Pedro Almodóvar filmje kapta az Arany Oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon

2024. szeptember 7. – 23:16

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennyolc percen át tapsolt a közönség Pedro Almodóvar The Room Next Door című filmje után a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A 74 éves rendező első angol nyelvű filmjével nyerte el a fesztivál legjobb filmjének járó díjat, az Arany Oroszlánt – írta az MTI.

Almodóvar a Mindent anyámról című 1999-es filmjéért Oscar-díjat is kapott a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. 2019-ben életműdíjjal jutalmazták Velencében, idén a The Room Next Door című alkotásáért kapta meg a fődíjat. A főszerepben Tilda Swinton és Julianne Moore láthatóak. „Ez a díj valóban az övék, ez a film két nőről szól, és a két nő Julianne és Tilda” – mondta a rendező.

A filmben az eutanázia és a klímaváltozás témája is megjelenik. Almodóvar azt mondta, filmje az élet értékéről szól, de azt is világossá teszi benne, hogy az embereknek képesnek kell lenniük arra, hogy méltósággal haljanak meg, és maguk dönthessenek életükről.

„Hiszem, hogy méltósággal elbúcsúzni ettől a világtól minden ember alapvető joga”

– mondta az alkotó.

A fesztiválon 21 alkotást vetítettek, melyek között két Budapesten forgatott produkció, Pablo Larraín chilei rendező Maria című, Maria Callasról szóló életrajzi drámája, és az amerikai Brady Corbet The Brutalist című filmje is szerepelt.

A magyar származású zsidó építészről, Tóth Lászlóról szóló The Brutalist című film a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlánt nyerte el. A film társproducere Petrányi Viktória volt, a vágásért Jancsó Dávid felelt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!