Kevesebb néző fizetett a Nemzeti Színház előadásaiért tavaly, mint egy évvel korábban

2024. július 23. – 20:42

Másolás

Vágólapra másolva

2023-ban nézőnként 27 140 forint állami támogatást kapott a Nemzeti Színház a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól – többek között ez derült ki a Nemzeti Színház éves beszámolójából, amiről a Revizor Online írt. A minisztérium összesen 2 685 619 789 forint alaptámogatásban részesítette a színházat, amelynek 98 722 nézője volt tavaly. A beszámoló szerint előadásonként 2,9 millió forinttal többet kapott a színház, mint egy évvel korábban.

A csaknem 99 ezer nézőnek viszont csak 66,8 százaléka volt az, aki fizetett a színházjegyért, 34 ezer néző jegyét az állam finanszírozta. A fizető nézők aránya 2023-ban csökkent az előző évi 72,3 százalékhoz képest. A Nemzeti jegybevétele 2023-ban 129 millió forint volt.

A portál megjegyzi, hogy a pécsi Nemzeti színház 1,6 milliárd forinttal kevesebb állami támogatást kapott tavaly, de 23 ezerrel több fizető nézője volt, így a jegybevétele is kétszer akkora lett, mint a Vidnyánszky Attila vezette színháznak.

A Revizor a cikk megjelenése után helyreigazítást közölt, a Nemzeti Színház közlése szerint ugyanis a színház 2023. évi beszámolója tartalmazza a tájelőadásokhoz kapcsolódó nézőszámokat is, így az összes nézőszám 111 069 fő volt. A portál szerint az általuk közölt számhoz (98 722) képest a különbség annyira csekély, hogy az a számításaik helytállóságát érdemben nem befolyásolja.

Nem sokkal az első helyreigazítás után a Revizor újabbat közölt, a Nemzeti Színház ugyanis továbbra is fenntartja, hogy a portál rosszul kalkulálta ki a nézőszámokat, ugyanis kizárólag azon nézőszámokat tüntették fel, „melyek olyan előadásokhoz kapcsolódnak, melyekre a színház jegyértékesítő rendszerén lehet jegyet vásárolni és/vagy a színház honlapján keresztül lehet regisztrálni és amely előadások függetlenek a belföldi és külföldi tájelőadásoktól”. A portál erre reagálva azt írta, alaposabban átnézték a színház beszámolóját, és arra jutottak, hogy „a nézőszámot túl-, az egy nézőre jutó állami támogatást pedig alábecsültük”. Mint írják, vendégjátékokkal (ide tartoznak a MITEM-en és a Színházi Olimpián játszott előadások) együtt a Nemzeti Színház 98 ezer jegyet adott el a Soroksári úti épületében, a saját repertoárját (itthon és külföldön) viszont 77 341-en látták, ez tehát a Nemzeti saját eredménye. „A Nemzeti Színház úgy jutott a kb. 111 ezres nézőszámhoz, hogy beleszámolta azokat, akik nem az ő előadásaikat nézték, hanem valamelyik vendégjátékot” – írja a Revizor.

(Cikkünket utólag frissítettük a Revizoron közzétett helyreigazítások tartalmával.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!