Meghalt Alain Delon

2024. augusztus 18. – 08:10

Meghalt Alain Delon
Alain Delon – Fotó: CHRISTOPHE SIMON / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

88 éves korában meghalt Alain Delon francia színész, írja a France24. Az AFP szerint a színész három gyereke jelentette be a halálhírt.

„Alain Fabien, Anouchka, Anthony és (kutyája) Loubo mély fájdalommal tudatják a halálhírt, Delon békésen hunyt el douchy-i otthonában, három gyermeke és családja körében” – olvasható a kiadott közleményben.

A színész 2019-ben kapott agyvérzést, azóta folyamatosan romlott az állapota, limfóma is sújtotta. Korábban szívritmuszavar, majd arcidegproblémák és visszatérő fejfájás miatt műtötték. A nyilvánosság előtt már nem is nagyon jelent meg, utoljára 2019-ben vett részt a cannes-i filmfesztiválon, ahol tiszteletbeli Aranypálmát vehetett át.

Delon karrierje az 1950-es években indult, de a '60-as években készült filmjeivel vált igazán ismertté. Pályafutása során összesen több mint 90 filmben szerepelt.

Miután leszerelt a francia tengerészgyalogságtól, különféle alkalmi munkákat vállalt el, ekkor ismert meg több filmszínészt is, akiket elkísért az 1957-es cannes-i filmfesztiválra. Itt keltette fel David O. Selznick amerikai producer figyelmét. Bár rögtön szerződést ajánlott neki, Yves Allégret francia rendező tanácsára inkább Franciaországban kezdett filmekben dolgozni.

A színész először fiatal gengszterként szerepelt Allégret Amikor a nő zavarba jön (Quand la femme s'en mêle) című filmjében, első főszerepét pedig a Christine című romantikus filmben kapta 1958-ban Romy Schneider oldalán. A Ragyogó napfény miatt már nemzetközi elismerést is kapott, a film Patricia Highsmith A tehetséges Mr. Ripley című regényén alapul. A Rocco és fivérei, A párduc, A napfogyatkozás, az Alvilági melódia és A medence voltak ebből az időszakból a legkiemelkedőbb filmjei.

Bár Franciaországban leginkább gengszterfilmjei miatt ismert (A szamuráj, A szicíliaiak klánja), Delon sokféle filmben szerepelt, és angol nyelvű filmeket is elvállalt: játszott például a A sárga Rolls-Royce-ban és a Vörös napban. Amerikában nem futott be igazán, de Európában és Japánban óriási sztárnak számított.

Bár az 1980-as évektől filmjeinek népszerűsége csökkent, a 2000-es évek elején a színész visszatért: 2002-ben a Fabio Montale, 2003–2004-ben pedig a Frank Riva című krimisorozatokban játszotta a címszereplő rendőrnyomozókat. 2008-ban a mérsékelten sikeres Asterix az olimpián-ban tűnt fel Cézárként. 1999-ben egyébként bejelentette, hogy nem forgat többé, fogadalmát azonban nem tartotta be.

Delont 2005-ben a Francia Becsületrend tisztjévé nevezték ki, de számos más elismerést is kapott: például César-díjat vagy a Tiszteletbeli Arany Medvét.

Pályafutását botrányok szegélyezték: ült engedély nélküli fegyvertartásért, vádolták maffiakapcsolatokkal, a hatvanas évek végén testőre titokzatos halála sötét hátterű politikai bűnügy középpontjába állította. Magánélete miatt is sokszor került a lapok címoldalára. Romy Schneiderrel folytatott románca közben született fia a modell-énekesnő Nicótól, majd 1964-ben elvette Anthony nevű fiának anyját, Nathalie Delont, akitől aztán Mireille Darc kedvéért vált el. 1987-ben Svájcban telepedett le holland manöken feleségével (1999-ben svájci állampolgárságot is kapott), akitől két gyermeke született, de ez a kapcsolata 2001-ben ért véget, írja az MTI.

A Delon család legutóbb januárban került be a hírekbe azzal, hogy a színészlegenda három gyereke nem tudott kiegyezni 88 éves apjuk kezeléséről. Az ügy bíróság elé került, így került a színész végül bírói védelem alá, megakadályozandó, hogy a gyerekek közötti csetepaté a színész kezelésének elmulasztásában csúcsosodjon ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!