A fekete humort értették, de a frankfurti levest el kellett magyarázni Los Angelesben

2024. szeptember 7. – 06:41

A fekete humort értették, de a frankfurti levest el kellett magyarázni Los Angelesben
Fotó: Alinda produkció

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Péter rendezővel és Köles Ferenc színművésszel beszélgetett Veiszer Alinda az Ördögkatlan Fesztiválon, az interjúból szokás szerint kiemelünk néhány érdekesebb részletet.

A Kis Hatalmasok című film júniusban hat díjat nyert az egyik Los Angeles-i filmfesztiválon. Az alkotás egy trilógia része, amelynek mindegyik darabja tizenhét perces, emiatt felmerült a kérdés, hogy miért készült egy film helyett három.

A rendező elmondta, hogy a három rész egymás utáni leforgatása a véletlen műve volt, azonban egy figura összeköti azokat: Béla, a polgármester. Ő az, aki mindegyik részben megtestesíti a hatalommal való visszaélést egy kistelepülésen, ez a téma foglalkoztatta Karácsonyt.

Inspirációként a FreeSZFE-ügy utáni időszakot jelölte meg, amikor az motoszkált a fejében, hogy magukra maradtak az egyetemfoglalók, és szerinte ha valaki nem kap segítséget, az a mulasztás a társadalom felelőssége.

A stáblistán több Köles is szerepel, családtagok, ismerősök. A filmet Nyíracsádon és környékén forgatták, ahonnan a rendező és a színész is származik, ezzel még hitelesebbé teszik a filmet, hangzott el a beszélgetésben.

A színészek kiválogatásának körülményei, a vidéki catering gyönyörűsége, gyerekkori emlékek, a filmbeli vadászat és a fegyverek jelentőségének említése után az a kérdés merült fel, hogy mennyit improvizáltak a színészek. Karácsony elmondta, hogy bár soknak tűnhet a rögtönzés, a film háromnegyede forgatókönyv alapján készült.

Veiszer Alinda a film provinciális mivoltát említve feltette a kérdést, hogy mit jelenthet azoknak, akik Los Angelesben látták, mennyit fogtak fel belőle. „A fekete humort nagyon értették. Mondjuk, azt nem tudták, mi ez a hot-dog soup (frankfurti leves), de a korrupció is átjött és nevettek rajta” – mondta a rendező. Semmi mást nem kellett elmagyarázni, a metaforák is ismerősek voltak számukra, tette hozzá Karácsony.

A rendező mesélt többek között Bécsben szerzett diplomájáról, amihez magyar nyelvű szakdolgozatot írt, plágiumvizsgáló gépről és egy nagyjátékfilm tervéről is.

A teljes beszélgetést havidíjért cserébe ezen a linken lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!