Magyar Nemzeti Férfikar néven folytatja Magyarország legnagyobb hivatásos férfikara, a Honvéd Férfikar

2024. szeptember 11. – 11:53

Magyar Nemzeti Férfikar néven folytatja Magyarország legnagyobb hivatásos férfikara, a Honvéd Férfikar
Fotó: Raffay Zsófia

Másolás

Vágólapra másolva

A Honvéd Férfikar a 75. jubileumát ünneplő Prima Primissima-díjas Honvéd Együttes tagjaként Magyar Nemzeti Férfikar néven jelenik meg az idei évadtól.

„A Honvéd Férfikar mint név számunkra komoly identitást jelentett, mégis úgy éreztük, elérkezett az idő, hogy az énekkar nevével közvetlenül is kommunikáljuk: a kórus tagjai professzionális civil énekművészek, akik a világ második legnagyobb létszámú hivatásos férfikaraként büszkén képviselik Magyarországot” – fogalmazta meg Riederauer Richárd karigazgató.

A 2024/25-ös szezont Bécsben kezdi a nevében is megújult férfikar, szeptember 13-14-én Arnold Schönberg Gurre-Lieder című, monumentális oratóriumát adják elő A Bécsi Szimfónikusokkal, Petr Popelka vezényletével.



Itthon egy regisztrációhoz kötött ajándékkoncerttel indul az évad, „BÉKÉRŐL, ÉLETRŐL, HALÁLRÓL” címmel. Az Országúti Ferences Templomban megrendezett hangversenyen Dobszay-Meskó Ilona, Orbán György, Liszt, Poulenc és Rahmanyinov művek hangzanak el.

Folytatódnak a kistérségi települések általános iskoláiban az együttes interaktív énekórái is, a Petőfi Kulturális Program keretében, de a Zeneakadémia karvezetés-szakos hallgatói is számíthatnak Európa második legnagyobb hivatalos férfikarára a diplomakoncertjeiken.

A hagyományosan a Pesti Vigadóban tartott tematikus koncertek is folytatódnak, továbbá hallhatjuk Mahler másodikját a Szegedi Szimfonikus Zenekarral születő együttműködésben. A MÁV Szimfonikus Zenekarral két ízben lépnek fel, októberben, halottak napja alkalmából Cherubini d-moll Requiemje mellett bemutatják Samuel Barber Adagiojának férfikari átiratát is. A Zeneakadémián Vajda János és Orbán
György az első világháború századik évfordulójára komponált kantátáit szólaltatják meg, Magyar remekművek című koncertjükön, Hontvári Gábor vezényletével. Közreműködik Kevin Chen zongoraművész.

A Honvéd Együttes 75. jubileumának egész éves ünneplése mellett két másik fontos évfordulón is közreműködik a férfikar. Októberben fellépnek a Fischer Ádám 75. születésnapja alkalmából megrendezett ünnepi hangversenyen a Müpában, januárban pedig Szörényi Levente 80. születésnapját ünneplik a Zeneakadémián.

A Magyar Nemzeti Férfikar programjairól bővebben itt olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!