Karinthy Frigyes agyműtétje után sem hagyta abba a dohányzást

2024. május 4. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

Egy igazi irodalomtörténeti szenzációról számolt be a Qubit: egy korábban sosem közölt riport került elő az agyműtétje után lábadozó Karinthy Frigyesről.

Barátja, Nagy Lajos írta, és nagy valószínűséggel 1936. június 23. előtt készült. Karinthyt május 4-én műtötték meg Stockholmban.

Mai szemmel is van benne néhány érdekesség. Például az, hogy Karinthy a műtétje után is dohányzott. Vagy az, hogy elhitte a pletykát, hogy Sztálint is Herbert Axel Olivecrona, a kor agysebész világsztárja műtötte, mint őt. Évekkel később, egy 1978-as interjúban fia, a Ciniként ismert Karinthy Ferenc rá is kérdezett a svéd professzornál, aki nevetve mesélte el a prózai valóságot: csak egy beosztottról volt szó, és nála nem kellett agyműtét.

Nem teljesen világos, miért nem publikálták a riportot, de a leghihetőbb magyarázat az lehet, hogy mire legépelte, kifutott az időből.

Karinthy Frigyes 1930 körül – Forrás: Wikipédia
Karinthy Frigyes 1930 körül – Forrás: Wikipédia

Március végén az MTA Könyvtár és Információs Központ jelentett be hasonló irodalmi felfedezést: előkerült Kosztolányi Dezső (Karinthy Frigyes közeli barátjának) első jelentős műfordítói munkájának teljes kézirata. A fordításnak eddig csak töredékei voltak ismertek.

Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes barátságáról is lehet érdekes részleteket találni a magyar Wikipédián>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!