Molnár Piroska: Az ember olyan, mint a cirkuszi ló

2024. április 27. – 08:00

Molnár Piroska: Az ember olyan, mint a cirkuszi ló
Fotó: Alinda produkció

Másolás

Vágólapra másolva

Molnár Piroska, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő volt ezen a héten Veiszer Alinda beszélgetőtársa. Molnár arról mesélt, hogy gyerekkorában a padláson talált könyveket kezdte olvasni, így szerette meg az irodalmat. Édesapját, aki kertész volt, nem ismerte, mert fogságba került és hastífuszban meghalt. Édesanyja Békés megyében egy bárónál dolgozott a konyhán, majd olyan ügyes volt, hogy Budapestre került szakácsnőként.

A kérdésre, hogy édesanyját eljátszotta-e valaha, azt válaszolja, egy az egyben nem játszik el az ember valakit, hanem a mindenféle tulajdonság közül, amelyet hordoz magában a színész, azt erősíti fel magában, amelyet a szerep megkíván.

Pályája kezdetén a Nemzeti Színházban töltött évekről azt mondta, ő már a próbán is valódi érzelmeket vitt a játékába, és ez az idősebb kollégák számára szokatlan volt, például igazinak hitték a haragját. De nem ez volt pályájának kedvenc időszaka, hanem a kaposvári évek, azt szívesen újraélné. A kaposvári színház odavonzotta azokat az embereket, akik egyet gondoltak.

Azt, hogy jó-e, és ezt tudja-e magáról, úgy reagált, hogy szerinte minden tehetséges ember bizonytalan magában és igényli a visszajelzést. Ő is bizonytalan volt mindig, noha nagy színművészek között soha nem érezte zavarban magát. Jelenleg kilenc futó előadásban vesz részt, a korán kelést és az utazásokat már nehezebben bírja, idős korára a színpadhoz vezető utat tartja már leginkább strapásnak.

Az ember olyan, mint a cirkuszi ló, szól a zene, emeli a lábát és boldogan megy be a színpadra.

A korán kelés ugyancsak problémás már számára, ezért sorozatokban kevésbé vállal szerepet. Sorozatokban való játékáról úgy vall, hogy őt nem nagyon érdekli, hogy milyenek, és vannak-e benne aktuálpolitikai utalások, „én nem nézem a sorozatot, én játszom, bocsánat” – a lényeg, hogy szeresse a közönség.

Korábbi férje, Eötvös Péter zeneszerző nemrég bekövetkezett halála miatt szóba került Eötvöshöz fűződő szerelme, munkakapcsolatuk, a szintén nemrégiben távozott Tordy Géza, és a Nemzet Színésze választás is. Az interjút teljes egészében, jelképes havidíjért cserébe ezen a felületen lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!