Meghalt a francia film klasszikus csillaga, Anouk Aimée

2024. június 18. – 18:45

Meghalt a francia film klasszikus csillaga, Anouk Aimée
Fotó: PIERRE VERDY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

92 éves korában elhunyt Anouk Aimée, a francia film egyik legendás színésznője – írja a Hollywood Reporter. Aimée lánya egy keddi Instagram-posztban adta hírül, hogy édesanyja párizsi otthonában meghalt, de a halál okát nem közölte.

Claude Lelouch Egy férfi és egy nő című filmje az egyik legemlékezetesebb szerepe még 1966-ból, ezért Oscar-jelölést és Golden Globe-díjat is kapott. Rendezte őt Federico Fellini, Jacques Demy, Sidney Lumet, Bernardo Bertolucci is, és olyan további klasszikusokban szerepelt, mint Az édes élet, a 8 és 1/2, a Lola, a Montparnasse 19 és az Egy nevetséges ember tragédiája.

Az 1932-ben Párizsban Judith Dreyfus néven, színészcsaládba született Aimée (egy 1947-es filmszerepe után vette fel e nevet) karrierje a negyvenes években kezdődött és 2019-ben szerepelt utolsó filmjében, a Les plus belles années d'une vie (Egy élet legszebb évei). Összesen több mint 80 filmben játszott élete során. Egy 2007-es interjúban a Guardiannak így foglalta össze színészi krédóját:

„Fellini tanította ezt nekem: a legfontosabb dolog, hogy hallgass, hallgasd, amit a többi karakter mond. És ne vedd magad túl komolyan.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!