Újra adja a mozi a Hugó, a vízilovat

2024. szeptember 21. – 20:27

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem ötven év után szombaton este újra adja a mozi a 110 éves magyar animáció egyik ikonikus alkotását az 1975-ben készült Hugó, a víziló című rajzfilmet a Budapesti Klasszikus Filmmaratonon, írja az MTI.

A Pannónia Filmstúdióban készült egész estés film külföldi megrendelésre készült, az amerikai Fabergé nevű vállalat Brut Productions nevű gyártócégére. A cég első nagyjátékfilmjeként készült el a Hugó, a víziló.

A rajzfilm producere a magyar származású, későbbi többszörös Emmy-díjas Robert Halmi volt. A producer azzal bízta meg William Feigenbaum rendezőt, hogy a legprofesszionálisabb animációs műhelyt találja meg Európában, így esett a választás a Pannóniára.

A filmet két évig gyártották, 150 rajzoló 150 ezer rajzot készített hozzá. A történet szerint a Zanzibár kikötőjét elözönlő cápák ellen vetik be a vízilovakat, akiket hamarosan a lakosság üldözni kezd. Hugó, a kis víziló életben marad, és befogadják őt a helyi gyerekek.

A rajzfilm kópiájának digitális másolata a washingtoni Kongresszusi Könyvtár (Library of Congress) gyűjteményéből érkezett haza, restaurálásán a Nemzeti Filmintézet Filmlabor szakemberei dolgoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!