Obama-kormány. Végül a West-házaspár Trump vején, Jared Kushneren keresztül tudta az elnök asztalára juttatni az ügyet, amelynek az lett a vége, hogy csökkentették a nő büntetését, majd Trump 2020 augusztusában elnöki kegyelmet adott neki. Ez azért is volt meglepő húzás Trumptól, mert korábban azért dícsérte Kínát, mert ott egyszerűen kivégzik a drogdílereket, nem csak börtönbe zárják őket.

A korábban említett Pagesix-cikkben egyébként sokat írnak arról, hogy a hollywoodi és értelmiségi körökben lenézett Kardashian emberileg rengeteget fejlődött az utóbbi években, és ezzel pont ellentétesek azok a folyamatok, amelyekhez a férje asszisztál. Mint kiderült, Kardashian beiratkozott az egyetemre jogot tanulni, hogy jogászként küzdhessen tovább a börtönreformért. A Trumptól és férje elnöki kampányától elzárkozó nőnek egyértelműen nem tett jót, hogy úgy próbált komoly ügyekben megszólalni és állást foglalni, hogy közben állandóan férje megmagyarázhatatlan kirohanásaival kellett foglakoznia.

Kanye West és Donald Trump a Fehér Ház Ovális Irodájában 2018 októberében – Fotó: Oliver Contreras / Pool / Getty Images
Kanye West és Donald Trump a Fehér Ház Ovális Irodájában 2018 októberében – Fotó: Oliver Contreras / Pool / Getty Images

A másik oldalról viszont úgy hírlik, hogy Westnek elege lett a felesége és családja körüli állandó médiafelhajtásból és abból, hogy az egész életük egy hatalmas valóságshow. Kardashian édesanyját és menedzserét például Kris Jong Unnak hívta egyszer (szójáték Kris Jenner és Kim Dzsongun nevével), és többször jelezte nyilvánosan, hogy elege van felesége szereplési mániás családjából. Ezt jól jelzi, hogy hónapok óta nem szerepelt felesége egyik megosztott fotóján sem – sőt, a Kardashian 40. születésnapjára szervezett többnapos, extravagáns partira is csak úgy esett be, hogy meglepetésként elhozta Kim édesapjának, a 2003-ban elhunyt Robert Kardashiannak a hologramját (!), majd azzal lendülettel vissza is repült Amerikába, még csak egy közös képen sem szerepelt senkivel.

A válás azért is lesz nagyon macerás, mert mindkét fél a saját jogán is milliárdos, és a két vagyon közti határok elég homályosak. A Calabasasban található hatalmas családi házukat például több tízmillióból építették újjá, a telek tulajdonosa Kardashian, a házé pedig West. Szóval meglehetősen hosszú procedúrára lehet számítani. Mindenesetre Kardashian nem bízza a véletlenre, és azt a Laura Wassert fogadta fel válóperes ügyvédnek, aki a 2011-es válását is kezelte Kris Humphries NBA-játékossal, illetve ő Angelina Jolie-t is, amikor a Brad Pitt-től vált el, de dolgozott hasonló ügyben Johnny Deppnek, Britney Spearsnek, Dr. Drének, és Christina Aguileirának is.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!