Reisz Gábor is zsűritag lesz az idei Karlovy Vary-i Filmfesztiválon

2024. május 28. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Idén június 28. és július 6-a között rendezik meg a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált, az öttagú zsűri tagjai között helyet kapott Reisz Gábor magyar filmrendező is – derül ki a fesztivál közleményéből.

A zsűri tagja lesz Christine Vachon amerikai producer, aki olyan független filmek megvalósításáért felel, mint a Boys Don't Cry, a Still Alice, a Carol és a Dark Waters, és Geoffrey Rush Oscar-, BAFTA-, SAG-, Golden Globe-, Emmy- és Tony-díjas ausztrál színész is. Rush 2022-ben a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon megkapta a világ filmművészetéhez való kiemelkedő művészi hozzájárulásért járó Kristályglóbuszt is.

Zsűritag lesz az izlandi író és forgatókönyvíró Sjón is, akit 2001-ben Oscar-díjra jelölték az „I've Seen It All” című dal szövegéért, amelyet Björk adott elő Lars von Trier Táncos a sötétben című filmjében. A filmiparba 2021-ben tört be a Cannes-ban díjazott, Noomi Rapace főszereplésével készült Bárány című dráma forgatókönyvével. Eliška Křenková cseh színésznő is helyet kapott a zsűriben, aki 2018-ban kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó Cseh Oroszlán-díjat, de három alkalommal a legjobb színésznőnek járó díjra is jelölte a Cseh Filmakadémia, emellett pedig a színpadi munkája is jelentős.

Reisz Gábor 2014-ben a Karlovy Vary-i Fesztiválon debütált első nagyjátékfilmjével, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlannal. Egy évvel később meghívást kapott a Cannes-i Filmfesztivál rezidenciaprogramjába, ahol elkészítette második nagyjátékfilmjét, a Rossz verseket. Ez a film végül tizenhat díjat nyert, köztük a 2018-as év legjobb magyar filmjének járó elismerést – ismerteti a fesztivál közleménye. Harmadik játékfilmje, a Magyarázat mindenre tavaly szeptemberben a Velencei Filmfesztiválon hozta el az Orizzonti (horizontok) kategóriában a legjobb filmnek járó díjat, egy hónappal később Chicagóban pedig a nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó, „Gold Hugo” elnevezésű fődíjat, illetve a legjobb forgatókönyvért járó „Silver Hugo” díjat is bezsebelte. A filmről szóló kritikánkat itt olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!