600 ezer forintért árulnak egy budai csillagvizsgálót

2020. október 8. – 14:32

frissítve

600 ezer forintért árulnak egy budai csillagvizsgálót

Másolás

Vágólapra másolva

Eladó egy komplett csillagvizsgáló a II. kerületi Árpád fejedelem úton. A 7 négyzetméter alapterületű magánobszervatóriumot a hetvenes évek végén építette Hédervári Péter (1931-1984), világhírű csillagász, újságíró, író a 40-41. számú ház társasház belső udvarán.

A Georgiana Obszervatóriumot a jelenlegi tulajdonosa árulja 600 ezer forintért az ingatlan.com-on, aki szerint a csillagvizsgáló a fölötte álló fáktól jelenleg az eredeti funkciójában használhatatlan. Ezért a reménybeli vevőnek teljesen le kell bontania, elszállítania egy megfelelő pontra, és újból felépítenie, hogy Hédervári örökségének méltó helyen legyen.

Hédervári Péter az Árpád fejedelem úti társasházban élt haláláig. Dunára néző erkélye zsúfolásig meg volt rakva távcsövekkel, onnan végezte észleléseit, írja a csillagaszat.hu szaklap 2008-as cikke.

Hédervári hatalmas távcsövei 1982-ben. Forrás: csillagaszat.hu
Hédervári hatalmas távcsövei 1982-ben. Forrás: csillagaszat.hu

Jórészt Hold- és Nap-észleléseket végzett, hiszen a fényszennyezett budapesti égen másra nem nagyon volt lehetősége. A Hold kedvelt kutatási területe volt. A Hold déli pólusának közelében egy krátert neveztek el róla egy amerikai bolygókutató javaslatára (Hédervári-kráter).

A ház udvarán álló Georgiana Obszervatóriumot a hetvenes évek végén építette. Erkélyéről, mely majdnem pontosan keletre néz, a delelés előtti objektumokat tudta megfigyelni, a kupolából pedig a delelés utániakat.

(Borítókép: A Georgiana Obszervatórium az Árpád fejedelem úti társasház udvarában. Tenczer Gábor/Telex)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!